Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας


Δεν είναι θέμα καλής νοικοκυράς.  Δεν ξέρω  αν η κρίση είναι η αφορμή να ξαναγυρίσουμε σε παλιές καλές συνήθειες. Σίγουρα όμως αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να φτιάξουμε σπιτική σάλτσα ντομάτας που θα αποθηκεύσουμε στο ντουλάπι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους σε ένα απρόσμενο γεύμα. Άλλωστε η χαρά και η ικανοποίηση μιας απασχόλησης στο τέλος μας αποζημιώνει και μας κάνει να αισθανόμαστε δημιουργικοί και δραστήριοι. Πραγματικά αξίζει τον κόπο. Η σάλτσα μοιάζει πολύ με την Ναπολιτέν και εκτός από τα ζυμαρικά μπορεί να συνοδεύσει και το κρέας, τα μπιφτέκια  ή τα λουκάνικα για παράδειγμα.

Θα χρειαστούμε:

Ώριμες ντομάτες κάθε τύπου.
Βάζα με λάστιχο ή καπάκι (η επιλογή δική σας)

Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία,απαραίτητη προϋπόθεση να αποστειρώσουμε τα βάζα (στο πλυντήριο πιάτων, ή σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή σε φούρνο στους 100°C για 5-10 λεπτά,αφού τα έχουμε πλύνει πριν)


Για τη σάλτσα θα χρειαστούμε:


  • 1 ξερό κρεμμύδι,ψιλοκομμένο για κάθε κιλό ντομάτας
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (μειώνει την οξύτητα της ντομάτας)
  • Φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • Πιπεριές πράσινες και Φλωρίνης ψιλοκομμένες
  • Μαϊντανό
  • Δυόσμο φρέσκο ή ξερό
  • Ρίγανη ή θυμάρι
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Κανέλα
  • Μπαχάρι
  • Πάπρικα γλυκιά


Κόβουμε τις ντομάτες και τις στύβουμε ελαφρά για να φύγουν τα περισσότερα υγρά και σπόρια. Αν θέλετε μπορείτε να τις ξεφλουδίσετε αφήνοντας για λίγο στο ζεστό νερό.Τις τρίβουμε στο multi.



Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι,τον μαϊντανό,τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. 



Προσθέτουμε τις ντομάτες,τη ζάχαρη,τα φύλλα δάφνης και τα μπαχαρικά και βράζουμε με ανοιχτό καπάκι σε χαμηλή φωτιά για περίπου δυόμιση ώρες.  Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον βασιλικό και το δυόσμο. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι για να μην "πιάσει". 



Όταν απορροφήσει τα πολλά υγρά η σάλτσα μας είναι έτοιμη.( θα πρέπει να χάσει τουλάχιστον το 1/3 της αρχικής ποσότητας)



Γεμίζουμε τα βάζα με την ζεστή σάλτσα.(Τα βάζα πρέπει να είναι και αυτά ζεστά)

Κλείνουμε τα καπάκια και τα γυρίζουμε ανάποδα. Για να γίνει η κονσερβοποίηση θα πρέπει τα βάζα, τα καπάκια και η σάλτσα να είναι πολύ ζεστά. Αποφύγετε τα πολυχρησιμοποιημένα καπάκια, δεν θα κλείσουν καλά και θα ξυνίσει η σάλτσα.



Τα βάζα θα πρέπει να μείνουν έτσι τουλάχιστον 24 ώρες. Αν πιέζοντας το καπάκι  ακούσετε ένα κλικ η κονσερβοποίηση είναι επιτυχής και η σάλτσα θα διατηρηθεί φρέσκια για πολύ καιρό.

Τα αποθηκεύετε στο ντουλάπι και μπορούν να διατηρηθούν για ένα χρόνο.Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο...


Καλή επιτυχία!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου