Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Του Φλεβάρη.......



Το φεγγάρι έγινε κιόλας δώδεκα ημερών. Σε λίγο θα 'χουμε πανσέληνο. Στρογγυλοπρόσωπο αρμενίζει με ραχάτι πάνω σ’ ένα σύννεφο στο μουντό στερέωμα της νύχτας κι ολόγυρά του χρυσαφί το φως του, δανεισμένο απ’ τον ήλιο, πέφτει στα κλαδιά της ανθισμένης αμυγδαλιάς, σαν πέπλο πάνω σε νυφικό κρεβάτι. Αλώνι το ‘λεγε ο πατέρας που ερμήνευε της φύσης τα καμώματα κατά πως όριζε η πείρα και η σοφία του. ¨Αύριο θα έχουμε αέρα¨ έλεγε! Και είχαμε!

Στον κήπο απλώνεται μια νοτισμένη σιωπή. Ένα πέπλο λήθης και ακινησίας. Η φύση ξεκουράζεται χορτάτη απ' το νερό της τελευταίας βροχής. Έρποντας οι σκιές στην άκρη του τοίχου παίζουν κρυφτό μέσ’ τις πρασιές με μια συστάδα υακίνθων. Η αίσθηση της παγωνιάς φανερώνει πως είναι ακόμα χειμώνας. Ακόμα είναι ο καιρός της περισυλλογής. Ακόμα η φύτρα του σταριού κοιμάται. Αδέσποτες οι θύελλες λυσσομανάνε εκεί έξω. Ανταριάζει η θάλασσα.

Σώπαινε λοιπόν και κάνε υπομονή. Η Άνοιξη δεν θα αργήσει. Μια νύχτα κρυφά, στις μύτες των ποδιών, θα μπει στον κήπο. Και τότε το φεγγάρι θα κατρακυλά στο παρτέρι με τις φρέζιες κι η νύχτα θα πετάξει τα μαύρα και θα φορέσει ένα σκούρο μπλε, όλο δαντέλα φόρεμα, κεντημένο μ' αστέρια. Έτσι γίνεται πάντα. Μόνο φυλάξου ως τότε! Μείνε να κλώθεις το χρόνο της μοναξιάς δίπλα στο τζάκι. Εγώ είμαι μαθημένη. Για σένα ανησυχώ!

Έτσι μπήκε ο Φλεβάρης μ' ένα παγωμένο χαμόγελο, με έναν ήλιο που έδειχνε τα δόντια του και την Πάρνηθα κάτασπρη. 

Καλό μήνα! 


Η φωτογραφία είναι απ' το διαδίκτυο.


24 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη η εικόνα που μας έδωσες Αννίκα μου. Χειμώνας είναι και θέλει χουχούλιασμα, να τον καλοπιάσουμε. Μ' αρέσει η ζέστη της φλόγας, τα φουσκωτά μπουφάν, τα κασκόλ που προστατεύουν το λαιμό, τα γαντάκια. Ο φετεινός χειμώνας ήταν ήπιος, χαμογελαστός και φωτεινός τουλάχιστον μέχρι τώρα. Χιόνι περιμέναμε αλλά δεν είδαμε. Μόνο οι βουνοκορφές του Ολύμπου γεμίζουν κι ασπρίζουν ολοένα και πιο πολύ. Αλλά έχουμε ακόμη μέλλον. Θα δείξει.
    Καλό σ/κ
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εκπληκτική η δύναμη των εικόνων όταν σε χαλαρώνουν. Για κάποιους Στέλλα μου μια χιονόπτωση είναι μια όμορφη ρομαντική εικόνα, για κάποιους άλλους εφιάλτης. Σ’ αυτήν τη νεκρική σιωπή η πορεία προς τη ζωή είναι προδιαγεγραμμένη. Όμορφο το χουχούλιασμα και η ζεστασιά το χειμώνα, μα χρειάζεται μια μεγάλη αγκαλιά που θα σου αφήνει χώρο να απλώνεται η ψυχή.
      Καλή Κυριακή να έχεις!

      Διαγραφή
  2. Καλό μήνα Αννίκα μου!
    Και τα φεγγάρια γεμίζουν και αδειάζουν όπως πάντα έκαναν και εμείς τα παιδιά της, την θαυμάζουμε και με χαρά δεχόμαστε τα δώρα της, είτε χιονίζει είτε έχει Άνοιξη!
    Τι όμορφο και αισιόδοξο κείμενο σαν αυτό που τόσο καλά ξέρεις να μας χαρίζεις, πολύ σ' ευχαριστούμε!
    ΑΦιλάκια γλυκά και πάντα καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Στεφανία μου!
      Η αλήθεια είναι πως όσο μεγαλώνουμε βλέπουμε διαφορετικά τα φαινόμενα της φύσης. Ίσως γιατί παραβλέψαμε τις μέχρι τώρα επιθυμίες και τα συναισθήματα προς χάριν της επιβίωσης. Άλλωστε τώρα δε βιαζόμαστε, έχουμε περισσότερο υπομονή. Έτσι μελετώντας τη φύση, έχουμε να μάθουμε ακόμη πως όλα είναι πρόσκαιρα, οι εποχές αλλάζουν και το εφήμερο γίνεται πιο ουσιώδες.
      Καλό ξημέρωμα και μια όμορφη Κυριακή!
      Φιλιά καρδιάς κι από μένα!

      Διαγραφή
  3. Στον αντίποδα της ακατάσχετης κινδυνολογίας για τα "ακραία καιρικά φαινόμενα", έρχεται το κείμενό σου για να μας επαναφέρει στη λογική και στη σοφία των μεγαλύτερων που διάβαζαν τα σημάδια του καιρού. Φλεβάρης είναι, χιονιάς αλλά και προπομπός της άνοιξης.
    Καλό μήνα να έχεις, Αννίκα μου! Τα είπες όλα με τον ψύχραιμο λόγο σου και τον λυρισμό που σε χαρακτηρίζει. Γι' αυτή τη μοναξιά φοβάμαι κι εγώ και για τους χειμώνες που ανταριάζουν τις ψυχές των ανθρώπων... Εδώ πάντως έχει έναν λαμπερό ήλιο, παρά τις προβλέψεις για έντονη βροχόπτωση από νωρίς το μεσημέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Μαρία μου!
      Βιώνουμε ένα βαρύ χειμώνα, όχι όμως εξαιτίας του καιρού, αλλά χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων. Και πουθενά στον ορίζοντα κάτι ελπιδοφόρο. Αντίθετα δηλητηριάζουν καθημερινά ακόμη κι αυτό το συναίσθημα που αυθόρμητα ξεπηδά και αγγίζει τις ψυχές. Το όνειρο πως αύριο θα είναι καλύτερη μέρα. Όσον αφορά τη φύση, ναι το πιστεύω, σύντομα θα είναι καλύτερη, για τα υπόλοιπα…σκοτεινός ο ορίζοντας, αν και πάντα υπάρχει η ευχή να αλλάξει η ζωή ρότα.
      Είναι κρίμα Μαρία μου, ο ήλιος στις ψυχές των ανθρώπων είναι λίγος για να τις ζεστάνει.
      Παρά τις προβλέψεις να έχεις μια όμορφη Κυριακή!

      Διαγραφή
  4. τι υπεροχοοοοοο
    λατρευω αυτο τον μηνααααααααααα
    ...αν φλεβισει καλοκαιρι θα μυρισειιιιιιι καλο μηνααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλσαμο στην ψυχή η ελπίδα Σοφία μου πως αύριο θα ναι καλύτερες μέρες! Καλό μήνα! Να είσαι καλά!
      Καλή Κυριακή να έχεις!

      Διαγραφή
  5. Περιμένω την πανσέληνο και τη νέα σελήνη κάθε φορά με παιδικό ενθουσιασμό! Το όμορφο κείμενό σου με γέμισε γαλήνη και μου θύμισε ν' ανέβω στην ταράτσα της πολυκατοικίας μας για να το δω ν' ανατέλλει. Έστω και μέσα από τις απλωμένες μπουγάδες και τις κεραίες των τηλεοράσεων. Δεν πειράζει. Είναι πάντα πανέμορφο. Έχουμε ανάγκη από όμορφες εικόνες για να γαληνεύει η ψυχή μας.
    Καλό μήνα Αννίκα μου, σε φιλώ γλυκά!

    Υ.Γ. φρέζιες, μενεξέδες, κρόκοι...υπέροχη που είναι η φύση! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παιδιά Μαρία μου, κοιτάζαμε το φεγγάρι και προσπαθούσαμε να φανταστούμε εκείνα τα σκοτεινά σημεία του αν ήταν βουνά ή κάτι άλλο και φυσικά οργίαζε η φαντασία. Όμως αυτή η φαντασία και η ομορφιά ήταν και η ουσία της ζωής. Και μήπως τώρα δεν είναι; Δεν είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι όταν το φεγγάρι μπαίνει απ’ το παράθυρο και γλυκαίνει τους χειμώνες μας; Δεν απλώνεται η ψυχή να αποτινάξει τη μοναξιά του χειμώνα; Ναι! Υπέροχη είναι η φύση και η προσμονή την κάνει ακόμη ομορφότερη! Να είσαι καλά Μαρία μου!
      Καλή Κυριακή να έχεις!


