Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Πάσχα στην Κέρκυρα




 Κέρκυρα, ένα νησί που μαγεύει, ιδιαίτερα το Πάσχα. Kαλή Λαμπρή, ή Λαμπριά λένε οι Κερκυραίοι για να τονίσουν την λαμπρότητα της ημέρας. Και πραγματικά το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει άλλη αίγλη. Από την Κυριακή των "Βαγιώνε" ως το απόγευμα της Κυριακής όπου ο ιερέας ασπάζεται όλο το εκκλησίασμα και 'κείνοι με τη σειρά τους το Ευαγγέλιο και το χέρι του. Όλες αυτές τις μέρες οι δεκαοκτώ φιλαρμονικές παίζουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της εβδομάδας των Παθών.
 Η παλαιά φιλαρμονική σε Adagio με τον "Αμλέτο", η φιλαρμονική Καποδίστριας με την "Ηρωική" του Μπετόβεν και η Μάντζαρος με τα "καυτά δάκρυα" του Verdi, με μια υπέροχη, κατανυκτική μουσική που μαγεύει με τα πένθιμα εμβατήρια, και παντρεύει την μοναδικότητα των εθίμων με την μακραίωνη παράδοση και το θρησκευτικό αίσθημα.




Μεγάλη Εβδομάδα και οι Κερκυραίοι μαζί με χιλιάδες επισκέπτες, προσεγγίζουν το Θείο Δράμα μέσα από λιτανείες, "κόρο" (χορωδίες), πένθιμα εμβατήρια,  "τόρτσες"  (αναμμένα κεριά), "σκόλες"(λάβαρα) και βενετσιάνικα φανάρια, σβηστά σε ένδειξη πένθους.
Μεγάλο Σάββατο, στο καντούνι του Αγίου το ρολόι στο καμπαναριό δείχνει 6 ξημερώματα. Στην Παναγία Φανερωμένη τα καντήλια και οι εικόνες σείονται. Είναι η αναπαράσταση του σεισμού κατά την Ανάσταση
9 το πρωί του Σαββάτου ο Επιτάφιος και το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα σε μια επιβλητική περιφορά σκορπά ρίγη συγκίνησης.
Στις 11 το πρωί το σκηνικό αλλάζει. Μετά την λειτουργία και το "Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην….." οι καμπανες χτυπούν χαρμόσυνα.


 Είναι η πρώτη Ανάσταση και τα κανάτια που πετούν οι Κερκυραίοι "οι Μπότηδες" έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της Ενετοκρατίας ή κατ’ άλλους στους αρχαίους Ελληνικούς χρόνους και αναφορά στο Ευαγγέλιο "Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως".
 Ότι κι αν ισχύει λένε πως το σπάσιμο των κανατιών φέρνει καλοτυχία.
 Μεγάλο Σάββατο, στο "Πεντοφάναρο" Ορθόδοξοι και Καθολικοί υποδέχονται το Άγιο Φως για να αρχίσει η Ακολουθία της Αναστάσεως. 12 ακριβώς μεσάνυχτα και η Σπιανάδα σείεται από πυροτεχνήματα. Και εγένετο Ανάστασης. Είναι ώρα για "τσιλίχουρδα" κόκκινα αυγά, "φογάτσες" και "κολομπίνες"

Χριστός Ανέστη-Χρόνια Πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου