Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Συνταγές που δεν τρώγονται

Οι χειροποίητες κατασκευές –το είπαμε- είναι μεράκι. Οι εύκολες κατασκευές που δεν απαιτούν ιδιαίτερη δεξιότητα και κόστος υλικών είναι ακόμη καλύτερες. Μια εφαρμογή του papier- mache ιδιαίτερα για όσες «δεν το έχουν με τη ζύμη και τη διαμόρφωσή της» είναι η επικόλληση μικρών κομματιών χαρτιού πάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο σαν βάση-καλούπι (φρούτο, μπολ, μπαλόνι, φελιζολ κλπ )                                   
Ας γυρίσουμε στην εποχή που δεν υπήρχαν οι κόλλες από βινύλιο….. η UHU, η LOGO, η ATLACOLL.. κλπ και λίγο αλευράκι με νερό έκανε μια χαρά τη δουλειά του. Καλά καταλάβατε, ο λόγος για την αλευρόκολλα. Συνταγές για την παρασκευή της  άπειρες στο διαδίκτυο. Εδώ θα σας δώσω μια εφαρμογή της που τη βρήκα έξυπνη, πρωτότυπη  και εύκολη. 

Θα χρειαστείτε:
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κούπα καφέ, τσαγιού κλπ)
4 κούπες νερό
Μια κουταλιά σούπας αλάτι
Μια κουταλιά σούπας ξύδι (βοηθάει να διατηρηθεί η κόλλα περισσότερο)
Εφημερίδα που θα κόψετε σε μικρά κομματάκια με το χέρι
Ένα μήλο ή ρόδι ή άλλο φρούτο
Χρώματα ακρυλικά




 Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το νερό με το αλεύρι ( προσοχή να μη βράσει) έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (θυμάστε τις βρεφικές κρέμες Farine Lactee; Κάπως έτσι) Προσθέστε το αλάτι και το ξύδι, ανακατέψτε, κατεβάστε το απ’ τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.





 Βάλτε το μείγμα σε γυάλινο βάζο και διατηρείστε το στο ψυγείο. Όταν θα έχει ξυνισμένη και άσχημη μυρωδιά πετάξτε το ( η αναλογία 1φλ. προς 4 είναι αρκετή για να καλύψει 5-6 μήλα με πολλαπλές στρώσεις και συνήθως κρατάει 20 μέρες, μπορεί και περισσότερο)

Το μήλο είναι η βάση της κατασκευής, το καλούπι. Καλύψτε το με διάφανη μεμβράνη πριν κολλήσετε τα κομμάτια χαρτιού. Έτσι θα είναι ευκολότερο το «ξεφορμάρισμα»
Θα πρέπει να περάσετε 6-7 στρώσεις χαρτάκια-αλευρόκολλα για να στερεοποιηθεί. Υπομονή!  Μη βιαστείτε να ξεφορμάρετε. Όσο περισσότερες στρώσεις, τόσο πιο γερή κατασκευή. Αφήστε να στεγνώσει, καλύτερα σε σκιερό μέρος και σίγουρα όχι πάνω από εστίες θέρμανσης. (το ιδανικότερο με αέρα) όχι στον ήλιο γιατί θα συρρικνωθεί το μήλο και θα χάσετε όλη την κατασκευή. 
                                                                          
                                                                              
Αφού στεγνώσει καλά με ένα ξυράφι-φαλτσέτα κόψτε το μήλο στη μέση. Το εξωτερικό μέρος είναι αρκετά σκληρό ώστε να μην χαλάσει το καλούπι. Αφήστε να «μαζέψει-μαραθεί» και ξεφορμάρετε σιγά-σιγά. Συνήθως βγαίνει εύκολα. Αν δυσκολεύεστε στο ξεφορμάρισμα θα βοηθήσει ένα κουταλάκι ή το εργαλείο που αδειάζετε τις ντομάτες για τα γεμιστά.






Κολλήστε τα δύο μισά μήλα με χαρτοταινία ή κόλλα και περάστε μια στρώση ακόμη με τα χαρτάκια για να καλύψετε την ένωση. Αφήστε να στεγνώσει. Στην κρίση σας αν θέλετε να περάσετε στόκο ακρυλικό. (θα χρειαστεί ελαφρό τρίψιμο με γυαλόχαρτο.)


Είναι έτοιμο να το βάψετε. Άσπρο, πράσινο ή κόκκινο το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.


Με την ίδια τεχνική θα φτιάξετε και ρόδια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαλόνια ( για καλούπια)για την κατασκευή μπολ,  μπάλας ή και κατασκευές χριστουγεννιάτικες ....

Καλή επιτυχία

Σημ. Μη σας τρομάζουν οι πολλαπλές στρώσεις με χαρτάκια, στεγνώνει πολύ γρήγορα

2 σχόλια:

  1. αααααααααααααααααα μα ειναι φοβερααααααα!!!
    α θα το δοκιμασω κι αυτοοοοοοοοοο
    φιλιαααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα χαρώ να δω το αποτέλεσμα. Εύκολο είναι. Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή