Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Δεκέμβρης ο Γιορτινός

 Δεκέμβρης! Πέντε και έξι λεπτά η δύση με το ημερολόγιο. Καθώς ο ήλιος πέφτει ο ουρανός παίρνει όλα εκείνα τα παράξενα σχήματα που ξεκλειδώνουν τη φαντασία ενός παιδιού. Κι ανάμεσά τους προσπαθεί να τρυπώσει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα, διάφανο, λες στην αφηρημάδα του κάποιος ζωγράφος σκόρπισε ότι απόμεινε στην παλέτα του.
 "Θα έχουμε αέρα αύριο" έλεγε ο πατέρας, όταν έβλεπε τον ουρανό έτσι
"Ο Θεός άναψε τα φώτα στην ουράνια πολιτεία" έλεγε η γιαγιά
Σιγά-σιγά πέφτει το απόβραδο και στο λιγοστό φως γυμνές, θλιβερές στέκουν οι σιλουέτες των δέντρων, στοιχειά της φύσης αμίλητα. Στον κάμπο απλώθηκε η σιωπή. Ούτε πουλιού ακούς λαλιά, ούτε το βέλασμα προβάτου.
 Μάζεψαν πια οι μέρες κι οι νύχτες δεν βιάζονται να ξημερώσουν. Σέρνουν νωχελικά στην μαύρη τουαλέτα τους όλες τις σκοτούρες της ζωής. Έξι μέρες ακόμη για το καινούργιο φεγγάρι.
 Μπήκε ο Δεκέμβρης, ο μεγαλύτερος απ’  όλους τους γιούς του χρόνου,  με την μακριά άσπρη γενειάδα του και στο κατόπι του οι τέσσερις θυγατέρες του, με όλες τις μέρες και τις ώρες ομορφοστολισμένες.
 Φόρεσε το μανδύα της καθημερινότητας και
κουρασμένος έγειρε στην πολυθρόνα του δίπλα στο τζάκι, ήρεμος και γαλήνιος αφήνοντας όλη την έγνοια για τις δουλειές του μήνα στις κόρες  του. Οι πιο μικρές, οι ώρες, κάθισαν γύρω του περιμένοντας ν’ αρχίσει κουκί-κουκί τις ιστορίες του δωδεκαήμερου. Οι βδομάδες, οι μέρες, έτρεξαν κοντά του να πάρουν την ευλογία του.  Είχαν πολύ δουλειά να κάνουν. Δεν είχαν καιρό για παραμύθια. Έπρεπε να προλάβουν να είναι όλα έτοιμα ως τις εικοσιπέντε του μήνα.
 Ο γέρο-Δεκέμβρης χαμογέλασε καλοσυνάτα και με στοχασμό και σοφία έδωσε την ευχή του. Όλες οι μέρες, είπε, να έχουν αγάπη, να έχουν ελπίδα, ζωντάνια, φως, να έχουν μαγεία που γεννιέται στη φαντασία των παιδιών αλλά και σεβασμό στις συνήθειες των ανθρώπων, βιώματα αιώνων.
Να είναι οι μέρες του αγρότη γεμάτες ξεκούραση ύστερα από τον κάματο της σποράς, οι μέρες των παιδιών γεμάτες προσμονή, οι μέρες των μανάδων γεμάτες δύναμη και ενέργεια κι οι μέρες των γιαγιάδων γεμάτες έμπνευση για όμορφες ιστορίες και μαγικά παραμύθια που αγγίζουν την ψυχή των παιδιών. Τις μεγάλες νύχτες του Σαραντάμερου, συντροφιά με τη φωτιά στο τζάκι να ξετυλίγεται η φαντασία να δέσει τους δυο κόσμους, τον φανταστικό και τον πραγματικό, περασμένους από ψιλή κρισάρα.
Είχε εμπιστοσύνη στα κορίτσια του. Ήταν μυαλωμένες και συνετές! Τούτες οι μικρές (ώρες) ήταν λίγο ανυπόμονες, μα έτσι δεν είναι τα νιάτα; Χαμογέλασε.
 Οι βδομάδες και οι μέρες θα έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για να ετοιμάσουν την πιο όμορφη, την πιο λαμπρή  γιορτή για τη γέννηση του Θείου Βρέφους και την εορταστική υποδοχή του νέου έτους. Για τους ανθρώπους φοβόταν.
 Η ματαιοδοξία μιας ρηχής πραγματικότητας τούτες τις μέρες κάλυπτε το αληθινό νόημα των εορτών. Μια ακόρεστη πλεονεξία, μια αυταρέσκεια για ασήμαντα πράγματα, μια μάταιη επίπλαστη ευτυχία. 
Ένιωσε ένα ρίγος μα δεν ήταν απ’ τον παγωμένο αέρα. Μια σκλήθρα από ξύλο έσκασε στο τζάκι και άξαφνα γύρισε το μυαλό εβδομήντα τέσσερα χρόνια πίσω. Πως του ‘ρθε να το σκεφτεί τώρα; Όχι πως η ζωή του ήταν ήσυχη πάντα!
Φοιτητές με υψωμένα τα χέρια, ικέτες που αντιστέκονται στα οδοφράγματα της Αθήνας. Τότε που η διχόνοια φόρεσε το μανδύα του θανάτου τουφεκίζοντας το αύριο στην πρώτη ειρηνική διαδήλωση στις 3 του Δεκέμβρη του ’44.
  Πικρή η μνήμη, αλλά και μια ορμή θυμάται, μια αγάπη για την ελευθερία, μια επιθυμία να ζήσει τη ζωή με όπλο τα υψηλά ιδανικά, την ελπίδα και τον έρωτα.
Αναστέναξε! Αν εκείνες τις μέρες υπήρχε έλεος, θα στήνονταν τριάντα τρεις επιτύμβιες στήλες να ακούγονται οι φωνές των αθώων που πρόσμεναν αναστάσιμο φως και έγιναν επιτάφιος θρήνος. Άλλαξαν πολλά από τότε. Η ανάγκη έγινε ιστορία και η ιστορία με τα χρόνια έγινε σιωπή. Αλλάζει η διάθεση κι ο χαρακτήρας των ανθρώπων τόσο εύκολα όσο και ο καιρός.
 Ένα ξεροβόρι πήρε να φυσά. Δύσκολος και φέτος ο χειμώνας. Ρακένδυτες οι εποχές ψάχνουν ζωή στα σκουπίδια. Στα παγωμένα πεζοδρόμια της πόλης η αθλιότητα προσπαθεί να βγάλει τη νύχτα τυλιγμένη σε χαρτόκουτα Πώς να σωθεί η αξιοπρέπεια στις ουρές των συσσιτίων. Ένα απλωμένο χέρι ζητιανεύει ρανίδες ελπίδας.

 Έβαλε δυο κούτσουρα στο τζάκι και ήπιε μια γερή γουλιά απ’ το τσάι με κανέλα που του ετοίμασε η πρώτη του θυγατέρα. Έκλεισε τα μάτια κι άφησε το μυαλό να γυρίζει σε πιο ευχάριστα πράγματα. Η φύση επιτέλους ξεκουραζόταν κι ένα ψιλό χιονόνερο που πέφτει από χθες θα καρπίσει τα σπαρμένα.
 Κρυφά πλάθει η γη τους παλμούς της ζωής.
Το κρύο σαν να δυνάμωσε απόψε. Θα το γυρίσει σε χιονιά. Απόηχοι βυζαντινής μελωδίας απ’ το Σαρανταλείτουργο κι ο αγέρας μυρίζει μοσχολίβανο. Νικολοβάρβαρα έρχονται. Πως το λέει ο λαός;
"Άγια Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας αποκρίθει, μαζέψτε ξύλα κι άχυρα και σύρτε τα στο μύλο γιατί ο Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος"
Στις εκκλησιές κόσμος πολύς, καλλίφωνοι ψαλτάδες, λιβανωτά κι αγιοκέρια κι έξω στα τρίστρατα μελόπιττες και κολυβόζουμο στη χάρη της για την προστασία των παιδιών.
Κι όταν ο Άγιος Σάββας κάτασπρο απλώνει το σάβανο στη γη.

"Κοιμούνται βράχια ρεματιές, λαγκάδες, κορφοβούνια/ κι από τα σερπετά όσα θρέφει η γης η μαύρη/τ’ άγρια θεριά, των μελισσών τα σμάρια/τα ψάρια μεσ’ της σκοτεινής της θάλασσας τα βάθη/των απλουφτέρουγων πουλιών κοιμούνται τα κοπάδια"
Αλκμάν 7ος π.χ αι. Μετάφραση Η.Βουτιερίδης

Ο Άγιος Νικόλαος άσπρισε τα γένια του. Παίρνει σειρά  η Αγία Άννα μητέρα της Θεοτόκου για να πάρει η μέρα ανάσα. Ο Άγιος Σπυρίδωνας, προστάτης των φτωχών. Η Αγία Λουκία, ο Άγιος Ευστράτιος. Ο Άγιος Ελευθέριος προστάτης των εγκύων γυναικών. Ο Άγιος Μόδεστος, ο Άγιος Ιγνάτιος, η Αγία Αναστασία η φαρμακολύτρια, οι Άγιοι δέκα της Κρήτης και η Αγία Ευγενία. Όλοι, Άγιοι αγαπημένοι. Μα η πιο λαμπρή, η πιο χαρούμενη γιορτή της χριστιανοσύνης, στις εικοσιπέντε  του μήνα, η γέννηση του Θεανθρώπου.
Κι ύστερα λίγο ακόμη για να παραδώσει τη σκυτάλη στον πιο μικρό αδερφό που βιάζεται να ‘ρθει στο θρόνο. Καιρός πια να ξεκουραστεί! Φυλλομετρά τις μέρες και εύχεται ένα καινούργιο ξεκίνημα γεμάτο αγάπη.

Καλό Μήνα  Καλά Χριστούγεννα

Αννίκα

12 σχόλια:

  1. Θέλω να σου πω καλή μου φίλη πόσο πολύ μου άρεσε η θεματολογία αυτού σου του κειμένου !!!Οι στοχασμοί , η αναδρομή στους χρόνους των Δεκεμβριανών με τη διχόνοια που έσπειραν οι άνθρωποι , που γράφτηκε στην ιστορία με μαύρα γράμματα . Και που ξεχνιέται γιατί πάντα γράφονται ιστορίες που είναι επίκαιρες που το σοκ κρατά λίγο , μέχρι την επόμενη φορά !! Ο χρόνος κάνει τη δουλειά του και εμείς οι άνθρωποι αλλοπρόσαλλα όντα τον χάνουμε !!
    Να έχεις καλό εορταστικό μήνα Αννίκα μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου κάποια βιώματα έχουν χαράξει και τη δική μας πορεία. Δυστυχώς στις μέρες μας η ιστορία είναι απούσα. Χρειαζόμαστε μια εσωτερική ισορροπία ανεξάρτητα από τις τάσεις και εξελίξεις της εποχής.
      Οι έννοιες της δικαιοσύνης, της αλήθειας και του ψέματος, έχουν πνιγεί από φανφάρες και χειροκροτήματα. Μέχρι την επόμενη φορά όπως λες.
      Σ’ ευχαριστώ Νικόλ μου! Να έχεις καλό ξημέρωμα, και μια όμορφη (χωρίς πολύ τρέξιμο)καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Καλό κι ευλογημένο μήνα να έχουμε Αννίκα μου!
    Υπέροχο το κείμενό σου για τον Δεκέμβρη και καλώς αναφέρεσαι και στις μαύρες μέρες των Δεκεμβριανών, για να μαθαίνουν και οι νεώτεροι!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα Καλημέρα!
      Δύσκολη εποχή γεμάτη ανατροπές και ακόμη δυσκολότερο να εκφράσεις τις απόψεις σου. Ευτυχώς υπάρχει ακόμη μια γενιά (λογοτεχνική) που σημαδεμένη από πολέμους σώζει την ιστορία.
      Σ’ αυτόν τον τόπο η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο πέρναγε πάντα από ματωμένα μονοπάτια.
      "Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις" όπως λέει ο Αναγνωστάκης, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
      Σ’ευχαριστώ που πέρασες, εύχομαι καλή εβδομάδα και ακόμη καλύτερο μήνα με υγεία!

      Διαγραφή
  3. Το διάβασα δυο και τρεις φορές αυτό σου το δημιούργημα. Γιατί για δημιουργική τέχνη λογάται. Φοβερή γραφή Αννίκα μου καλή! Με συνεπήρες. ''Είδα'' το Δεκέμβρη δίπλα στο τζάκι ήρεμο και γαλήνιο, ''τον είδα'' και συνοφρυωμένο σαν θυμήθηκε εκείνα τα χρόνια του διχασμού. Πόσο αριστοτεχνικά έδεσες όλα όσα φέρνει ο Δεκέμβρης και τι όμορφα που τα παρουσίασες!
    Να σαι καλά Αννίκα μου. Έχεις φοβερή ικανότητα στη γραφή...
    Να περάσεις όμορφες γιορτές με τη ζεστασιά της αγάπης και θαλπωρής.Με υγεία και δημιουργικότητα.
    Θα τα ξαναπούμε όμως...
    Τα φιλιά μου
    ΥΓ Το εορταστικό σου φόντο θαυμάσιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου!
      Έλεγα σε προηγούμενα σχόλια καλή η συναδέλφωση των λαών αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε, και την ιστορία παρά τις όποιες αποχρώσεις. Με ευπρέπεια και καλοπιστία χωρίς να μας παρασύρουν αρνητικά συναισθήματα. Δεν σου κρύβω όμως πως ένοιωσα μια θλίψη και ένα θυμό για όλους εκείνους που αποφασίζουν για την τύχη μας ερήμην.
      Αννα μου σ’ ευχαριστώ! Με τιμούν τα λόγια σου! Δούλεψε λίγο παραπάνω η φαντασία για να βγει ένα κείμενο που δεν θα κουράζει.
      Θα τα λέμε μέχρι τις γιορτές ωστόσο ευχαριστώ για τις ευχές σου και εύχομαι και σε σένα τις πιο όμορφες γιορτές γεμάτες γαλήνη, ψυχική ηρεμία και αισιοδοξία!..Την αγάπη και την εκτίμησή μου πάντα!

      Διαγραφή
  4. Πόσο απολαμβάνω τα κειμενά σου! καθε γραμμη που μας χαρίζεις γεννα μέσα μου εικόνες και συναισθηματα συχνα αναμεικτα. Να όπως τωρα, ο Δεκέμβρης της προσμονής και της χαρας είναι ο Δεκέμβρης που έζησε τόσες δυσκολες στιγμές καποτε, μα και που γίνεται ίσως ο πιο σκληρός μήνας σήμερα για κεινους που δεν έχουν αυτα που οι πολλά θεωρούμε αυτονόητα και καμιά φορά "λίγα"...
    Αννικα μου ευχομαι να έχουμε όμορφες γιορτες, με όσο γίνεται λιγότερη αδικία και λύπη γύρω μας.
    Πάω να δω τι άλλο εχω χάσει τοσο καιρό που έχω να περάσω (οι μερες του Δεκέμβρη είναι πραγματι πολύ μικρές...)
    Φιλιά πολλά!!

    ΥΓ:Πολύ όμορφο το γιορτινό σπιτάκι σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νίκη μου, κάποιες φορές χρειάζεται μόνο να αξιοποιήσουμε σωστά τη φαντασία και όλα τ’ άλλα έρχονται μόνα τους. Δεν ήθελα η οποιαδήποτε αναφορά σε γεγονότα ή καταστάσεις να είναι απλά μια στείρα ενημέρωση, αλλά το κείμενο ν’ αγγίξει την ψυχή, να δώσει στον καθένα την ευκαιρία για στοχασμό. Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που το συναίσθημα αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση προσπαθώντας να ωραιοποιήσει τις αλήθειες της ζωής που δυστυχώς δεν είναι όλες όμορφες και κάποιοι τις βιώνουν με το χειρότερο τρόπο.
    Κάποια πράγματα δεν εξηγούνται μόνο με τη λογική. Θα έλεγα καλύτερα δεν τα αντέχει η λογική.
    Χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο, σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, η γνώμη σου έχει ιδιαίτερη αξία και με τιμά.
    Εύχομαι αυτές οι γιορτές να έχουν την ομορφιά και την αξία που τους πρέπει...Καλό Σαββατοκύριακο! Την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια σου πολλά κι ευτυχισμένα, Αννίκα μου! Να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποσο ομορφα μας σεργιανισες στον τελευταίο μηνα του χρονου Αννικα μου!! με τα δυσκολα του τα Δεκεμβριανα που εγω δεν τα ηξερα παρα σαν λεξη μονο και τι να ξερω που ημουν μολις τεσσαρων ημερων μωρό..κοιτα τωρα συμπτωση που διαβαζω ενα βιβλιο για τον
    εμφυλιο..!! αυτη η καταρα του Ελληνα πια!!
    Όμως οπως λες ας αφησουμε τα ασχημα πισω μας γιατι φιλη μου ειναι πολύ μεγαλη ιστορια και ας γεμισουμε αισιοδοξια την σκεψη μας μέρες που ερχονται και ας ευχηθουμε η γέννηση του Θεανθρώπου μας να γεμισει τις καρδιες των ανθρωπων με αγαπη.. ενα πανανθρώπινο συναισθημα!!!
    Να περασεις Αννικα μου τις πιο ομορφες γιορτινες σου μερες καλη εβδομαδα να εχεις..φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το χρέος μας απέναντι στην ιστορία είναι να μην ξεχνάμε Ρούλα μου γιατί οι αξίες είναι εκείνο το βήμα που στερεώνει στη γη τον άνθρωπο.
    Ο Δεκέμβρης ο πιο αγαπημένος μήνας, γεμάτος προσμονή, αγάπη, και όμορφες αναμνήσεις.
    Μακάρι να είναι γιορτινές και όμορφες οι μέρες όπως τους πρέπει.
    Σ' ευχαριστώ Ρούλα μου Καλή εβδομάδα και σε σένα..Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή