Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Χριστούγεννα στη σπηλιά - Φώτη ΚόντογλουΧριστούγεννα παραμονές. Χριστούγεννα και χιονιάς πάντα πάνε μαζί. Μα εκείνη τη χρονιά οι καιροί ήτανε φουρτουνιασμένοι παρά φύση. Χιόνι δεν έριχνε. Μοναχά που η ατμόσφαιρα ήτανε θυμωμένη, και φυσούσανε σκληροί βοριάδες με χιονόνερο και μ' αστραπές. Καμμιά βδομάδα ο καιρός καλωσύνεψε και φυσούσε μια τραμουντάνα που αρμενιζότανε. Μα την παραμονή κατσούφιασε.........................................................................
Την παραμονή τα Χριστούγεννα, είπαμε πως ο καιρός χάλασε, κι άρχισε να πέφτει χιονόνερο. Οι τσομπάνηδες είχανε μαζευτεί στη σπηλιά κι ανάψανε μια μεγάλη φωτιά και κουβεντιάζανε. Τα παιδιά είχανε σφάξει δυο αρνιά και τα γδέρνανε. Ο Αλέξης έβαλε απάνω σ' ένα ράφι μυτζήθρες και τυρί ανάλατο μέσα στα τυροβόλια, αγίζι και γιαούρτι. Ο Δυσσέας είχε μια παλιά Σύνοψη, κι επειδή γνώριζε λίγο από ψαλτικά κι ήξερε και πέντε γράμματα, διάβαζε τις Κυριακάδες κι όποτε ήτανε γιορτή κανένα τροπάρι και λιγοστά από τον Εξάψαλμο. Εκείνη την ώρα φυλλομετρούσε τη Σύνοψη, για να δει τι γράμματα ήτανε να πει.
Θά 'τανε ώρα Εσπερινού. Κείνη την ώρα
ακούσανε κάτι τουφεκιές. Καταλάβανε πως θα 'τανε τίποτα κυνηγοί. Το ένα παιδί, που είχε πάγει να φέρει ξύλα με τον γάιδαρο, είπε πως το πρωί είχε ακούσει τουφεκιές κατά την από μέσα θάλασσα, κατά την Άγια-Παρασκευή. Οι σκύλοι πιάσανε και γαβγίζανε όλοι μαζί και πεταχτήκανε όξω από τη μάντρα.
Σε λίγο φανερωθήκανε από πάνω από τη σπηλιά δυο άνθρωποι με τουφέκια, και φωνάζανε τους τσομπάνηδες να μαζέψουνε τα σκυλιά, που χυμήξανε απάνω τους. Ο Σκούρης άφησε τους ανθρώπους κι άρπαξε ένα από τα ζαγάρια που 'χανε οι κυνηγοί και το ξετίναζε να το πνίξει. Ο κυνηγός έρριξε απάνου του, και τα σκάγια τον πόνεσανε και γύρισε πίσω, μαζί με τ' άλλα μαντρόσκυλα, που πηγαίνανε πισώδρομα όσο κατεβαίνανε οι κυνηγοί. Τέλος πάντων, εβγήκε ο Μπαρμπάκος με τους άλλους και πιάσανε τον Σκούρη και τον δέσανε, διώξανε και τ' άλλα σκυλιά.
«Ώρα καλή, βρε παιδιά!» φώναξε ο Παναγής ο Καρδαμίτσας, ζωσμένος με τα φυσεγκλίκια, με το ταγάρι γεμάτο πουλιά.
Ο άλλος, που ήτανε μαζί του, ήτανε ο γιος του ο Δημητρός.
«Πολλά τα έτη!» αποκριθήκανε ο Μπαρμπάκος κι η συντροφιά του. «Καλώς ορίσατε!»
Τους πήγανε στη σπηλιά.
«Μωρέ, τ' είν' εδώ; Παλάτι! Παλάτι με βασιλοπούλες!» είπε ο μπάρμπα-Παναγής, δείχνοντας τις μυτζήθρες που αχνίζανε.
Τους βάλανε να καθίσουνε, τους κάνανε καφέ. Οι κυνηγοί είχανε κονιάκι. Κεραστήκανε.
«Βρε αδερφέ», έλεγε ο μπάρμπα-Παναγής, «ποιος να το 'λεγε, χρονιάρα μέρα, πως θα κάνουμε Χριστούγεννα στο σπήλαιο που εγεννήθη ο Χριστός! Εχτές περάσαμε στην Άγια - Παρασκευή, να κυνηγήσουμε λίγο. Ε, δικός μας είναι ο ηγούμενος, κοιμηθήκαμε στο μοναστήρι, και σήμερα την αυγή βγήκαμε στο κυνήγι. Βλέποντας πως φουρτούνιασε ο καιρός, είπαμε πως δε θα μπορέσουμε να περάσουμε το μπουγάζι με τη σαπιόβαρκα του μπάρμπα-Μανώλη του Βασιλέ. Κι επειδή ξέραμε απ' άλλη φορά το μαντρί, και με το κυνήγι πέσαμε σε τούτα τα σύνορα, είπαμε να 'ρθουμε στ' αρχοντικό σας... Μωρέ, τι σκύλο έχετε; Αυτό είναι θηρίο, ασλάνι και καπλάνι! Μπρε, μπρε, μπρε! Το ζαγάρι το πετσόκοψε! Για κοίταξε τι χάλια το 'κανε!»
Και γύρισε σε μια γωνιά της σπηλιάς, που κλαψούριζε το σκυλί κι έτρεμε σαν θερμιασμένο. «Έλα δω, Φλοξ! Φλοξ!». Μα η Φλοξ από την τρομάρα της τρύπωνε πιο βαθιά.
Άμα ήπιανε δυο-τρία κονιακάκια, ο μπάρμπα-Παναγής άρχισε να μασά τα μουστάκια του, και στο τέλος έπιασε να τραγουδά:
Καλήν εσπέραν, άρχοντες, αν είναι ορισμός σας,
Χριστού την θείαν γέννησιν να πω στ' αρχοντικό σας.
Ύστερα ο Δυσσέας έψαλε το «Χριστός γεννάται, δοξάσατε».
Εκείνη την ώρα ακούσανε πάλι τα σκυλιά να γαβγίζουνε. Στείλανε τα παιδιά να δούνε τι είναι. Ο αγέρας είχε μπουρινιάσει κ' έριχνε παγωμένο νερό. Κρύο τάντανο! Σε λίγο πάψανε τα σκυλιά, και γυρίσανε πίσω τα παιδιά. Από πίσω τους μπήκανε στη σπηλιά τρεις άντρες, που φαινόντανε πως ήτανε θαλασσινοί, και δυο καλόγεροι, βρεμένοι όλοι και ξυλιασμένοι απ' το κρύο. Τους καλωσορίσανε, τους βάλανε και καθήσανε.
Μόλις πήγε κοντά στη φωτιά ο πρώτος, ο καπετάνιος, τον γνώρισε ο Μπαρμπάκος κι έβγαλε μια χαρούμενη φωνή. Ήτανε ο καπετάν-Κωσταντής ο Μπιλικτσής, που ταξίδευε στην Πόλη. Είχε περάσει κι άλλη φορά από τη Σκρόφα, κι είχανε δέσει φιλία με τον Μπαρμπάκο, που δεν ήξερε τι περιποίηση να τους κάνει. Οι άλλοι δυο ήτανε γεμιτζήδες κι αυτοί, άνθρωποι του καϊκιού του.
Ο ένας από τους καλόγερους, ένας σωματώδης με μαύρα γένεια, ομορφάνθρωπος, ήτανε ο πάτερ-Σιλβέστρος Κουκουτός, καλογερόπαπας. Ο άλλος ήτανε λιγνός, με λίγες ανάριες τρίχες στο πηγούνι, σαν τον Άγιο Γιάννη τον Καλυβίτη. Τον λέγανε Αρσένιο Σγουρή.
Ο καπετάν-Κωσταντής ερχότανε από την Πόλη και πήρε στο καΐκι τον πάτερ-Σίλβεστρο, που είχε πάγει στην Πόλη από τ' Άγιον Όρος για ελέη, κι ήθελε να κάνει Χριστούγεννα στην πατρίδα του. Ο πάτερ-Αρσένιος είχε ταξιδέψει μαζί του από τη Μονή του Παντοκράτορας στο Όρος, κι ήτανε από τη Θεσσαλία.
Ταξιδέψανε καλά. Μα σαν καβατζάρανε τον Κάβο-Μπαμπά, ο αγέρας μπουρίνιασε, κι όλη τη μέρα αρμενίζανε με μουδαρισμένα πανιά και με τον στάντζο, ως που φτάξανε κατά το βράδυ απ' έξω από το Ταλιάνι. Ο καιρός σκύλιαξε κι ο καπετάνιος δεν μπόρεσε να 'μπει στο μπουγάζι, να κάνουνε Χριστούγεννα στην πατρίδα.
Αποφάσισε λοιπόν να ποδίσει, και πήγε και φουντάρισε στ' απάγκειο, πίσω από έναν μικρόν κάβο, από κάτω από το μαντρί. Κι επειδή θυμήθηκε τον φίλο του τον Μπαρμπάκο, πήρε τους γέροντες και τους δυο άλλους νοματέους και τραβήξανε για το αγίλι [=μαντρί]. Στο τσερνίκι είχανε αφήσει τον μπαρμπ' - Απόστολο με τον μούτσο. Σαν είδανε πως στη σπηλιά βρισκότανε κι ο κυρ-Παναγής με τον κυρ-Δημητρό, γίνηκε μεγάλη χαρά και φασαρία.
«Μωρέ να δεις», έλεγε ο κυρ-Παναγής, «τώρα ψέλναμε το τροπάρι, κι απάνω που λέγαμε «εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες υπό αστέρος εδιδάσκοντο...», φτάξατε κι εσείς οι μάγοι με τα δώρα! Γιατί βλέπω μια νταμιζάνα κρασί, βλέπω λακέρδα, βλέπω χαβιάρια, βλέπω παξιμάδια, μπακλαβάδες, «σμύρναν, χρυσόν και λίβανον»! Χα! Χα! Χα!» — γελούσε δυνατά ο κυρ-Παναγής, μισομεθυσμένος και ψευδίζοντας, και χάιδευε την κοιλιά του, γιατί ήτανε καλοφαγάς.
Στο μεταξύ ο πάτερ - Αρσένιος ο Σγουρής ζωντάνεψε ο καημένος, κι είπε σιγανά χαμογελώντας και τρίζοντας τα χέρια του:
«Δόξα σοι ο Θεός, Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, που μας ελύτρωσες εκ του κλύδωνος!» κι έκανε τον σταυρό του.
Ο πάτερ - Σίλβεστρος είπε να σηκωθούνε όρθιοι, κι είπε λίγες ευχές, το «Χριστός γεννάται», κι ύστερα με τη βροντερή φωνή του έψαλε: «Μεγάλυνον, ψυχή μου, την τιμιωτέραν και ενδοξοτέραν των άνω στρατευμάτων. Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον. Ουρανόν το σπήλαιον, θρόνον χερουβικόν την Παρθένον, την φάτνην χωρίον, εν ω ανεκλίθη ο αχώρητος Χριστός ο Θεός, ον ανυμνούντες μεγαλύνομεν».
Ύστερα καθήσανε στο τραπέζι. Τέτοιο τραπέζι βλογημένο και χαρούμενο δεν έγινε σε κανένα παλάτι. Τρώγανε και ψέλνανε. Και του πουλιού το γάλα είχε απάνω, από τα μοσκοβολημένα τ' αρνιά, τα τυριά, τα μανούρια, τις μυτζήθρες, τις μπεκάτσες και τ' άλλα πουλιά του κυνηγιού, ως τη λακέρδα και τ' άλλα τα πολίτικα που φέρανε οι θαλασσινοί, καθώς και κρασί μπρούσικο.
Όξω φυσομανούσε ο χιονιάς, και βογγούσανε τα δέντρα κι η θάλασσα από μακριά. Ανάμεσα στα βουΐσματα ακουγόντανε και τα κουδούνια από τα ζωντανά που αναχαράζανε. Μέσα από τη σπηλιά έβγαινε η κόκκινη αντιφεγγιά της φωτιάς μαζί με τις ψαλμωδίες και με τις χαρούμενες φωνές. Κι ο κυρ-Παναγής έκλεβε κάπου-κάπου λίγον ύπνο, ρουχάλιζε λιγάκι κι ύστερα ξυπνούσε κι έψελνε μαζί με τη συνοδεία.
Αληθινά, από τη Γέννηση του Χριστού δεν έλειπε τίποτα. Όλα υπήρχανε: το σπήλαιο, οι ποιμένες, οι μάγοι με τα δώρα, κι ο ίδιος ο Χριστός ήτανε παρών με τους δύο μαθητές του, που ευλογούσανε «την βρώσιν και την πόσιν».

 πηγή: 
Διαδικτυακός τόπος Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλατιανής ΙλίουΣε μια εποχή ισοπέδωσης ανθρώπινων αξιών, σ’ ένα ωμό ρεαλισμό όπου ταυτίζουμε την ομορφιά μόνο με την εξωτερική εμφάνιση, ας αφήσουμε το μήνυμα της αγάπης να αγγίξει την ψυχή μας, δίνοντας τη σημασία και τη βαρύτητα που της πρέπει.
Γιατί πάνω απ΄όλα το πνεύμα των ημερών είναι αγάπη. Να φτιάξουμε το δικό μας αστέρι στο δικό μας ουρανό αυτό που θα καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας.

Χρόνια Πολλά!   Καλά Χριστούγεννα

Αννίκα

18 σχόλια:

 1. Τόσο ωραιο το κείμενο του Κόντογλου!!! Μου αρεσει καθε φορα που το διαβάζω!!!
  Καλά Χριστούγεννα !!!
  Με υγεία και αγάπη!!
  Καλά να περάσετε!!!


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πραγματικά Μαριάννα μου αυτό το λαϊκό ύφος του Κόντογλου με αναφορές στην παράδοση μ' αρέσει πολύ.
   "Καλό είναι να υπάρχεις, μα να ζεις είναι άλλο πράγμα" (δικά του λόγια) μεγάλες αλήθειες!
   Καλά Χριστούγεννα Μαριάννα μου με υγεία, αγάπη και ευτυχία.
   Φιλιά Γιορτινά!!

   Διαγραφή
 2. Αγαπημένα χριστουγεννιάτικα διηγήματα, ξαποσταίνει η ψυχή μας όταν τα διαβάζουμε κι όλα παίρνουν στα μάτια μας τις πραγματικές τους διαστασεις...
  Καλά Χριστούγεννα Αννίκα μου, να περασετε όμορφα! Υγεία, αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά Χριστούγεννα Νίκη μου!!
   "Δόξα στο Θεό που υπάρχουν κάποιοι τόποι που δεν τους εξήρανε αυτή η φυλλοξήρα που λέγετε σύγχρονος πολιτισμός" (Φ. Κόντογλου)
   Εγώ θα πω Δόξα στο Θεό που υπήρξαν άνθρωποι σαν τον Κόντογλου.
   Με υγεία, αγάπη, χαμόγελα και περισσότερες φωτεινές στιγμές!!
   Φιλιά Χριστουγεννιάτικα!

   Διαγραφή
 3. Καλά Χριστούγεννα και του χρόνου με υγεία Αννίκα μου.
  Τα γραφτά του Κόντογλου είναι ευαγγέλιο.
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απ' τους πιο σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες με ένα λόγο καθαρό βγαλμένο απ΄την ελληνική παράδοση.
   Καλό ξημέρωμα...καλή Αυριανή με υγεία!!

   Διαγραφή
 4. Υπέροχο! Μοναδικός ο Κόντογλου... Χρόνια πολλά κι ευλογημένα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ίσως ο πιο πνευματικός άνθρωπος με φιλόθρησκη διάθεση και προσήλωση στο πνεύμα και τους θεσμούς της ορθοδοξίας.
   "Τις εστί πλούσιος; Ο εν τω ολίγω αναπαυόμενος" (Φ. Κόντογλου) Διαβάζοντας ένα κείμενο του Κόντογλου κατανοείς την έννοια του αναπαυόμενος.
   Όλγα μου Χρόνια Καλά και ευλογημένα!!

   Διαγραφή
 5. Ταξιδευει ο νους μας και ευφραινεται η καρδια μας με τη γραφη του κυριου Κοντογλου.Να ειστε καλα που μας δινετε τετοια κειμενα.Σας ευχομαι καλες γιορτες με υγεια και αγαπη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπέροχος Κόντογλου! Κείμενα με ευπρέπεια και συναίσθημα που σε παρασύρει.
   Λίτσα Χρόνια Πολλά, Χρόνια Καλά και ευλογημένα!

   Διαγραφή
 6. Αννίκα μου μου άρεσε πολύ το κείμενο του Κόντογλου που δυστυχώς για μένα δεν τον γνωρίζω !!Πραγματικά καθηλωτικό !!
  Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σας εύχομαι από καρδιάς !!
  Θα μείνω στα δικά σου λόγια ουσίας γιατί εκείνο που μένει τελικά είναι η καθάρια ψυχή όσο γίνεται που ίσως γίνει φωτεινό αστεράκι !!
  Σας φιλώ και Χρόνια πολλά για τη γιορτή της μοναχοκόρης σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαρισματικός χριστιανός, αγιογράφος και λογοτέχνης με προσήλωση στην παράδοση που κάνει τα κείμενά του ξεχωριστά. Η δε χειμαρρώδη γραφή του σε καθηλώνει.
   Νικόλ μου Χρόνια Πολλά και ευλογημένα! Θερμά σ' ευχαριστώ για τις ευχές και ιδιαίτερα της κόρης μου!
   Καλές γιορτές σε όλους με υγεία!

   Διαγραφή
 7. Εχω ερθει εδω και πολύ ωρα και ξεφυλιζω τις αναρτησεις σου Αννικα μου με τυλιξες με τοσο ομορφα συναισθηματα.. που δεν εχω την διαθεση να φυγω...με κατασυγκίνησε η μοναχικοτητα του πατερα.. ειμαι κοντα σ αυτην την ηλικια καταλαβενεις πόσο μονος μενεις τελικα..η αποχη μου ολο αυτον τον καιρό λογο βλαβης και του λαπτοτ μου και του ιντερνερτ.. με αφησε πολύ πίσω..
  Το κειμενο που εβαλες του Κοντογλου δεν το ηξερα..ομως ποσο ομορφα εδειξε με την γραφη του οτι με πολύ μικρα πραγματα αλλα με μεγαλα συναισθηματα μπορεις να ερθεις κοντα στον ΘΕΟ...
  Σε αφηνω τωρα με ολες μου τις ευχες να σε συνοδευουν ..να περασεις
  τις γιορτινες αυτες μερες με γεματη την καρδια σου αγαπη και οτι ομορφοτερο..Χρονια πολλα καλες γιορτες ..Αννικα μου ..φιλακιαα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σμαραγδένια καλή μου Χρόνια Πολλά και ευλογημένα!
   Δεν κινδυνεύεις από μοναξιά, στο υπογράφω. Έχεις τους αγαπημένους σου δίπλα σου αλλά και τους φίλους που σε λατρεύουν. Βάλε φωνή και φτάσαμε. Τι είναι η Κρήτη; μια δρασκελιά πράμα!
   Ο Κόντογλου υπέροχος! Σε ταξιδεύει!
   Τις πιο όμορφες, τις πιο ζεστές ευχές για τις γιορτές και τον καινούργιο χρόνο!

   Διαγραφή
 8. Χρόνια Πολλά!!!
  Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα!!!
  Καλές Γιορτές εύχομαι με υγεία,αγάπη και κάθε ευτυχία!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρόνια Πολλά Μαρία μου! με υγεία και ευλογία!
   Ευχαριστώ για τις ευχές!...
   Ανυπομονούμε για το πάπλωμα!....Να είσαι καλά!

   Διαγραφή
 9. Μακάρι να είναι αλήθεια Αννίκα μου, και..
  το πνεύμα των ημερών να είναι η αγάπη,
  θέλω πολύ να το πιστέψω και να το διαπιστώσω..
  Χρόνια πολλά με υγεία και καλές γιορτές! Φιλάκια! ✿

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρόνια Πολλά Πέτρα μου!!
   Δεν μπορούμε να μιλάμε για Χριστούγεννα αν αποκόπτουμε από τη ζωή μας το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης, της φιλευσπλαχνίας και κυρίως της αγάπης. Γιατί το πνεύμα των Χριστουγέννων οδηγεί στην απλότητα.
   "Θέλω πολύ να το πιστέψω..." Έχεις δίκιο, για κάποιους έγινε μια τυπική θρησκευτική εορτή που το νόημά της εγκλωβίζεται σε μοντέρνες θεωρίες και καταναλωτικές υστερίες.
   Μακάρι ο καθένας να βρει το δικό του αστέρι μέσα από την προσωπική αναζήτηση, γιατί αγαπώ σημαίνει υπάρχω.
   Καλές γιορτές με υγεία!...Φιλιά γιορτινά!

   Διαγραφή