Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Λευκάδα, όνειρο ντυμένο στο μπλε και στο βαθύ πράσινο


Λευκάδα. Το νησί με τα δύο πρόσωπα. Γεμάτη κόλπους, νησίδες, ήρεμες θάλασσες και ελαιώνες στα ανατολικά και μια ομορφιά που σου κόβει την ανάσα στα δυτικά σε μια φύση άγρια, με κορφές που αγναντεύουν το Ιόνιο, με φαράγγια, πηγές, παλιούς νερόμυλους και θάλασσες με τιρκουάζ νερά και ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα.
Με το ένα πόδι στα Επτάνησα και το άλλο στην Αιτωλοακαρνανία διατηρεί, σε πείσμα των πολλών καταστροφών, αδιάσειστα τα πειστήρια της ιστορικότητάς της.
Το όνομα Λευκάδα το πήρε από το νοτιότερο ακρωτήριο του νησιού Δουκάτο ή Λευκάτα, λόγω του λευκού των βράχων. Το ακρωτήριο της Σαπφούς, όπως το ονόμαζαν οι Βενετοί, που ο μύθος θέλει, η ποιήτρια να πηδάει από τον βράχο για να απαλλαγεί από τον έρωτα της για τον Φάωνα.
 Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Λέλεγες που κατακτήθηκαν από Κεφαλληνίους και τον Λαέρτη ( πατέρα του Οδυσσέα). Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που το νησί διεκδικεί τον τίτλο της Ομηρικής Ιθάκης. Τον 7ο αι. Κορίνθιοι αποικούν την Νήρικο, την πρώτη πόλη του νησιού.
Τον 13ο αι. η Λευκάδα ανήκει στο Δεσποτάτο της Ηπείρου και παραχωρείται στον Ιωάννη Ορσίνι ως προίκα για τον γάμο του με την κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου του Α΄ ο οποίος και κτίζει το φρούριο της Αγίας Μαύρας. 
Το 1410-20 η πόλη στο εσωτερικό του φρουρίου αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού. 126 κανόνια και φρουρά 300 ανδρών προστατεύουν το νησί από πειρατικές επιθέσεις.


Το φρούριο της Αγίας Μαύρας (πηγή Google)

Από τον 14ο αι. αλλάζει χέρια συνεχώς. Ενετοί (1685 ) με μια στυγνή ολιγαρχία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας που άφησε έντονα τα σημάδια στο νησί και το λαό της και κράτησε 130 χρόνια, Οθωμανοί με μια κυριαρχία 200 χρόνων, Γάλλοι με αρχηγό τον Ναπολέων Βοναπάρτη και δυσβάσταχτα για το λαό οικονομικά μέτρα, Άγγλοι (1810) με αυστηρά μέτρα και αυταρχικούς νόμους που προκάλεσαν εξεγέρσεις, μέχρι το 1864 που ενσωματώνεται μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα στην Ελλάδα.

Νησί των ποιητών η Λευκάδα που φιλοξενεί τις προτομές στον κήπο των ποιητών, το Μποσκέτο που λένε οι μπουρανέλλοι (οι κάτοικοι της Λευκάδας), με τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη που γεννήθηκε και πέθανε στο ιδιόκτητο νησάκι Μαδουρή, τον Άγγελο Σικελιανό, τον Λευκάδιο Χερν, τον Δημήτρη Γολέμη, την Κλεαρέτη Δίπλα Μαλάμου,κ.α


Περιορισμένος ο χρόνος των διακοπών ωστόσο προλάβαμε να επισκεφθούμε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του νησιού, ελπίζοντας σε μια επόμενη επίσκεψη για όσα ο χρόνος δεν μας επέτρεψε.


Ρίο-Αντίρριο. Στο δρόμο για τη Λευκάδα

Η ξύλινη γέφυρα των στεναγμών ή των ερωτευμένων είναι το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει το ενδιαφέρον κυρίως την ώρα του ηλιοβασιλέματος.


πηγή:Google

Λιμνοθάλασσα της Γύρας όπου ακύμαντα τα νερά καθρεφτίζουν την ομορφιά της πόλης


Η πόλη της Λευκάδας με χρώμα που συνθέτει το παλιό που δένει αρμονικά με το νέο και τις νεοκλασικές επιρροές του 18ου και 19ου αιώνα, τα στενά δρομάκια με τις βουκαμβίλιες και τις απλωμένες μπουγάδες, τα γραφικά καντούνια που ταυτόχρονα είναι και αυλές των σπιτιών όπου στο ξωπόρτι αποσπερίζουν οι γιαγιάδες Λευκαδίτισσες τα ζεστά καλοκαιρινά απόβραδα.

Δυστυχώς, λογω του προχωρημένου της ώρας δεν επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο και το μουσείο Άγγελου Σικελιανού. Στις 12,30 τα μεσάνυχτα, περαστικοί απ' το μουσείο φωνόγραφου (ήταν ακόμη ανοιχτό)  ο Λευκαδίτης γέροντας που έστησε με πολύ μεράκι, με ευχαρίστηση και υπομονή μας εξήγησε για όλους τους μικρούς θησαυρούς μιας άλλης εποχής. 


πηγή: Google

Πολιτιστική κληρονομιά οι εκκλησίες με ιδιαίτερο στυλ αρχιτεκτονικής, Βενετσιάνικο μπαρόκ και επτανησιακή εικονογράφηση από μεγάλους ζωγράφους Βεντούρα και Ρούσου. Κάποιες είναι ιδιοκτησία μεγάλων αρχοντικών οικογενειών όπως ο ναός του Παντοκράτορα, της οικογένειας Βαλαωρίτη, όπου πίσω από το ιερό υπάρχει ο τάφος του ποιητή. Επισκεφθήκαμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάλου (1687) με ένα καταπληκτικό τέμπλο που ωστόσο δεν μπορέσαμε να φωτογραφήσουμε.

Ι.Ν.του Παντοκράτορα

Μοναστήρι Παναγίας Φανερωμένης, ανάμεσα στο Φρύνι και Τσουκαλάδες. Φιλόξενη και γαλήνια ατμόσφαιρα, έργα τέχνης οι αγιογραφίες.








Άποψη της πόλης απ' το μοναστήρι της Φανερωμένης


Κοσμοπολίτικο Νυδρί, ιδανικό για κρουαζιέρες στα γύρω νησάκια, τα πριγκηπόννησα όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, σπαρμένα λες στην τύχη μεσοπέλαγα, φορτωμένα μνήμες.


Λικνίζονται τα ιστιοφόρα, μια άσπρη πινελιά ανάμεσα ουρανού και θάλασσας




Τ' αναμμένα φώτα μια αντανάκλαση στον καθρέφτη της θάλασσας την ώρα που έσβηνε η μέρα


Νοτιότερο γραφικό ψαροχώρι η Βασιλική





Οι πιο όμορφες παραλίες του νησιού στη δυτική Λευκάδα με νερά γαλαζοπράσινα, λευκή άμμο και βότσαλο


Άγιος Νικήτας


Το γαλάζιο και το βαθύ μπλε, ένα


Νικιάνα



Σύντομο το ταξίδι μας, χωρίς προγραμματισμό, αν και το ξαφνικό έχει τη χάρη του. Οι τουριστικοί οδηγοί λένε λίγα πράγματα, τα υπόλοιπα τα διαπιστώνεις περπατώντας τη.
 Στη Λευκάδα ερωτεύεσαι τα καλοκαίρια.

Πάλε.....καλές αντάμωσες!

Αννίκα


Σημ. Οι φωτογραφίες είναι από κινητό. Όσες δεν ήταν δυνατόν να αναρτηθούν αντικαταστάθηκαν απ' το Google

22 σχόλια:

