Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Στη χορωδία των Αγγέλων

................................................................................
Ο Ηπειρώτικος χειμώνας είναι δύσκολος.ποιος δεν το ξέρει; Μουρμουρίζεις σιγανά έτσι για να παρηγορήσεις τον εαυτό σου, γιατί προτιμάς να δικαιολογείς τους άλλους παρά να τους κατηγορείς.
Κι εσύ κάποτε, μισόν αιώνα πριν, όταν πρωτοπάτησες το πόδι σου σε τούτα τα ορεινά μέρη, το γνώριζες καλά πως η ζωή στα βουνά είναι δύσκολη μετά τον Χαμένο- έτσι αποκαλούσαν οι ντόπιοι τον Νοέμβρη.
Μα δεν ήταν μόνο οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, που έπρεπε να αντιμετωπίσεις, αλλά και η αγραμματοσύνη των κατοίκων, η αμάθεια και η φτώχεια.
Τέτοια φτώχεια ούτε που την είχες φανταστεί ποτέ κι ούτε μπορούσες να την περιγράψεις στα γράμματα που έστελνες στους δικούς σου.
Προσπαθούσες να τους μιλήσεις για τα παιδιά που τριγυρνούσαν ξυπόλητα, για τους μικρούς μαθητές που έρχονταν στο σχολείο χωρίς πανωφόρια, για την πηχτή λασπουργιά που παπλάκιζε κάτω απ' τα πόδια σου.
Δεν τους ανέφερες ποτέ για τις στερήσεις που έκανες για να αγοράζεις βιβλία και γλυκά για τους μικρούς σου μαθητές, ούτε για τα ταξίδια σου τις Κυριακές στα γύρω χωριά όπου μετά τον εκκλησιασμό μοίραζες στα παιδιά σοκολάτες σε γαλάζια περιτυλίγματα και περιοδικά με χρωματιστές εικόνες.
Μοίραζες τα δώρα σου κι ύστερα έπαιζες μαζί τους και συγχρόνως περιεργαζόσουν τις φυσιογνωμίες τους γιατί ήθελες να κουβαλάς στην επιστροφή μαζί σου τις εικόνες των χαρούμενων παιδιών.
Δεν αποκάλυψες ποτέ σε κανέναν τον πόνο που σου προκαλούσε η απουσία των δικών σου, η απόσταση που σας χώριζε.
Ούτε μίλησες ποτέ για τη στενοχώρια σου για κείνο το πουκάμισό σου, αυτό με το δαντελωτό γιακαδάκι, που είχε κιτρινίσει απ' την πολυκαιροσύνη κι εσύ εξακολουθούσες να το φοράς καθημερινά. Αλλά ούτε για τα αρνητικά σχόλια των άλλων, για τις κατηγόριες που σου προσήπταν, δεν έκανες ποτέ λόγο, γιατί όλα αυτά σου προκαλούσαν αηδία κι ούτε άλλωστε είχες χρόνο για μικρότητες , εσύ που ονειρευόσουν τα μεγάλα.
Εικόνες, λέξεις, μουσική κατακλύζουν το μυαλό σου, γιατί τέτοιες μέρες γιορτινές οι άνθρωποι θυμούνται περισσότερο. Είναι εξάλλου παραμονές Χριστουγέννων, ώρα του δειλινού. Κι εσύ ακόμη μόνη. Δεν με θυμήθηκε κανείς, ψιθυρίζεις, ενώ κρυφά ελπίζεις πως κάποιος θα ρθει να σε δει.
Πως τιμωρούσες άλλοτε, για τις απουσίες τους, τους μαθητές σου στο σχολείο; Με αυστηρές παρατηρήσεις και χαμηλές βαθμολογίες; Τίποτα από αυτά δεν εφάρμοζες γιατί ακολουθούσες τις δικές σου παιδαγωγικές μεθόδους, αυτές που σου υπαγόρευε η λογική της αγάπης.
Αμέτρητες λευκές χιονονιφαδες τυλίγουν το χειμωνιάτικο τοπίο, με τον ίδιο τρόπο που πλέκουν δίχτυα γύρω απ' τη καρδιά σου οι ψηφίδες των δικών σου αναμνήσεων.
Άρχισε κιόλας να νυχτώνει κι εσύ καθισμένη στην πλατιά σου πολυθρόνα, ασάλευτη πίσω απ' το κλειστό παράθυρο, νιώθεις τα βλέφαρα βαριά κι αποκοιμάσαι.
Τώρα στον ύπνο σου μπορείς να ονειρευτείς τους επισκέπτες που δεν ήρθαν να σε δουν.
Μα ετούτοι οι αλλιώτικοι επισκέπτες, που γιόμισαν κάποια στιγμή την κάμαρά σου, έχουν στις πλάτες τους φτερά. Δεν ήρθαν φαίνεται να μείνουνε μαζί σου. Σου ένευσαν να τους ακολουθήσεις έξω στο χιονιά. Στη φάτνη του μικρού Χριστού, σου εξήγησαν, έτσι σαν αντιχάρισμα για τις σοκολάτες που χάρισες στα παιδιά, εκείνες με τα γαλάζια περιτυλίγματα, για τα βιβλία που τους δώρισες, για κείνα τα περιοδικά με τις χρωματιστές σελίδες, για τα παιχνίδια που έπαιξες μαζί τους.
Κούνησες το κεφάλι σου απορημένη , μηδαμινή θεωρούσες πάντοτε την προσφορά σου, αφού συνεχώς ήθελες να δίνεις περισσότερα.
Κι ύστερα τους ακολούθησες σεμνά με βήματα ανάλαφρα, σχεδόν γοργά, σαν να είχες ξαναβρεί της νιότης σου τη δύναμη.
Μαζί τους πέταξες κείνο το βράδυ πάνω απ' το σπήλαιο της Βηθλεέμ και μαζί τους τραγούδησες κι εσύ τον ύμνο της αγάπης.
Μαζί με τους βοσκούς και τους αγγέλους έψαλλες κι εσύ  κυρία Ουρανία:
"Ωσαννα εν τοις υψίστοις, ουρανού και γης ο κτίστης......"

Της Διώνης Ιωάννου

(Διαβάστε το ολόκληρο)

πηγή:  https://www.fractalart.gr/sti-chorodia-ton-aggelon/


                                                           Καλό κι ευλογημένο μήνα



48 σχόλια:

  1. Υπέροχο! Πάω να το διαβάσω ολόκληρο
    Καλημέρα Αννίκα μου Καλό γλυκό μήνα να έχουμε
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βρήκα τυχαία και με συγκίνησε Άννα μου.
      Το μοίρασμα της ζωής χωρίς ταμπέλες και εγωισμούς, η ανθρώπινη αδιαφορία, η δύναμη της ελπίδας και μια προσδοκία που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
      Ιστορίες ανθρώπινες που κρύβονται στον τεράστιο σάκο της μοναξιάς που χωρά μόνο αμοίραστες σκέψεις θλίψης.
      Να είσαι καλά!
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  2. Η μοναξιά της κυρίας Ουρανίας και ο απολογισμός μιας ζωής και το ύστατο ταξίδι στην φάτνη των αγγέλων... Τι υπέροχη επιλογή κειμένου Αννίκα μου!
    Απ' τις ιστορίες που μας κάνουν να υποκλινόμαστε στις αλήθειες τους και να ριγούμε από συγκίνηση.
    Καλό μήνα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν στους ώμους σου κουβαλάς το χρόνο η μοναξιά γίνεται οδυνηρή Μαρία μου,σε τυλίγει σαν πολυκαιρισμένο σάλι.
      Ιδιαίτερα τις μέρες των γιορτών δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία και μεγαλύτερη ανάγκη για συντροφιά.
      Καλό κι ευλογημένο μήνα Μαρία μου, σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  3. Ευαίσθητο και πολύ τρυφερό κείμενο διάλεξες Άννα μου, για να υποδεχτείς τον Δεκέμβρη που σαν τελευταίος μήνας της χρονιάς έρχεται να κλείσει μια ακόμα χρονιά που για πολλούς δεν υπήρξε ευσπλαχνική!
    Τι ωραιότερο να μπορείς να συνομιλείς με αγγέλους και να αισθάνεσαι πως ποτέ δεν είσαι μόνος!
    Ναι η ζωή στο βουνό τον χειμώνα και στις μέρες μας, δεν είναι εύκολη παρ΄όλες τις μοντέρνες ανέσεις, αλλά από την άλλη μπορεί να γίνει πανέμορφη όταν έχεις βρει τον τρόπο να κρατάς ζεστή την καρδιά σου!

