Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Τα πιο όμορφα Χριστούγεννα


Χριστούγεννα μέρες αγάπης. Σέρνοντας τα βήματά του πήγε μέχρι το παλιό ντουλάπι όπου φύλαγε –από τότε που ζούσε η μακαρίτισσα-το κουτί με τα χριστουγεννιάτικα. Έλυσε την κορδέλα και χιλιάδες αναμνήσεις πλημμύρισαν το μυαλό του. Δεκαπέντε χρόνια χωρίς την Ελένη.
Τέτοιες μέρες γιορτινές το σπίτι πλημμύριζε από χρώματα και μυρωδιές απ’ τα γλυκά που μόνο εκείνη ήξερε να φτιάχνει τόσο όμορφα. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια αυτές τις μέρες ο πόνος γινόταν πιο δυνατός και η νοσταλγία ένα αγκάθι που του τρύπαγε την καρδιά.
 Έβγαλε με πολύ προσοχή
τις κόκκινες και χρυσές μπάλες, τα λαμπάκια, έναν Αη-Βασίλη, έναν χιονάνθρωπο, έναν κουτσό τάρανδο, ακόμη κι ένα τρίγωνο απ’ τα χρόνια που τα παιδιά ήταν μικρά και έλεγαν τα κάλαντα. 
Χρόνια τώρα δεν στόλιζε δέντρο, δεν τον άγγιζε το πνεύμα των Χριστουγέννων. Σταμάτησε η ζωή του τη μέρα που έφυγε εκείνη. Μα φέτος ήταν αλλιώς. Πως περίμενε αυτή τη μέρα! Σιγομουρμούριζε ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Μέρες τώρα έκανε όνειρα, σχέδια, έσβηνε, έγραφε και ξανά απ’ την αρχή. Έκανε τα ψώνια του νωρίς, παράγγειλε την γαλοπούλα,  έδωσε το καλό κοστούμι στο καθαριστήριο, πήρε τα δώρα που θα έδινε στον καθένα. Δυο παιδιά και τέσσερα εγγόνια. Χαλάλι η σύνταξή του. Δεν είναι κάθε μέρα Χριστούγεννα! σκέφτηκε.
Έβγαλε όλες τις χριστουγεννιάτικες κάρτες απ’τα προηγούμενα χρόνια και τις αράδιασε με μια σειρά πάνω στο μπουφέ. Όταν βάραινε η μοναξιά την ψυχή του τις διάβαζε μία-μία. Δεν γκρίνιαζε κι ας κυλούσαν οι ώρες μονότονα κι ας ήταν οι μέρες γεμάτες κενά ίδια με τη ζωή του. ‘Εκρυβε την μοναξιά του πίσω απ’ τους ίσκιους της ψυχής του, κάτω απ’ την πολυκοσμία όταν ήταν έξω απ' το σπίτι. Μόνο κατά το σούρουπο ένοιωθε βαριά τη σκιά του σπιτιού να τον πλακώνει. Η απουσία της γέμιζε το σπίτι, κι ας λένε ο χρόνος όλα τα γιατρεύει. Κάποιες φορές ένα πικρό γιατί ανέβαινε στα χείλη του, ήθελε να κλάψει, κάποιες φορές έπιανε ψιλοκουβεντούλα με τη θλίψη κι άλλες φορές βυθιζόταν στην πλατιά αγκαλιά του Μορφέα όταν οι νύχτες γεννούσαν απελπισία κι έψαχνε μέρος να βολέψει τις σκέψεις του.
 Μα τα πρωινά μαζί με τον ήλιο ανέτειλαν πάλι οι ελπίδες. Ποιος ξέρει, ίσως σήμερα χτυπήσει το τηλέφωνο, ή ίσως ο ταχυδρόμος χτυπήσει την πόρτα του.
Και πάλι, ξέχναγε τις δικές του ανάγκες με τη λογική πως τα παιδιά είχαν τις οικογένειές τους , τις δουλειές τους, τις υποχρεώσεις, τις καθημερινές ασχολίες τους.
Η επίσκεψη στο νεκροταφείο δεν ήταν σαν τις άλλες φορές. Βαριά τα βήματά του έφτασαν μέχρι τον τάφο της. Άφησε ένα μπουκέτο λουλούδια κάθισε στο κρύο μάρμαρο και κοίταξε την φωτογραφία της. Εκείνο το λαμπερό βλέμμα, εκείνο το ζεστό χαμόγελό ήταν ικανό να φωτίσει όλο τον κόσμο. Αναστέναξε!
-Λείπεις πολλά χρόνια Ελένη και γω κουράστηκα μόνος. Φέτος θα κάνω Χριστούγεννα με τα παιδιά. Θα ‘ρθεις;
Του φάνηκε πως έγνεψε ναι. Έγινε πιο φωτεινό το χαμόγελό της.
Σκούπισε δυο δάκρυα και με αργά βήματα γύρισε στο σπίτι. Βάλθηκε να στολίσει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο να ξεχαστεί. Τράβηξε τις κουρτίνες και στάθηκε για λίγο στο παράθυρο χαζεύοντας τον παππού απ’ το απέναντι σπίτι που έβγαζε περίπατο τις μικρές εγγονές του. Είχαν την ίδια ηλικία με τις δικές του. Τα μικρά του ζουζούνια θα ‘χουν πια μεγαλώσει. Πόσο του έλειπαν.
 Χαμογέλασε και γύρισε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Προσπάθησε να θυμηθεί πως το στόλιζε η Ελένη.  Πρώτα τα λαμπάκια. Τις μεγάλες μπάλες χαμηλά, τις μικρότερες πάνω, την μεγάλη κορδέλα γύρω-γύρω, και στην κορυφή το μεγάλο χρυσό αστέρι που δυσκολεύτηκε αρκετά μέχρι να το κρεμάσει. Τα αρθριτικά του βλέπεις! Πότε-πότε μονολογούσε "Αχ βρε Ελένη είναι δουλειά αυτή για παππούδες"  
 Του πήρε αρκετή ώρα, νύχτωσε. Άναψε τα λαμπάκια και κάθισε να ξεκουραστεί. Απέναντι του η φωτογραφία της Ελένης του χαμογελούσε.
-Ε! Ελένη τι λες, θ’ αρέσει στα παιδιά;
Ήταν οι πιο όμορφες, οι πιο αισιόδοξες στιγμές που επέτρεπε στον εαυτό του να κάνει όνειρα. Ναι ήταν σίγουρος, αυτά τα Χριστούγεννα θα ήταν  διαφορετικά. Λίγα εικοσιτετράωρα ακόμα. Το ρυθμικό αναβόσβησμα απ’ τα λαμπάκια του δέντρου, και η ζεστασιά απ΄το τζάκι τον χαλάρωσαν.
Τον ξύπνησε το επίμονο κουδούνισμα του τηλεφώνου. Σήκωσε το ακουστικό με λαχτάρα.
Στην άλλη άκρη η φωνή της κόρης του ήταν αναστατωμένη.
-Ξέρεις πατέρα δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να έρθουμε ο Άρης ανέβασε πυρετό και …καλά Χριστούγεννα …θα τα ξαναπούμε.
Ευχήθηκε περαστικά κι έκλεισε το τηλέφωνο. Αισθάνθηκε έναν κόμπο στο λαιμό, μα τη δικαιολόγησε. Θυμήθηκε μια παραμονή Πρωτοχρονιάς όταν ο καινούργιος χρόνος τους βρήκε στην αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου.
Μια ώρα μετά του τηλεφώνησε ο μεγάλος του γιός.
-Καλά Χριστούγεννα πατέρα, αν τα καταφέρουμε ίσως να τα πούμε την Πρωτοχρονιά.
-Καλά Χριστούγεννα αγόρι μου! Δεν ήταν σίγουρος πως τον άκουσε, είχε ήδη κλείσει το τηλέφωνο.
 Οι λέξεις τον έπνιγαν. Ένοιωσε έναν πόνο στην καρδιά, ένα μούδιασμα, ένα τρέμουλο. Χωρίς να ξέρει γιατί άρχισε να κόβει βόλτες πάνω κάτω στο δωμάτιο. Κάθε λίγο κοντοστεκόταν και κοίταζε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με βλέμμα μάλλον αδιάφορο, κενό.
Ένοιωθε λύπη, απογοήτευση, θυμό, πόνο. Πέτρα έγιναν τα όνειρά του. Η μοναξιά του βάρυνε το στήθος, κυρίευσε το μυαλό του και του 'φερε ρίγος και πόνο. Δεν άναψε ούτε το φως. Κρύωνε. Οι φλόγες απ’ το τζάκι δεν ήταν ικανές  ούτε να φωτίσουν, ούτε να ζεστάνουν την ψυχή του. Έκλεισε τα μάτια λες και θα ξέφευγε απ’ την ερημιά του.
-Κουράγιο Αριστείδη δεν είναι η πρώτη φορά που θα είσαι μόνος
 Με χέρια που έτρεμαν έβαλε ένα ποτήρι κρασί, κάθισε στην πολυθρόνα αντίκρυ απ’ την φωτογραφία της
-Καλά Χριστούγεννα Ελένη. Όπως φαίνεται μόνοι μας θα ‘μαστε και φέτος
Θόλωσαν τα μάτια του. Ένα δάκρυ, το πιο πικρό απ’ όλες τις φορές, κύλησε στο μάγουλό του, έφτασε μέχρι την καρδιά και την φαρμάκωσε. Χιλιάδες σκέψεις και εικόνες πέρασαν σαν αστραπή από μπροστά του. Η ζωή του, η ζωή τους. 
Η Ελένη με λευκό φόρεμα κι ανθούς λεμονιάς στο κεφάλι του άπλωνε το χέρι. Ξέχασε με μιας και παιδιά και Χριστούγεννα και πίκρες, ένοιωσε μια ζεστασιά κι αφέθηκε να τον οδηγεί το χέρι της σε ένα φως υπερκόσμιο με όλες τις ανταύγειες τις ίριδας. Ένοιωθε τόσο ελαφρύς, σαν φύλλο που το στροβιλίζει ο αέρας. Κι όταν ακούμπησε απαλά κάτω  ένας κόκκινος λεκές από κρασί απλωνόταν στο χαλί του κ. Αριστείδη. Ένα σεντόνι κόκκινο που απλώθηκε να μαζέψει όλα τ' αστέρια που από θλίψη έπεφταν στη γη.
Δεν τον ένοιαζε! Ήταν ευτυχισμένος! Ήταν μαζί. Μετά από δεκαπέντε χρόνια ήταν πραγματικά τα πιο όμορφα Χριστούγεννα.
Στις οκτώ το πρωί χτύπησε το κουδούνι για τα κάλαντα. Κανείς δεν άνοιξε…….


 Καλά Χριστούγεννα    

 Αννίκας...δια χειρός
10/12/2018

12 σχόλια:

  1. Αννίκα μου αγαπημένη ηρθα να σου αφήσω τις ευχές μου.
    Ευχές απο καρδιάς για κάθε καλό στη ζωή σου,μα πάνω απ όλα ΥΓΕΙΑ! Το κείμενό σου θα επανέλθω να το διαβάσω...δεν εχω κουράγιο τωρα,γιατί διαβάζοντας τις πρώτες γραμμές δεν αντέχω να συνεχίσω. Αυτές οι μέρες,περισσότερο απο οποιεσδήποτε άλλες ,είναι ψυχοφθόρες για όσες εχουμε χάσει αγαπημένα πρόσωπα απο την οικογένεια και η απώλεια είναι κάτι που οσο περνάει ο καιρός είναι και πιο σφηνωμένη στο μυαλό μου και με βασανίζει. Θαυμάζω τοςυ ανθρώπους που δεν τους τρομάζει ο θάνατος,εγω δεν εχω συμβιβαστεί ποτέ με την ιδέα,παρότι απο της γεννήσεώς μας είναι η μόνη σταθερά.
    Τλπ φιλάκια πολλά και γιορτινά,υγεία και αγάπη νάχεις στη ζωή σου καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά καλή μου φίλη!
      Θα μπορούσε αυτό το κείμενο να έχει happy end αλλά θα μπορούσε να είναι και μια αληθινή ιστορία. Τα Χριστούγεννα δεν είναι για όλους μαγικά. Δεν τόλμησα να ανεβάσω το video γιατί δεν άντεξα.
      Έγραφα το κείμενο με 17 πίεση και ένα πακέτο χαρτοπετσέτες δίπλα μου. Ωστόσο ήθελα το μήνυμα της αγάπης να ζεστάνει τις καρδιές μας για τους ανθρώπους που βιώνουν την απόλυτη μοναξιά και που αυτές τις μέρες γίνεται μεγαλύτερη.
      Ναι έχεις δίκιο μας λείπουν οι αγαπημένοι μας. Όμως στη μνήμη τους ας χαρίσουμε ένα χαμόγελο, ας σφίξουμε το χέρι του παππού της γειτονιάς του οποιουδήποτε παππού για να ζεστάνει όχι μόνο η δική του αλλά και η δική μας καρδιά.
      Χαρά μου! Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου. Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις ευχές σου και εύχομαι και σε σένα υγεία, δύναμη, χαμόγελα και αισιοδοξία (ξέρω ότι δεν σου λείπει) Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα (θα έχουμε την ευκαιρία-ελπίζω-να μιλήσουμε ξανά μέχρι τις γιορτές)...Φιλιά Πολλά!

      Διαγραφή
  2. Αννίκα μου...Άννα μου! Χρόνια πολλά και καλά. Δεν είχα σκεφθεί να ρωτήσω η ανόητη αν προέρχεται από το Άννα το Αννίκα. Κοίτα να δεις πριν λίγο είδα την απάντησή σου στο σχόλιό σου. Να σαι γερή δυνατή και δημιουργική. Ο Θεός να σου φέρει όσα ονειρεύεσαι. Και πολλά πολλά χαμόγελα
    Τα δικά μου μάτια είναι υγρά. Με συγκίνησε αφάνταστα το κείμενο σου που ναι μπορεί να είναι αληθινό. Και πόσο σκέφτομαι αυτούς που τα παιδιά τους θεωρούν ότι το να ζουν μόνοι είναι ευτύχημα. Ακόμη και τα Χριστούγεννα;; Είναι τραγικό
    Και το απέδωσες αριστοτεχνικά. Το έζησα και βούρκωσα στ'αλήθεια
    Να σαι καλά και ας σκεφθούμε τουλάχιστον αυτές τις ημέρες τους μοναχικούς ανθρώπους.
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άννα μου καλή μην αισθάνεσαι άβολα. Το ξέρω οι ευχές είναι αληθινές και ίσως δεν χρειάζονται συγκεκριμένες μέρες για να εκφράζονται. Με τιμά ιδιαίτερα η φιλία και η συνομιλία μας είναι για μένα χαρά. Ωστόσο σ' ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές και τα καλά σου λόγια.
    Έλεγα και στη Χαρά πως με δυσκολία έγραφα το κείμενο. Μακάρι να μη χρειαστεί να είναι αληθινό. Μακάρι να αφυπνίσει συνειδήσεις.
    Η αδιαφορία στις μέρες μας είναι κατάντια του "πολιτισμού" μας. Η μοναξιά των ηλικιωμένων δεν εκφράζεται με λέξεις.
    Άννα μου θερμά ευχαριστώ! Τις πιο όμορφες ευχές και σε σένα και την οικογένειά σου. Καλή εβδομάδα...σε φιλώ κι εγώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αννίκα μου,χρόνια σου πολλά!!
    Έστω και την επομένη!
    Αλλά καλά που ήρθα και είναι υπέροχα αληθινό και όμορφο το κείμενό σου, και δίνει τόσα μηνύματα......
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
    Σε ευχαριστώ γιαυτό που διάβασα με δάκρυα στα μάτια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς την!
    Βαρβάρα μου σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Εύχομαι και σε σένα να είσαι υγιής να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου και Καλές Γιορτές με υγεία και αγάπη..Καλό βράδυ, καλή εβδομάδα...Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕν σκέφτηκα καν ότι γιόρταζες Αννίκα !! Χρόνια πολλά έστω και με καθυστέρηση !!