  1. Καλημέρα γλυκιά μου με τις όμορφες φωτογραφίες. Η Λευκάδα είναι ένα υπέροχο νησί και έχω περάσει εκεί πολλές φορές τις διακοπές μας.Κάποτε με τον άνδρα μου κάναμε ..τρίμηνες διακοπές(!!!) τώρα οι λόγοι πλέον είναι πολλοί για μετακινήσεις.Η τελευταία μας διαμονή εκεί ήταν πριν 4 χρόνια λίγο πριν κάνω την εγχείρηση ισχίου λίγες εβδομάδες πριν. μείναμε σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο με καμπάνες για 3 εβδομάδες, μάλιστα είχαμε την ατυχία να δαγκώσει τότε την αγαπημένη μου Κλώντη ..σκορπιός και τρέχαμε σε γιατρούς.Καλό καλοκαίρι Αννούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχτίδα μου Καλημέρα! Έλα να σε τρατάρω ένα ροζόλι και μάντολες αν προτιμάς.
    Ήταν ένα σύντομο ταξίδι που μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Όσο μεγαλώνεις αλλιώς αξιολογείς έναν τόπο. Υπέροχα τα χωριά όπου διατηρούν ακόμη τους ρυθμούς του παρελθόντος.
    Ελπίζω να είσαι καλύτερα σήμερα και σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη. Το περιβόλι έχει πολλή δουλειά και ιδιαίτερα με την ζέστη....να προσέχετε.
    Να είστε καλά Καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ααααχ λατρεμένη Λευκάδα!!!!!!! Την έχω επισκεφθεί πολλές φορές και κάθε φορά μαγεύομαι!!! Ευχαριστούμε για το υπέροχο και άκρως καλοκαιρινό αφιέρωμα, φίλη μου. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά Μία μου, οι διαδρομές, το βουνό, οι παραλίες μοναδικής ομορφιάς.
      Να είσαι καλά Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!

      Διαγραφή
  4. "Στη Λευκάδα ερωτεύεσαι τα καλοκαίρια". Δεν θα μπορούσες να το περιγράψεις καλύτερα.
    Είναι απ' τα νησιά που αγαπάω πολύ. Για όλους τους λόγους που πολύ όμορφα αναλύεις στο οδοιπορικό σου. Να ευχηθώ πάντα τέτοια απρόοπτα να σας τυχαίνουν και καλή συνέχεια στις καλοκαιρινές σας αποδράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γραμμένη μ' ασβεστόλιθο και κυπαρίσσι
      σκαρφαλωμένη στα κύματα, χαμένη στους ανέμους του Ιονίου
      καμίνι του ήλιου, γερμένη στο πλευρό του Μαΐστρου
      Λευκάδα πέτρα στου έρωτα το δαχτυλίδι
      (Κώστας Μαμαλούκας)

      Μαρία μου σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου, να ευχηθώ με τη σειρά μου καλό μήνα και ένα ακόμη πιο όμορφο καλοκαίρι!!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο νησί η Λευκάδα!,αχ είναι από τα νησιά που δεν έχω επισκεφτεί αλλά εύχομαι κάποια στιγμή το επισκεφτώ. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου! Καλό καλοκαίρι , καλά μπάνια και καλό μήνα!!! Τα blogs μου είναι https://seamariaplatake.blogspot.com/ και https://mariaplatakegmai.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Μαρία!
      Για να νιώσεις το σφυγμό του νησιού πρέπει να το γυρίσεις βήμα το βήμα.
      ειδικά οι θάλασσες στα δυτικά ένας ανοιχτός ορίζοντας στου κόσμου την άκρη.
      Ευχαριστώ που πέρασες καθώς και για το σχόλιο.
      Εύχομαι καλό μήνα και σε σένα και καλό καλοκαίρι.
      Με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφθώ το blog σου ευχαριστώ για την πρόσκληση

      Διαγραφή
  6. Δεν έχω επισκεφτεί τη Λευκάδα γι αυτό και απόλαυσα το κείμενο με τις χρήσιμες πληροφορίες και φυσικά τις πανέμορφες φωτογραφίες!
    Μπράβο που κατάφερες και έκανες αυτό το ταξιδάκι και ας το βρήκες σύντομο, σημασία είχε που άλλαξες παραστάσεις και γέμισες την καρδιά σου, ομορφιά!

    Πολλά ΑΦιλιά σου στέλνω και εύχομαι, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού! (Α=Αληθινά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανάγκη να ξεστρατίζει ο νους πότε-πότε και να γεμίζει από έναν κόσμο λιτό και πλούσιο σε αισθήματα, εικόνες και εμπειρίες είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Έχεις δίκιο, να γεμίζει η καρδιά ομορφιά.
      Θα ήθελα να ήμουν ένας γλάρος στο Νυδρί, ένα ηλιοβασίλεμα στην Εξάνθεια, ένα βότσαλο στο Κάθισμα, ένα πλατάνι στην Καρυά, ένας φάρος στο Λευκάτα
      που τα βράδια του καλοκαιριού θα απολάμβανα την γαλήνη.
      Στεφανία μου σ'ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη και τις ευχές.
      Ένα όμορο καλοκαίρι και σε σένα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Ούτε και εγώ έχω πάει στη Λευκάδα Αννίκα μου και θα το ήθελα πολύ . Μέσα από το δικό σου υλικό ο νους ταξιδεύει στα γαλάζια νερά και σε όλες τις ομορφιές που στέκουν αγέρωχες περιμένοντας κάποιους να τις απολαύσουν!!Ξένοιαστα έστω και γαι λίγο παίρνεις μαζί σου εικόνες για συντροφιά !! Να είσαι καλά φίλη μου !!
    Καλό καλοκαίρι από καρδιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νικόλ μου!
      Λευκάδα: Καθρεφτίζει η όψη της του δειλινού τις ώρες. Σκεπή από ελιά, αγράμπελη και κυπαρίσσι. Όμορφες εικόνες που σε ταξιδεύουν.
      Να είσαι καλά Νικόλ μου!
      Ένα όμορφο καλοκαίρι σου εύχομαι!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  8. Αννίκα, τί ωραίες φωτογραφίες!!!
    Από ότι κατάλαβα επιστρέψατε, και πρέπει να περάσατε υπέροχα.
    Ευχές για καλό υπόλοιπο καλοκαίρι

    Αχ! πόσες αναμνήσεις έχουμε, δυό φορές, δυο καλοκαίρια διακοπές στη Λευκάδα, μαζί με τα παιδιά μας τότε.
    Αυτοί οι εγκρεμνοί θα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου!

    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα μου το ταξίδι μας ήταν σύντομο αλλά περιεκτικό. Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τη Λευκάδα,(η πρώτη πριν σαράντα χρόνια) αλλά αυτή τη φορά με άλλα μάτια. Πραγματικά ήταν όμορφα. Δεν τόλμησα τα 350 σκαλοπάτια για την παραλία στους Εγκρεμνούς έτσι περιοριστήκαμε μέχρι τον Άγιο Νικήτα.
      Η Λευκάδα ένα απέραντο γαλάζιο και πράσινο.
      Ευχαριστώ για τις ευχές. Καλό καλοκαίρι και σε σένα!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  9. Υπέροχο νησί η Λευκάδα
    Την επισκεφθήκαμε πριν χρόνια και τη γυρίσαμε όλη.
    Αξέχαστες παραλίες.
    Να είσαι καλά που μας τη θύμησες Αννίκα μου.
    Καλό καλοκαίρι και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα Ρένα μου!
      Λευκάδα από πολυελαίους φωτοσκιάσεων όπως λέει ένας Λευκαδίτης ποιητής. Υπέροχη Λευκάδα. Ευχαριστώ που ήρθες μέχρι εδώ παρά τη ζέστη. Τυχεροί εσείς στο κάμπινγκ. Με την ευχή να περάσετε υπέροχα καλό καλοκαίρι!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα Αννίκα.
    Τυχαία περαστική από το 'σπιτικό' σου χαίρομαι που σε γνωρίζω.
    Ταξιδιάρικη, ζεστή και φιλόξενη η εγγραφή σου, με κάνει να μετανιώνω που τόσα χρόνια ..'έμενα πιστή'στα νησιά του Αιγαίου..
    Ανυπομονώ να επισκεφθώ κι εγώ με την σειρά μου την πλούσια σε ομορφιές Λευκάδα σου..

    Καλημέρα και όμορφη μέρα να έχεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σμαράγδα Καλώς όρισες!
      Ένα ποτήρι κρύο νερό και την αγάπη μου, κέρασμα για την επίσκεψή σου.
      Υπέροχη Ελλάδα όπου κι αν πας. Έχει το χρώμα του το Αιγαίο, μα σαν το πράσινο στα Επτάνησα δεν έχει (φυσικά και το Αιγαίο έχει τις εξαιρέσεις του)
      Υπέροχη η Λευκάδα, προσβάσιμη (χωρίς να πάρεις καράβι) σκαρφαλωμένη στα κύματα του Ιονίου, παραδομένη στους ανέμους, γερμένη κάτω απ' τις ελιές και το κυπαρίσι, με δυο λόγια ερωτεύσιμη.
      Σέυχαριστώ που μ' αυτή τη ζέστη ήρθες μέχρι εδώ. Μια κλεφτή ματιά (απ' το παράθυρο) έριξα στο blog σου. Καθαρό και συγυρισμένο, μου άρεσε!
      Να είσαι καλά!
      Εύχομαι Καλημέρα!

      Διαγραφή
  11. Αχ Αννικα μου τι μου θύμισες κορίτσι μου η Λευκάδα πραγματικά είναι έρωτας όταν πας σου μένει αξέχαστη... Για διακοπές είχαμε πάει και μέναμε στο κάθισμα εκεί γύρω υπέροχες ομορφιές και οι φωτογραφίες σου μας την θύμισες ξανά εκεί στην Βασιλική στο ίδιο τραπεζάκι δίπλα στη θάλασσα φάγαμε τις πιο νοστιμες ψητες σαρδελες φίλη μου μακάρι να ξαναπηγαιναμε... Γραφω από το Σμαρτ φον και είναι δύσκολο να γράψω όσα θα ήθελα άσε που πατάω λάθος γράμματα η σβήνω αυτά που έχω γράψει άστα.
    Κοίτα να περνάς όμορφα η ξενάγηση σου υπέροχη την αγάπη μου φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ρούλα μου!
      Με τέτοιες ομορφιές η Ελλάδα δεν ξέρω γιατί τρέχουμε στα εξωτερικά!
      Όμορφη Λευκάδα, να χορταίνει το μάτι πράσινο.
      Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και ειδικά μέσω σμαρτφον.
      Εκεί στο μπαλκονάκι σου έχεις τόσα να απολαύσεις που δεν χρειάζεται να νοιάζεσαι για γράψε-σβήσε.
      Να είστε καλά και να περνάτε όμορφα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Αννίκα μου, καλημέρα! Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη στη σελίδα μου:ΑΔΥΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ http://mariakolovouroumelioti.blogspot.com και για τα τόσα όμορφα και ενθαρρυντικά που μου εξέφρασες! (Με αυτή σου την επίσκεψη μου έδωσες την ευκαιρία να σε ανακαλύψω!)Ομότεχνες και οι δυο μας! Χαίρομαι που εκφράζεσαι τόσο δημιουργικά! Όταν μοιράζεσαι τις σκέψεις, τις εμπειρίες, το χρόνο, τις δυνατότητες και τις δημιουργίες σου, η ζωή γίνεται πραγματικά πιο όμορφη, πιο υποφερτή. Όσο ο γραπτός σου λόγος, άλλο τόσο και οι καλλιτεχνικές σου δημιουργίες είναι μοναδικές συλλήψεις της ψυχής που μέσα τους ολοκληρώνονται οι ενδότερες ανάγκες σου για έκφραση και δημιουργία. Με τις δημιουργίες σου ελευθερώνεις όλη τη δύναμη της ψυχούλα σου και μας αιχμαλωτίζεις με το γραπτό και τον εικαστικό- καλλιτεχνικό σου ειρμό! Καλή συνέχεια Αννίκα μου! Καλό καλοκαίρι!

    Με όλο μου το σεβασμό
    Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλημέρα!
      Σε καλωσορίζω και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για τα καλά σου λόγια. Σ’ ευχαριστώ θερμά!
      Πρόθεσή μου είναι η αισθητική αλλά και η επικοινωνία με τον αναγνώστη. Θα έλεγα ένας τρόπος αυτογνωσίας (ας μου επιτραπεί) σε όχι ένα ακόμη blog με φλύαρη και εύπεπτη διάθεση που απλά επιβιώνει αλλά με ενδιαφέρον που εξελίσσει τη σκέψη και το γούστο μέσα από την δημιουργία.
      Βιώματα, ακούσματα, μνήμες, ότι σκέφτομαι ή αισθάνομαι μετατρέπεται σε λόγο και δημιουργία που παίρνει διάφορες μορφές.
      Ψάχνοντας ακόμη το βηματισμό μου προσπαθώ να προσεγγίσω το ουσιώδες.
      Σ' ευχαριστώ και σου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο και καλό καλοκαίρι!

      Διαγραφή