    ΑΦιλάκια πάντα καρδιάς, Άννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν κρατάς ζεστή την καρδιά σου, Στεφανία μου, μπορεί οι πατημασιές και τα σημάδια της ψυχής να οδηγούν στα πιο όμορφα σκαλοπάτια της ζωής συνθέτοντας, εκεί στο βουνό, τον φυλλοβόλο εαυτό μας.
      Τα συστατικά της αγάπης τα φτιάχνουμε μόνοι μας, στις πρωινές ηλιαχτίδες, στο χορό της χιονονιφάδας, το μουρμουρητό της σιγανής βροχής. Κι αφήνουμε ελεύθερο τον εαυτό μας να μας διδάξει την ζωή.
      Σ' ευχαριστώ! Καλό μήνα!
      Φιλιά πάντα καρδιάς!

      Διαγραφή
  4. Καλωσόρισμα του καινούριου μήνα μ 'ένα μοναδικό κείμενο -που μας υπενθυμίζει ό,τι έχει αληθινή αξία...
    Μάθημα ήταν αυτό Αννίκα μου, και το κρατάω στην άκρη, να το μοιραστώ και με τα μικρά μου..

    Όμορφη Κυριακή να έχεις, και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζητούμενο είναι η αγάπη.
      Και η κα Ουρανία είχε περισσή και όραμα και διάθεση να μοιράζεται τα δικά της όνειρα με τα παιδιά, να βλέπει την χαρά να ξεχειλίζει στα μάτια τους.
      Κι εκεί ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν η μόνη της προσδοκία ήταν να την θυμούνται. Μια ιστορία γεμάτη από αγάπη και αλληλεγγύη, πόσο εύθραυστη γίνεται όταν στο γέρμα της ζωής σου η μοναξιά σε πληγώνει.
      Να είσαι καλά Σμαραγδούλα μου
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  5. Πραγματικά υπέροχο! Πόσες αναμνήσεις κουβαλάει αυτή η αφήγηση Αννίκα ε;
    Και σκέφτομαι το εξής: Οι δάσκαλοι, οι άνθρωποι εκείνοι που, σε μαύρες εποχές, σε σκοτάδια κοινωνικά, έδιναν τη δική τους μάχη σε κακοτράχαλα εγκαταλειμμένα μέρη της πατρίδας μας.
    Και το κυριότερο, δεν ήταν μόνο τα κοινωνικά σκοτάδια. Ήταν και τα πολιτικά! Η τρομοκρατία, οι διώξεις σε κάθε διαφορετική σκέψη απέναντι στο δάσκαλο που προσπαθούσε να κάνει κάτι διαφορετικό από το κλισέ αντιδραστικό πρόγραμμα του υπουργείου.
    Έναν δάσκαλο που είχε να αντιμετωπίσει πολλές φορές τον ενωμοτάρχη, τον κοινοτάρχη, όλη την τοπική εξουσία με τους χαφιέδες, τους ρουφιάνους και τους υποταγμένους της.
    Μια Ελληνική ακραία επαρχία ερημωμένη καθώς οι "νικημένοι" αν δεν άφησαν τα κόκαλά τους σε ερημονήσια ή εκτελεστικά αποσπάσματα, ξενητεύτηκαν σε κάθε μεριά της γης και στην Αθήνα προσπαθώντας να γλιτώσουν απ το μίσος του μοναρχοφασιστικού κράτους.
    Αυτή ήταν η εικόνα εκείνου του χωριού.
    Δεν υπήρχε τόπος να σταθεί άνθρωπος ..διαφορετικός.
    Καλό μήνα Αννίκα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη έχεις δίκιο!
      Το πιο δημιουργικό μέρος της ζωής σου με ένα λειτούργημα που θεωρείς το πιο ιερό, το πιο όμορφο βίωμα, συγχρόνως όμως το πιο δύσκολο σε συνθήκες και αντιξοότητες όλων των εποχών.
      Ένα βαρύ φορτίο που σε μεταμορφώνει και μέσα απ’ την αγάπη και τις αξίες μεταμορφώνεις με την σειρά σου « την κάμπια σε πεταλούδα»
      Η δύσκολη ζωή, οι προσωπικές και πολιτικές συγκρούσεις, η αμάθεια, η φτώχεια μάχονται με την βαθιά επίγνωση της ευθύνης, την καθαρότητα της συνείδησης, το αίσθημα της πληρότητας που ξέρει να αγαπά και να αποσπά χαμόγελα, ξέρει να κάνει τα παιδιά να καθρεφτίζουν τα όνειρά τους ακόμα και στα λασπόνερα.
      Βαρύ το τίμημα, μα ας είναι. Χαλάλι!
      Γιάννη σ' ευχαριστώ!
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  6. αχ Αννικα μου ευαισθητο μου πλασμααααααααα καλο μηναααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου σ΄ευχαριστώ πολύ!
      Καλό μήνα και σε σένα!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  7. Ένα υπέροχο κείμενο με βαθιά νοήματα!!!
    Καλό κι ευλογημένο μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Αννίκα μου! Χώρα εξωτική για μένα η Ήπειρος. Ξέρω μονάχα ότι όλοι οι Ηπειρώτες κουβαλάνε μια μελαγχολία. Καλό σου μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως Χριστίνα μου γιατί είναι ένας τόπος με απίστευτα πλούσια ιστορία και δεινά.Καλό σου μήνα να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  9. H Ανιδιοτελής Αγάπη είναι Φως
    που φωτίζει τις καρδιές των ανθρώπων
    και τις οδηγεί στην αγκαλιά του Θεού.
    Αν το Ωσαννά των αγγέλων
    είχε γίνει το τραγούδι της ψυχής στη γη,
    με την φωνή των ανθρώπων,
    ο κόσμος θα ‘χε αφήσει την διακυβέρνηση του
    εξολοκλήρου στη δύναμη του Θείου Νου.
    Τότε και μόνο τότε, οι σκέψεις και τα έργα των ανθρώπων
    θα ακολουθούσαν τη πνοή του Θεού
    κι ο άνθρωπος θα μπορούσε να γνωρίσει
    τα Θεία δώρα της αγάπη Του.
    Τα αισθήματα των ανθρώπων,
    Μέγα δώρο του Μεγάλου Πατρός,
    χαρίστηκαν σ’ όλους εμάς για να επικοινωνούμε
    αγαπημένοι και μονιασμένοι αναμεταξύ μας
    ωσότου μετά το μεγάλο μας ταξίδι προς την αιωνιότητα
    να οδηγηθούμε στη Θέωση κατόπιν θελήσεως, του Πατρός ημών!

    Καλό μήνα, Αννίκα μου! Καλό κι ευλογημένο χειμώνα!
    Τα κείμενά σου, ανθολογημένα πάντα με πλούτο νοημάτων και ανθρωπιάς!!!

    Με όλο μου το σεβασμό

    Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να στρέψουμε το βλέμμα της ψυχής Μαρία μου στο άνθρωπο που είναι δίπλα μας χωρίς την φτηνή υποκριτική συμπεριφορά της συμπόνιας.
      Να φτιάξουμε μια κοινωνία αγάπης, αλληλεγγύης, γεμάτη από όμορφες προσδοκίες, χωρίς ψυχές μοναχικές.
      Μια κοινωνία όπου θα ταξιδεύουν τα όνειρα με όλους τους καιρούς και όλα τα χρώματα, γεμάτη καλοσύνη, αγάπη, χαμόγελα, γεμάτη απ’ το γέλιο των παιδιών, σαν αυτή που ζωγραφίζουν οι άγγελοι.
      Αν τα καταφέρουμε θα ξέρουμε που θα βρούμε το Χριστό που θα γεννηθεί, θα ξέρουμε πώς να εκτιμήσουμε αυτά που ευλογηθήκαμε.
      Μαρία σ' ευχαριστώ πολύ. Είναι τόσο ευχάριστος ο λόγος σου!
      Καλό μήνα με το καλό και τα Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
  10. Το βράδυ.
    Το βράδυ που θα κοιμάται η μητέρα και που ο Ήρωας θα κλείσει την τηλεόραση και θα πάει κι αυτός για ύπνο, τότε θα το διαβάσω.
    Που θα έχει ησυχία.
    Προς το παρόν να σου ευχηθώ με τη σειρά μου καλό μήνα, αν και είναι ήδη στην τρίτη ημέρα του, αλλά θαρρώ είναι μια καλή μέρα για ευχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να πω την αλήθεια Αρτίστα μου ένα θέμα με τους Ήρωες το έχουμε. Εγώ δηλαδή. Περιμένω πως και πως να κλείσει την τηλεόραση για να μπορώ να καταλάβω αυτά που διαβάζω. Έτσι μου 'ρχεται να κατεβάσω τον γενικό.
    Καλό μήνα κι από μένα (θαυμάσια μέρα η τρίτη για ευχή, συμφωνώ)
    Καλό βράδυ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το συζητάς!
      Ζω ένα δράμα με την τηλεόραση, από τότε που ο Ήρωας βγήκε στη σύνταξη!
      Μια φορά αποσυντόνισα κρυφά τα κανάλια.
      Δε βαριέσαι...
      Το πήρε χαμπάρι και με έβαλε να τη φτιάξω μιας κι εκείνος δεν μπορούσε!
      Την πάτησα κοινώς! Χαχαχαχα!
      Το διάβασα και το βρήκα εξαιρετικό.
      Μελαγχόλησα κάπως, αλλά το ευχαριστήθηκα!
      Καλημέρα Αννίκα!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα Αρτίστα μου........οι Ήρωες με παντόφλες θέλουν υπομονή....οι καημενούληδες να είναι καλά να μας παιδεύουν.
      Φιλιά Πολλά!

      Διαγραφή
    3. Ωωωωω!
      Τώρα είδα τον χριστουγεννιάτκο διάκοσμο που έχεις!
      Είναι υπέροχος!
      Και του χρόνου Αννίκα!
      Φιλί.

      Διαγραφή
  12. Ευχαριστουμε για το μοιρασμα γλυκια μου
    Θα παω να το διαβασω ολο

    θελω να σου ευχηθω καλο μηνα και καλες γιορτες
    να περασεις ομορφα

    σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου!
      Βρίσκω το Fractal μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα και διαβάζω και δικά σου υπέροχα ποιήματα!
      Καλό μήνα και καλές γιορτές και σε σένα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  13. Υπέροχο κείμενο με μια διάχυτη μελαγχολία που μου ταιριάζει. Καλές γιορτές και καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες Lia του Φεγγαριού!
      Χαίρομαι με την επίσκεψη γιατί έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να φτάσω μέχρι την πόρτα σου. Όμορφα συγυρισμένο, μου άρεσε!!
      Με την πρώτη ευκαιρία θα ανταποδώσω την επίσκεψη.
      Σ' ευχαριστώ, Καλό κι ευλογημένο μήνα και καλές γιορτές!

      Διαγραφή
  14. Ουφ, μελαγχόλησα με τους "επισκέπτες που δεν ήρθαν να σε δουν",
    αλλά ως κείμενο είναι πολύ καλογραμμένο. Καλησπερούδια και φιλιά Αννίκα μου!🎄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλώς την!
    Η μελαγχολία των Χριστουγέννων, της ηλικίας ίσως; ναι όμορφο κείμενο!
    Καλό μήνα και καλές γιορτές Πέτρα μου!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αννίκα μου
    το επάγγελμα του παιδαγωγού, του δάσκαλου, του νηπιαγωγού, του καθηγητή, είναι λειτούργημα.
    Υπέροχο κείμενο!

    Τί ωραία που στόλισες τ σπιτάκι σου και πόσο μου χρειάζεται αυτο το τζάκι που βλέπω δεξιά μου, η ζεστασιά στη φωτιά, σήμερα που εδώ στη Θεσσαλονική η μέρα είναι βαριά, σκοτεινή και μελαγχολική και λίγο κρύα μπορώ να πω.

    Φιλί να δώσετε κάτω από τα γκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Στέλλα μου, όταν ζεις συντροφιά με την φτώχεια και την αμάθεια (των γονιών) δεν είσαι μόνο δάσκαλος, γίνεσαι και πνευματικός πατέρας προσπαθώντας να προσφέρεις όχι μόνο γνώσεις, αλλά πίστη να δουν τον κόσμο χωρίς φόβο πέρα απ' τα στενά περιθώρια της αναλφάβητης επαρχίας. (στα χρόνια του '50)
      Από τη μια τα συναισθήματα, τα όνειρα κι από την άλλη οι αντιθέσεις και οι δύσκολες συνθήκες. Μ' αυτές τις προϋποθέσεις ναι εκτελεί λειτούργημα.

      Το τζάκι, για τις κρύες μέρες αλλά και για να ζεσταίνει τις καρδιές μας.
      Φιλιά αγάπης!

      Διαγραφή
  17. Eικόνες-χαρακιές στις μνήμες, αντιξοότητες, στασιμότητες, υπερβάσεις...
    Ξεχωριστό κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευρυτάνα καλώς όρισες!
      Η απόσταση στη μνήμη, η αγάπη του Θεού και του θείου στην διαλεκτική της φύσης γίνεται απέραντο , τρυφερό πάθος , αναδύεται μέσα από αναρτήσεις σου. (ρίχνω κατά καιρούς κλεφτές ματιές)
      Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  18. Χρόνια πολλά και καλά
    Με υγεία και χαμόγελα στη ζωή σου
    Να περάσεις όμορφες γιορτές
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου σ' ευχαριστώ πολύ!
      Μια ζεστή αγκαλιά και ευχές πολλές και για σένα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  19. Χρόνια σου Πολλά και όπως τα λαχταράς Αννίκα μου!
    Υγεία, αγάπη και ό,τι καλύτερο στη ζωή σου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ από καρδιάς Μαρία μου, πολύτιμες οι ευχές σου!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  20. Αννίκα μου, χρόνια σου πολλά με Υγεία και καλές γιορτές! Τα φιλιά μου 🌸🌷🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αννικα μου τι ωραιο μοιρασμα σκεψεων που μας εκανες.!!!!πολύ συγκινητικό το αφιερωμα στην δασκαλα της απο την μαλλον ότι καταλαβα μαθητρια της.. την κ.Διωνη Ιωαννου..μερικοι ανθρωποι αφηνουν πίσω τους οταν φευγουν μονο αγαπη ...αυτο αφησε και η κ. Ουρανία...
    Σορυ φιλη μου για το αργό της επισκεψης περασα να σου ευχηθω χρονια πολλα να σε χαιρονται ολοι που σ αγαπανε και εμεις μαζι τους.. προσπαθησα σημερα να τα πουμε δεν τα καταφερα..Αννικα μου.. ελπιζω μια αλλη φορα..θα χαρω..
    Να εισαι καλα να περνας ομορφα .. θα τα πουμε .. φιλιααα!! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν μια φορτωμένη μέρα,πράγματι. Σ'ευχαριστώ για τις ευχές Ρούλα μου να είσαι καλά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Τι όμορφα που στόλισες εδω μεσα φιλη μου !!!
      Καλα Χρτιστουγεννα με χαμογελο να περασεις Αννικα μου..φιλια!!🎄✨

      Διαγραφή
    3. Καλά κι ευλογημένα Ρούλα μου, με υγεία και χαρά για όλους!
      φιλιά κι από μένα!

      Διαγραφή
  22. Καλές γιορτές να έχουμε πολύ όμορφο το κείμενό σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νατάσα καλή εβδομάδα και καλές γιορτές καλή μου!

      Διαγραφή
  23. Υπάρχουν και στη Γη αγγελοι τελικά...
    Ας τους αγνωρίζουμε τουλάχιστον όταν τους συνανταμε. Κι ας μην ειναι τέτοιες πια οι δυσκολίες της ζωής μας, υπάρχουν άλλες, κι οι άγγελοι είναι πάντα απαραίτητοι.
    Φιλιά Αννίκα μου!
    Καλές Γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άγγελοι επίγειοι, ψυχές μοναχικές που προσδοκούν το ελάχιστο της κοινωνικής ευαισθησίας. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει πως στον παραλογισμό της πραγματικότητας δεν χρειαζόμαστε ένα φύλακα άγγελο.
      Καλό ξημέρωμα Νίκη μου!

      Διαγραφή