    Καλή μου αληθινό είναι το κείμενο σου γιατί μέρες σαν αυτές πονάμε τους γονείς μας , αφήνουμε τους ηλικιωμένους μόνους και δεν καταλαβαίνω πως μπορούμε να νιώθουμε καλά !! Ναι είναι δύσκολο να γράψεις αυτό το κείμενο και όταν μάλιστα όταν υπάρχουν απουσίες !!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λένε πως οι ευχές κρατάνε σαράντα μέρες(?) Άρα είσαι μέσα στα όρια. Πάντως όπως και να'χει σ' ευχαριστώ πολύ. Δεν ξέρω αν γιορτάζεις του Αγίου Νικολάου. Να πω την αλήθεια δεν είδα πουθενά ευχές και γιαυτό δεν έστειλα. Δεν ξέρω, χρειαζόμαστε μια γιορτή για να ευχηθούμε; Εγώ λοιπόν θα σου ευχηθώ πρώτα απ' όλα να είσαι υγιής, να στέκεσαι γερά στα πόδια σου γιατί με τόσες δραστηριότητες το 'χεις ανάγκη. Να είσαι πάντα αισιόδοξη, δυνατή και ευλογημένη και να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου.
    Γράφοντας το κείμενο είχα υπόψιν τον πατέρα μου. Δεν έκανε βέβαια ποτέ Γιορτές μόνος του. Όμως έφυγε δεκαοκτώ χρόνια μετά την μητέρα μου. Με παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα πάντα έλεγε χωρίς εκείνη είναι αλλιώς.
    Η μοναξιά των γηρατειών Νικόλ μου αυτές τις μέρες συνθλίβει την ζωή τους. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο χρειάζονται την παρουσία των παιδιών.
    Καλή μου Νικόλ σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Ευχομαι το Σαββατοκύριακο να πάνε όλα καλά στον αγώνα σου...Φιλιά..καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα ειναι δυνατον?ελληνικη οικογενεια να μη ειναι μαζεμενη τετοιες μερες?και καλα αυτοι δεν μπορουσαν να πανε.να παρουν ομως τον πατερα τους στο δικο τους σπιτι ηταν δυσκολο.με κυριευει περισσοτερο ο θυμος για τετοιου ειδους συμπεριφορες.ας ειστε καλα.ισως μς αφορμη αυτη την αναρηση καποιοι να ριξουν νερο στο κρασι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Λίτσα μου είναι δυνατόν. Η παλιά Ελληνική οικογένεια μαζεμένη στο γιορτινό τραπέζι, δυστυχώς σιγά-σιγά εκλείπει. Μακάρι αυτές τις μέρες να είναι πιο ανθρώπινες για τους ηλικιωμένους γεμάτες ζεστασιά και αγάπη.
      Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη. Να είσαι καλά...Καλές Γιορτές με υγεία!

      Διαγραφή
  9. Μόλις γυρίσαμε από τα παιδιά μας κι έπεσα πάνω σ αυτή την ανάρτηση Αννίκα μου .
    Δοξαζω τον Θεό που είμαστε κοντά και τα βλέπουμε συνέχεια .
    Και η μαμα μου ήταν μαζί μας μέχρι το τέλος .
    Κομμάτια έγινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου το κείμενο το 'γραψα με αφορμή ένα βίντεο για την μοναξιά των ηλικιωμένων. Δεν τόλμησα να το ανεβάσω γιατί πραγματικά οι παλμοί μου έφτασαν στα όρια της κολπικής μαρμαρυγής. Το βίντεο έχει βέβαια happy end αλλά επειδή ζούμε σ' έναν κόσμο που πέταξε τις αρχές και τις αξίες στα σκουπίδια, ήθελα απλά να αφυπνίσω συνειδήσεις.
      Ίσως σκεφτούν να περάσουν λίγο χρόνο με τους δικούς τους ανθρώπους κι αν δεν έχουν ας πουν ένα Χρόνια Πολλά στο μοναχικό γείτονα. Μακάρι Ρένα μου!!
      Φιλιά Χριστουγεννιάτικα!

      Διαγραφή