      Διαγραφή
  6. Κοίτα να δεις τώρα που άνοιξα την αγκαλιά μου για να μπω στις εικόνες σου, Αννίκα μου. Έκανα απόλυτη σιωπή να αφουγκραστώ αυτά σου τα υπέροχα λυρικά λογοτεχνικά λόγια. Αυτή σου η πένα, Αννίκα....
    Αντάμωσα κάπου το Λουντέμη εκεί ανάμεσα και τον Χρηστομάνο, μαζί και τον Καρκαβίτσα με το Θεοτόκη. Ναι, μην το πάρεις υπερβολή, είναι αυτό που ένιωσα.
    Στα χνάρια του πατέρα σου, αυτής της μοναδικής σχέσης, που είχαν αυτοί οι άνθρωποι με τη φύση. Και το μαγικό τρόπο, που ήξεραν να συμβιώνουν μαζί της ακόμα και όταν εκείνη ήταν πολύ θυμωμένη.
    Καλή Ανατολή αγαπημένη μου φίλη. Πάντα να μάς χαρίζεις τέτοια ομορφιά και γαλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου εύκολα με αποπλανούν τέτοιες εικόνες. Όταν ακούς τον αέρα να σφυρίζει κάτω απ’ τις χαραμάδες και το χιόνι να πέφτει στον κήπο, δεν μπορεί αυτές οι εικόνες να μη σε πλανεύουν και εσύ με τη σειρά σου να αποπλανάς και τους άλλους. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και γράφουμε καθορίζεται από τις μνήμες και τα βιώματα. Όλα ξεπηδούν απ’ τη διάθεση για ζωή και οι μνήμες από εκείνα τα παιδιάστικα βλέμματα που παρατηρούσαν την ηρεμία και τη γαλήνη της φύσης κάτι τέτοιες μέρες. Εκεί στα βόρεια η Άνοιξη αργούσε να έρθει. Τότε όλα γίνονταν στην ώρα τους. Και εμείς καρτερικά περιμέναμε στη ζεστασιά των χειμωνιάτικων ονείρων. Τώρα βιάζονται όλα. Την προηγούμενη εβδομάδα η πασχαλιά στον κήπο μου άνθισε.
      Αχ βρε Γιάννη μου! Με κολακεύει, ξέρεις, ο παραλληλισμός με τους μεγάλους της λογοτεχνίας, αλλά όχι, ούτε κατά διάνοια. Μπορεί να κινούμε γύρω από τη ζωή του βουνού και του κάμπου, να συνθέτω εικόνες με μια περιγραφική διάθεση, ρομαντικού νατουραλισμού, αλλά με τα ¨θηρία¨ της πεζογραφίας μας, ούτε μελάνι στην πένα τους. Ωστόσο σ’ ευχαριστώ για το γλυκό σου λόγο που πάντα με συγκινεί.
      Να είσαι καλά!
      Καλό μήνα φίλε μου για καλύτερες ήρεμες μέρες!

      Διαγραφή
  7. Και ήρθε, Αννίκα μου, η πανσέληνος του Φεβρουαρίου, το φεγγάρι του χιονιού, όπως ονομάζεται, αλλά το χιόνι -γενικά η "Μπάρμπαρα" μας την έκρυβε!!! Πριν λίγο πήγα στην κουζίνα να φτιάξω ένα ρόφημα και από το παράθυρο αντίκρυσα επιτέλους το λαμπερό φεγγάρι!
    Τα μπουμπουκιασμένα δέντρα του κήπου λυπάμαι γιατί -όσο κι αν φρόντισα να τα σκεπάσω λίγο- μάλλον θα ρίξουν τους παγωμένους τους ανθούς! Είχαν βιαστεί κι αυτά να φέρουν την 'Ανοιξη!
    Καλό βράδυ και καλό μήνα να έχουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τελευταία πανσέληνος του χειμώνα Μαριάννα μου. Όμορφη είναι όπως και να ‘χει. Είτε το φως της είναι λαμπερό, είτε λιγοστό, είτε διάσπαρτο δίνει άλλη οντότητα στη φύση. Φοβάμαι μόνο την παγωνιά. Αυτή τη δύναμη απ’ τη συνύπαρξη του χιονιού και της σελήνης την οποία τίποτα δεν σταματά. Βιάστηκαν οι τριανταφυλλιές να γεμίσουν λουλούδια. Οι λεμονιές είναι γεμάτες, ευτυχώς στα πυρηνόκαρπα δεν φούσκωσαν ακόμα τα μάτια.
      Να είσαι καλά Μαριάννα μου! Καλό μήνα να έχεις!

      Διαγραφή
  8. Όταν η χιονιά και η βροχή σε κλίνουν στο σπίτι, τότε η σκέψη γυρεύει εικόνες να ξεγλιστρήσει έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού να βγει έξω να απολαύσει την πανσέληνο όταν τα μάτια δεν μπορούν να την δουν.
    Αυτό ακριβώς κατάφερες με τις εικόνες της γραφής Αννίκα μου, να μετράμε τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες στα δάχτυλα περιμένοντας να περάσουν σύντομα... να συναντήσουμε την Ανοιξη που έρχεται σιγά μεν αλλά θα φτάσει που αλλού να πάει; Θα μας το πουν τα λουλούδια που θα αρχίσουν δειλά να ξεπροβάλουν...
    Ας έχουμε στην σκέψη μας αυτές τις εικόνες και να προσμένουμε τα καλύτερα...
    Όλα όμως είναι χρειαζούμενα και η φύση ξέρει τι κάνει φίλη μου. Εμείς οι άνθρωποι δεν ήμαστε ευχαριστημένοι με τίποτα...οι εποχές θα έρχονται και θα φεύγουν και ο καθένας μας ας τις απολαμβάνει όπως του αρέσουν...
    Αννίκα μου να είσαι καλά και να απολαμβάνεις ότι αγαπάς καλο σου ξημέρωμα φιλιαααα!😘🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ρούλα μου από μια παγωμένη Αθήνα!
      Όσα κι αν γράψω δεν είναι αρκετά να μεταφέρω την ομορφιά του φεγγαριού μια παγωμένη νύχτα του χειμώνα. Αυτό βέβαια από λογοτεχνική άποψη μόνο. Στην πραγματικότητα βλέπουμε το χειμώνα με μια άλλη οπτική ο καθένας. Ιδιαίτερα βαρύς ο φετινός για την τσέπη μας. Όμορφος για τους ρομαντικούς και τους…..βολεμένους. Όπως και να ‘χει αυτές οι εναλλαγές είναι μια ευχάριστη προσδοκία για την Άνοιξη. Θέλουμε δε θέλουμε κομμάτι της ζωής μας είναι.
      Να είστε όλοι καλά Ρούλα μου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Ούτε το φεγγάρι πήρα χαμπάρι, ούτε το κείμενό σου το ρομαντικό, Αννίκα μου! Χόρτασα χιόνι αυτή την εβδομάδα, ο ουρανός έστελνε μόνο νιφάδες, πού μυαλό για το φεγγάρι;.. Ανυπομονώ όμως να έρθει η εποχή που "το φεγγάρι θα κατρακυλά στο παρτέρι με τις φρέζιες κι η νύχτα θα πετάξει τα μαύρα και θα φορέσει ένα σκούρο μπλε, όλο δαντέλα φόρεμα, κεντημένο μ' αστέρια!" Ε, ναι! Πολλά φιλιά και καλή σου εβδομάδα! 🧡🎁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η προσδοκία της Άνοιξης Πέτρα μου που αναδιπλώνει τα όνειρα χρειάζεται λυρισμό και τρυφερότητα. Μετρώντας ολόγιομα φεγγάρια, φτεροκοπώντας τα πουλιά μπρος στο παράθυρο, θα ‘ρθει η Άνοιξη. Όμως ο κόσμος θα ‘ναι ο ίδιος;
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα! ♥

      Διαγραφή
  10. "Αλώνι" ... πόσο ταιριαστό!!! Ναι, αέρας προβλέπεται, το λένε ακόμη κάποιοι παλιοί. Το "αλώνι" δεν είχα ξανακουσει. Καλή Σαρακοστή, Αννίκα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να ήταν έκφραση δική του. Δεν ξέρω. Πάντως το έχω ακούσει και αλλού. Να είσαι καλά Όλγα μου!
      Καλή κι ευλογημένη Σαρακοστή και Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  11. Πω πω πόσα έχω χάσει! Χρονιά ολόκληρη. Βέβαια ήταν και είναι μια χρονιά δύσκολη για μας αλλά δεν βλέπω τις αναρτήσεις σου να πάρει η ευχή και γιατί δεν ξέρω. Χάνω τέτοια λυρικότητα από τις εγγραφές σου και με στενοχωρεί. Καλό μεσημέρι Αννίκα μου (δεν σε φιλώ τώρα σε έχω κατσιάσει τόση ώρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή