Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Παναγία η Αγιοσορίτισσα

Η μοναδική βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Αγιοσορίτισσας. ζωγραφίστηκε στην Κωνσταντινούπολη τον 7ο αιώνα.
Η πρωτότυπη ήταν αχειροποίητος ή του Ευαγγελιστή Λουκά και φυλασσόταν στον ναό των Χαλκοπρατείων στην Κωνσταντινούπολη μαζί με το θεομητορικό κειμήλιο της Αγίας Ζώνης (Αγία Σορός), από όπου πήρε και το όνομά της.
Σύμφωνα με παράδοση του 11ου αιώνα η Παναγία Αγιοσορίτισσα ήταν μια αχειροποίητος εικόνα.
 Όταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς, κατά παραγγελία των Αποστόλων, ετοίμαζε τα χρώματα για να αρχίσει να ζωγραφίζει την Θεοτόκο, η εικόνα σχηματίστηκε θαυματουργικά από μόνη της στο τελάρο. Έτσι θεωρούνταν αχειροποίητος ή αποδιδόταν στον ευαγγελιστή Λουκά.
Τα ίχνη του πρωτοτύπου χάθηκαν κατά την εικονομαχία
Το μοναδικό βυζαντινό αντίγραφο και μάλιστα του 7ου αιώνα της πρωτότυπης Παναγίας της Αγιοσορίτισσας, από τις ελάχιστες βυζαντινές εικόνες που διασώθηκαν από την περίοδο της Εικονομαχίας, φυλάσσεται στη Ρώμη, στην εκκλησία των Δομινικανών καλογριών Santa Maria del Rosario, όπου, κατά την ιστορική παράδοση, την έφεραν στην Ιταλία, ορθόδοξοι εικονόφιλοι μοναχοί και μοναχές που εγκατέλειψαν την Κωνσταντινούπολη για την Ιταλία, μετά το διάταγμα του Λέοντος Γ΄, το 728, με το οποίο απαγόρευε την ανάρτηση εικόνων.
Στον εικονογραφικό τύπο της Παναγίας Αγιοσορίτισσας, η Παναγία είναι χωρίς βρέφος, όρθια ή τις περισσότερες φορές ως την μέση. Αν και κοιτάει τον παρατηρητή, είναι ελαφρά γυρισμένη πλάγια και κρατάει τα χέρια σηκωμένα στο ύψος του στήθους σε στάση προσευχής,οπότε ανήκει στον τύπο της Δεομένης.
 Στη Ρώμη αυτός ο τύπος λέγεται Παναγία Συνήγορος (Madonna Avvocata).
Είχαμε ξανασχοληθεί με αυτήν την εικόνα στην ανάρτηση: 43 - Βυζαντινό ιαματικό φυλαχτό κατά της άκρατης οινοποσίας, αλλά η λειψανοθήκη βρήκε και παρουσιάζει εικόνες υψηλότερης ανάλυσης και μερικά αντίγραφα της πρωτότυπης εικόνας, αφού στην Ιταλία η Παναγία Συνήγορος είναι πολύ αγαπητή.





Λεπτομέρεια του προσώπου της Θεοτόκου, από τη σπάνια βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Αγιοσορίτισσας







Η σπάνια βυζαντινή εικόνα του 7ου αιώνα της Παναγίας Αγιοσορίτισσας.
Διαστάσεις 42,5 Χ 71,5 εκ.
Σήμερα βρίσκεται στην εκκλησία:
Chiesa di Santa Maria del Rosario a Monte Mario, Ρώμη.




Πηγή: Πνευματικοί Λόγοι

5 σχόλια:

  1. Πρωτη φορα ακούω για την Παναγια την Αγιορίτισσα Αννικα μου..βοήθεια μας να ειναι μεγαλη Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ!! πόσο σπανια εικόνα είναι αυτή!!σε ευχαριστουμε για τις πληροφορείς γυρω απο Την Παναγία την Αγιορίτισσα!! καλο και ευλογημενο Αυγουστο σου ευχομαι !!φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυχαία βρήκα την ανάρτηση και θέλησα να τη μοιραστώ γιατί ανάμεσα σε εκατοντάδες ονόματα ο χαρακτηρισμός Αγιοσορίτισσα δεν είναι γνωστός. Εμείς την ξέρουμε σαν Παναγία Δεομένη. Εκείνο όμως που με συνεπήρε είναι η γλυκύτητα του Προσώπου Της, η στοργή και η γαλήνη στο βλέμμα Της, που σε καθηλώνει.
      Σμαραγδένια μου!! Η Παναγία να είναι πάντα μαζί μας, φύλακας, προστάτης και βοηθός για όλους μας και ιδιαίτερα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται αυτές τις μέρες…..Καλή Αυριανή με Υγεια

      Διαγραφή
  2. Πρώτη φορά ακούω κι εγώ γι'αυτή την εικόνα και γι'αυτό το επίθετο της Παναγίας μας.
    Να είσαι καλά Αννίκα μου που έκανες αυτή την ανάρτηση.
    Όντως το πρόσωπο της είναι πολύ γλυκό.
    Θα προσπαθήσω να την αγιογραφίσω.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Ρένα! Με τιμά η επίσκεψή σου. Παρακολουθώ τη σελίδα σου στο Pinterest και το blog (όταν έψαχνα πληροφορίες για να ζωγραφίσω κάποιες εικόνες, δηλώνω ανειδίκευτη ζωγράφος) Εδώ και λίγο καιρό αποφάσισα ν'αφήσω ένα σχόλιο για κάποια θέματα που με τσίγκλισαν. Για την αγιογραφία σου τι να πω! Αυτό που εισέπραξα είναι η αγάπη για την τέχνη, ( αν μου επιτρέπεις ταπεινή μου άποψη ) που δεν κραυγάζει αλλά σε καθηλώνει και μετατρέπει ένα κομμάτι ξύλο σε παρηγοριά και παραμυθία των πιστών. Πιστεύω πως η ζωγραφική είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων, είναι στιγμές γαλήνης, πίστης και περισυλλογής. Είναι κατάθεση ψυχής! Κι αυτό φαίνεται στις εικόνες σου.. Να είσαι καλά! Σ' ευχαριστούμε!
      Η Παναγία να είναι Σκέπη και κραταίωμα, τείχος και οχύρωμα για όλους!

      Διαγραφή
    2. Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια .

      Διαγραφή