Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Ένα ταξίδι απρόσμενο........

 

 Ήταν μια Παρασκευή απόγευμα, ο ήλιος έψηνε την πέτρα, η πόλη άχνιζε σαν καϊμακλίδικος καφές και μεταξύ αστείου και σοβαρού ζητιάνεψα ένα ταξίδι όσο πιο ορεινά γίνεται. Έτσι γεννιούνται τα καλύτερα ταξίδια, ξαφνικά κι απρόσμενα, σε μια παρόρμηση εσωτερικής ανάγκης για απόδραση.

Δεν είμαι πάντα των γρήγορων αποφάσεων. Το « αμ’ έπος αμ’ έργον» δεν με χαρακτήριζε ποτέ. Ειδικά όταν πρόκειται για ταξίδι πρέπει να επεξεργαστώ όλες τις παραμέτρους και μετά να αποφασίσω. Ο καιρός, η διαδρομή, ένα (προπάντων) καθαρό δωμάτιο, οι προσβάσιμες περιοχές, είναι από τα πρώτα που μπαίνουν στη λίστα για εξερεύνηση. Έχει περάσει πια ο καιρός της τρέλας και του ρίσκου με οδηγό και πυξίδα την καρδιά.

Αυτή τη φορά ήταν αλλιώς.

Τρίτη πρωί ετοιμάζαμε βαλίτσες για Ήπειρο!



      Σύβοτα! 

Εκεί όπου η μέρα τελειώνει χορτάτη από φως και χρώματα, εκεί όπου η φαντασία καλπάζει ιχνηλατώντας ξέρες κι απάτητους όρμους δαρμένους απ' τη βουλιμία του ανέμου,

εκεί όπου τα βράδια αφουγκράζεσαι τον ήχο της σιωπής, εκεί όπου άνθρωποι και φύση γίνονται ένα. 

Τα τερτίπια του καιρού δεν κάνουν εξαιρέσεις ούτε εδώ. Ζέστη και μόνο αργά το βράδυ η θαλασσινή αύρα στέγνωνε και τα τελευταία ξέφτια της υγρασίας που έκανε την ανάσα ακόμα πιο δύσκολη. 



Τα καραβάνια των ταξιδιωτών στριμώχνονται στην παραλία για λίγη δροσιά. Μια φέτα πορτοκάλι το φεγγάρι αρμένιζε μονάχο στα σκοτεινά νερά ανάμεσα απ’ τα ψαροκάικα και τα μικρά σκάφη σχηματίζοντας σε κάθε ελαφρύ κυματισμό θολές, ανάερες φιγούρες. Ήταν τόση η ομορφιά που απάλυνε κάπως τη βαρυθυμία






Γύρω απ’ το χωριό ασύλληπτη η ομορφιά. Δεν είναι οι λέξεις που δίνουν υπόσταση στο τοπίο. Είναι οι αισθήσεις που σε παγιδεύουν στο νυν και αεί. Κι όσο απλώνει το μάτι, τόσο πλαταίνει η σκέψη. Θέλεις ώρες πολλές να ανακαλύψεις τα διάσπαρτα νησάκια, το Μούρτο, το Μεγάλο και το μικρό Μουρτεμένο, τον Άγιο Νικόλαο. Εκεί νιώθεις παράταιρος. Ξένος. Δεν κατοικούνται από ανθρώπινες ψυχές, παρά από ξωθιές και τρίτωνες, γοργόνες και γλαρόπουλα κι ότι μπορεί να βάνει ο νους στα αχαρτογράφητα όνειρά μας. Μικρή και Μεγάλη Άμμος, Καραβοστάσι, Αρίλλας, Λύχνος, Μπέλα βράκα.



 Ένας τεράστιος πράσινος καμβάς από δέντρα, χαμηλά πουρνάρια, αγριελιές, ρίγανη και θυμάρι και χαμηλή βλάστηση έφτανε ως την ποδιά της θάλασσας. Αφήνεσαι στους στίχους του Βάρναλη: «να σ’ αγναντεύω θάλασσα, να μη χορταίνω απ’ το βουνό ψηλά, στρωτή και καταγάλανη …………»

Μια ζωγραφιά σαν από παραμύθι.


Φωτεινές αντανακλάσεις του ήλιου παίζουν με τον ελαφρύ κυματισμό των νερών. Στην κάψα του μεσημεριού η άμμος πυρπολεί τα γυμνά πέλματα πριν την πρώτη βουτιά.

 Μικρά νησάκια, μια στάλα πάτημα, πλέουν μοναχικά κι ανάερα.  Απέναντι η Κέρκυρα. Στη γραμμή του ορίζοντα ιστιοπλοϊκά ξυπνούν σκέψεις για ταξίδια.



 Σ' αυτόν τον κόσμο που παίρνει άλλες διαστάσεις από ψηλά, εσύ ο μέγας ξαφνικά γίνεσαι ελάχιστος.



 Εκεί αφήνεσαι στον ήλιο και στον άνεμο, στο τιρκουάζ του νερού και η μόνη σκέψη είναι να προλάβεις τη δύση απ’ την Πέρδικα, όταν η μέρα μαζεύει βιαστικά τους στερνούς απλοκαμούς της απ’ τα υψώματα. 

Λίγο πριν καλά νυχτώσει της γης τα ουρανοθέμελα βάφονται κόκκινα. Η νύχτα μελανόπεπλη θα οδηγήσει  το άρμα του ήλιου, σέρνοντας το φως πίσω απ’ την Κέρκυρα. Στιγμές είναι η ευτυχία. 

Αυτές τις στιγμές κρατάς στην ψυχή και δίνεις υπόσχεση να ξανάρθεις. Το Ιόνιο φως έχει αυτή τη δύναμη, να προκαλεί και να υπόσχεται, να σε ταξιδεύει στο χρόνο.



Οι μέρες πέρασαν γρήγορα. Με τις καλύτερες εντυπώσεις αποχαιρετίσαμε την κα Αλεξάνδρα. Η ευχή της για κατευόδιο.

« Καλό δρόμο, να μας ξανάρθετε!»



Αννίκας ...δια χειρός  18 Αυγούστου 2022

21 σχόλια:

  1. Ένα οδοιπορικό - διήγημα όπως μόνο η Αννίκα ξέρει με τον μοναδικό της τρόπο να μας προσφέρει!
    Κρατώ μέσα από τόσες άλλες εξαιρετικές περιγραφές: "Δεν είναι οι λέξεις που δίνουν υπόσταση στο τοπίο. Είναι οι αισθήσεις που σε παγιδεύουν στο νυν και αεί."
    Το καλοκαιράκι, μας αφήνει σε λίγες μέρες και τυχεροί όσοι κατάφεραν να αφήσουν το αστικό περιβάλλον!

    ΑΦιλάκια φωτεινά, με υγεία, χαρά και με πολλά χαμόγελα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί στη μυθοπλασία του λόγου να ξεφεύγω λιγάκι, μπορεί να ακροβατώ ανάμεσα σ’ αυτό που ζω και σ’ αυτό που φαντάζομαι, όμως οι εμπειρίες αυτές με τις αντιθέσεις και τις ισορροπίες στα μάτια μου κτίζουν έναν κόσμο αληθινό, συναρπαστικό.
      Σ’ ευχαριστώ Στεφανία μου για τα καλά σου λόγια. Το απρόσμενο καμιά φορά έχει την έννοια του ευέλικτου σε νέες προκλήσεις, ίσως επειδή εκτός από τις νέες εμπειρίες έχει και την ιχνηλάτηση του μέσα κόσμου σου.
      Να είσαι πάντα καλά!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. Κάθε γωνιά της ελληνικής γης έχει την δική της ομορφιάς!!! Υπέροχες φωτογραφίες Αννικα μου!!! Οι απροοπτες εξορμήσεις έχουν την δική τους χάρη και μόνο που ξεφεύγεις λίγο από την καθημερινότητα, σε αναζωογονεί η αλλαγή του περιβάλλοντος και πόσο μάλλον κοντά στην φύση!!!
    Να περνάς πάντα όμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλη η Ελλάδα μια ομορφιά είναι Μαρία μου. Ονειρεμένη η ελληνική φύση από στεριά και θάλασσα. Έχει τη χάρη του το απρόοπτο αρκεί να βρεις τη δική σου γη, εκείνο το κομμάτι που σε ηρεμεί και σε χαλαρώνει.
      Χρόνια σου Πολλά με υγεία και ευτυχία!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  3. Αννίκα, χαίρομαι που πήγες διακοπές! Δεν έχω πάει στα Σύβωτα, έχω φτάσει μέχρι Πάργα και νησιά του Ιόνιου. Έχω ακούσει τα καλύτερα. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού να έχουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιδέα Στέλλα μου ήρθε ξαφνικά όταν έβραζε η Αθήνα. Τα ταξίδια δεν είναι πάντα θέμα πολυτέλειας, αλλά ένας τρόπος να βιώσεις όσα σου προσφέρει ο τόπος της επιλογής σου. Κι αυτή τη φορά άξιζε τον κόπο. Τα Σύβοτα είναι πανέμορφο μέρος, μια ανάσα από την Πάργα. Οι φωτογραφίες, όσες σώθηκαν από κινητό, αρκετές δεν ήταν για εμφάνιση. Σ’ ευχαριστώ για τις ευχές και εύχομαι και σε σένα καλό υπόλοιπο καλοκαιριού
      Να είσαι καλά!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις καμιά φορά Αννίκα μου εσύ γύρισες από Ηπειρο -Σύβοτα, εμείς θα πάμε εκεί, Σεπτέμβρη δεν ξέρω για τα Σύβοτα, αλλά θα το προτείνω αν μπορέσουμε... αλλά Γιάννενα σίγουρα φίλη μου...ένα ταξίδι που προέκειψε από το πουθενά...τι χαρά ε;
    Οι φωτογραφίες και η περιγραφή σου δεν υπάρχουν ...σου έκλεψα την φράση...
    "εκεί όπου η φαντασία καλπάζει ιχνηλατώντας ξέρες κι απάτητους όρμους δαρμένους απ' τη βουλιμία του ανέμου,"
    Ναι εκεί θέλω να πάω!!! μου έδειξες τον δρόμο σε ευχαριστώ πολύ!!
    Με γεμάτες σημαντικές εικόνες και εμπειρίες η σκέψη σου να βγάλει τα ασήμαντα να μην πιάνουν χώρο...😊
    Πόσο χάρηκα για σένα Αννίκα μου και του χρόνου να πιάσει η ευχή της κ. Αλεξάνδρας να ξαναπάς φίλη μου την αγάπη μου 💚 θα τα πούμε φιλιαααα 🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαννενα-Σύβοτα μια περίπου ώρα Ρούλα μου. Αλλά κι αν δεν καταφέρετε να τα επισκεφθείτε, τα Γιάννενα και η γύρω περιοχή είναι πανέμορφα. Εύχομαι να κάνετε αυτό το ταξίδι με τις καλύτερες εμπειρίες που μπορεί να σας προσφέρει. Στην αλλαγή (της καθημερινότητας) βρίσκουμε το νόημα και τον τρόπο να βλέπουμε διαφορετικά τις καταστάσεις.
      Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Να είστε όλοι πάντα καλά!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  5. Μα τί όμορφα!!! Χαίρομαι για σένα Αννικα μου! Μας ταξιδεψες κι εμας! (Πλάκα -πλακα, από πότε έχω να πάω ταξίδι;...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τόση η ομορφιά που παρασύρεσαι σε μια παραμυθιακή αφήγηση Όλγα μου! Σ' ευχαριστώ για την παρουσία. Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  6. Είναι παραδεισένια αυτά τα μέρη και χαίρομαι πολύ γι' αυτή την απρόσμενη εξόρμησή σου. Μέσα απ' την τρυφερή σου ματιά, το ξαναείδα στις πραγματικές του διαστάσεις. Επιβεβαιώνεις απόλυτα το αξίωμα πως η ευτυχία είναι στιγμές. Φτάνει να είσαι εκεί, να κλείνεις τα μάτια και να αφήνεσαι στη μαγεία των στιγμών αυτών.
    Εύχομαι να έχεις συχνά τέτοιες αποδράσεις, Αννίκα μου.
    Σε φιλώ γλυκά, καλό αποκαλόκαιρο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτω από την πνιγηρή ατμόσφαιρα της Αθήνας αποφασίστηκε αυτό το ταξίδι και δεν το μετάνιωσα Μαρία μου.
      Μακάρι να μπορούσαμε να επισκεφθούμε κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Αλλά ακόμα κι έτσι η προσωπική διαδρομή του καθενός είναι πολύ διαφορετική σ’ αυτό που ψάχνει. Ποιος μπορεί να θέσει τα όρια ανάμεσα στο υπαρκτό και το επινοημένο. Και είναι όμορφο όταν αφήνεις την ψυχή ελεύθερη να ονειρεύεται.
      Σ' ευχαριστώ και σου εύχομαι κι από δω Χρόνια Πολλά με υγεία και ευλογία!
      Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού (όπως φαίνεται μας δείχνει ακόμα τα δόντια του)
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  7. Τι ωραίο ταξίδι μας πηγές Αννίκα μου!
    Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές που μας καλούν να τις γνωρίσουμε.
    Η περιγραφή σου , μας ταξιδεψε.
    Πολύ θα ήθελα ένα ταξίδι. Τα ξεχάσαμε όλα εδώ και 2 χρόνια.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι Ρένα μου! Ο κάθε τόπος έχει ξεχωριστές ομορφιές, εξαρτάται από την υποκειμενική αντίληψη να συλλέγεις εικόνες και να τις ταξινομείς σαν σε κάδρο. Μας έλειψαν τα ταξίδια και πραγματικά ακόμα και το μικρότερο είναι ένας τρόπος φυγής από αυτά που μας ταλαιπωρούν.
      Να είσαι καλά!
      Καλή Κυριακή να έχεις!

      Διαγραφή
  8. Απόλαυσα το ταξίδι σου σαν να ήμουν μαζί σου Αννίκα μου! Τα Σύβοτα και η Πάργα είναι από τα μέρη που θέλω πολύ να επισκεφτώ. Δεν τα έχω καταφέρει όμως. Η αφήγησή σου με έκανε έστω για λίγο να βρεθώ εκεί και να τα δω, να τα νιώσω μέσα από τη δική σου ματιά.
    Είναι τόσο αναζωογονητικό να γεμίζουμε την ψυχή μας με ομορφιά! Μια παρακαταθήκη που δεν χάνει ποτέ την χρησιμότητά της στη ζωή μας.
    Σ' ευχαριστώ πολύ για το όμορφο ταξίδι που μας χάρισες και εύχομαι να συνεχίσεις να κάνεις όμορφα ταξίδια και στο μέλλον.
    Καλά να περνάς όπου κι αν βρίσκεσαι Αννίκα μου. Η ευαισθησία σου άλλωστε σε βοηθάει πολύ σ' αυτό.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι Μαρία μου να καταφέρεις κάποια στιγμή να ζήσεις αυτό το ταξίδι ανακαλύπτοντας την ομορφιά που πολλές φορές απλώνεται μπροστά μας και που δυστυχώς για κάποιους περιορίζεται στο οπτικό πεδίο μόνο της παραλίας. Αυτή η εκκωφαντική σιγή της φύσης έχει τόσα να μας πει αν την αφουγκραστούμε.
      Σ' ευχαριστώ Μαρία μου και μαζί με τις ευχές μου για την ονομαστική σου γιορτή, εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.
      Να είσαι καλά!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  9. Αννίκα μου, σε ευχαριστούμε για τις όμορφες εικόνες και το νοερό ταξίδι που μας χάρισες! Πανέμορφες εικόνες συντροφεμένες με τη γλυκιά της ανάμνησης εικόνα.
    Κρατούμε στην ψυχή μας τη φωτόλουστη μέρα και τη γαλήνη της νύχτας κι αφήνουμε τον Ήλιο στο άρμα του να ξημερώσει την επόμενη μέρα! Όπως λες, στιγμές η ευτυχία !
    Καλό φθινόπωρο, Αννίκα μου!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανέμορφη η Ελλάδα Μαρία μου σε κάθε γωνιά κι εγώ ευτυχής που έκανα αυτό το ταξίδι. Μαγευτική φύση, εικόνες βγαλμένες σαν από παραμύθι κι ο κόσμος ζεστός, απροσποίητα οικείος. Ένα ταξίδι με συναισθήματα γειωμένα, με πολλές αποχρώσεις της πραγματικότητας και διάθεση ποιητική.
      Σ' ευχαριστώ Μαρία μου! Καλό φθινόπωρο και σε εσένα και καλή αυριανή!

      Διαγραφή
  10. Ω έχω πολλά χρόνια να πάω από αυτά τα μέρη...Τι όμορφα που με ταξίδεψες και αν έ΄χει περάσει καιρός...Πάω προς τα πίσω συνέχεια να δω πού θα φτάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή