Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Έξω συμβαίνει Άνοιξη!

Ανοιξιάτικο πρωινό κι η πόλη ακόμη κοιμάται. Στον κήπο μια σκιά λοξοδρόμησε στο σκαμμένο παρτέρι, σκόνταψε με το μακρύ μαύρο παλτό μα συνέχισε ανάμεσα στους φράχτες.
 Ο χειμώνας με μια βαλίτσα στο χέρι πέρασε την καγκελόπορτα. Μάρτης 21, η εποχή που σηματοδοτεί την αναχώρησή του. Η αχλή της πρωινής ομίχλης διαλύθηκε και με το πρώτο φως έλαμψε πάλι ο τόπος. Θαρρείς η πρωινή δροσιά ξέπλυνε όλα τα ελαττώματα της φύσης. 
Άστραψαν τα λιθόστρωτα κι οι φράχτες με τα λιγούστρα έλαμψαν απ’ τις φρεσκοπλυμένες ηλιαχτίδες.
 Ένας κούκος απ’ τα προχθές φωνάζει άνοιξη…άνοιξη…άνοιξη. Όμορφη που ναι να τη βλέπεις με τα μανίκια σηκωμένα κι ένα φόρεμα γεμάτο πιτσιλιές, παιδούλα ονειροπόλα με
ροδοκόκκινα μάγουλα, να ζωγραφίζει σε καμβά βουτώντας τα πινέλα στο ουράνιο τόξο.
Δανείζεται αντανακλάσεις απ’ το φως κι ύστερα καθώς ξυπόλυτη χορεύει ανάμεσα στα δαφνόφυλλα με αέρινες κινήσεις σκορπίζει χρώματα παντού.
 Καμαρώνουν στις αυλές τ’ ανθίσματα που γέρνουν στο κάλεσμα του ανέμου σε μια μυσταγωγία που ξεσηκώνει τις αισθήσεις. Ολόκληρη η φύση ζωντανός ναός του Θεού. Πλημμύρισε τις καρδιές η λαμπρότητα της δημιουργίας Του.
 Μεγάλωσαν οι ψίθυροι στον κήπο και η κάθε καινούργια μέρα είναι μια έκπληξη, ένα θαύμα που αν θέλεις να το νοιώσεις πρέπει ν’ αφήσεις την ψυχή σου λεύτερη μέσα σ’ αυτό το ήρεμο φως όπου η ανάσα της άνοιξης αιωρείται. 
Λουλούδια, νεαρά βλαστάρια, μέλισσες, πεταλούδες συνομιλούν σε γλώσσα ακατάληπτη. Αθώρητη η αράχνη υφαίνει τον ιστό της. Το γιασεμί έφτασε στο μπαλκόνι και στην άκρη μιας μαρτιάτικης κλωστής δεμένα τα όνειρα.
 Δυο πεύκα κρυφομιλούν με τον άνεμο κι ύστερα καθώς αυτός στροβιλίζει τη φωνή τους στήνουν ένα τραγούδι σα μουρμουρητό που αποκοιμίζει τα μικρά ξεπεταρούδια στις φωλιές τους.
 Στο λιόγερμα παίρνει φωτιά ο ουρανός και στην απεραντοσύνη του, μια γαλήνη, μια αρμονία αφήνει πίσω πληγές του χειμώνα. Ανατολή όλο φως και δύση ολοπόρφυρη.
Σσσσ σιωπηλά να ονειρεύεσαι, έξω συμβαίνει Άνοιξη.

Αννίκα



8 σχόλια:

  1. Καλέ τι υπέροχο κείμενο είναι αυτό! Ύμνος στην άνοιξη, Αννίκα μου. Μπράβο, φίλη μου. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη!!
      Αν και κυκλοθυμικός ο Μάρτης μύρισε Άνοιξη!
      Μία μου σ'ευχαριστώ Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Έτσι όπως την περιγράφεις, Αννίκα, διαψεύδεις τον τίτλο σου! Γιατί φαίνεται πως και μέσα συμβαίνει άνοιξη. Συγκοινωνούντα δοχεία είναι :-) Ευχές να τη ζήσεις καλά. Κι εσύ και όσοι το χειμώνα τον ένιωσαν τρομερό πάνω τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον απόηχο του χειμώνα γεννιέται μια ανυπομονησία να απελευθερώσουμε συναισθήματα που είχαν εγκλωβιστεί στο γκρίζο. Λογικό δεν είναι; Θα πρέπει να ανοίξεις τα παράθυρα για να νοιώσεις την άνοιξη μέσα σου. Με κατεβασμένα ρολά, δεν. Αν δεν συμμετέχεις ενεργά στη δημιουργία, χειμώνα θα 'χεις πάντα. Εποχή λοιπόν για καινούργια σκιρτήματα μέσα κι έξω.
      Διονύση ευχαριστώ για τις ευχές. Τα όνειρα ορίζουν τις σκέψεις μας.
      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  3. Συμβαίνει άνοιξη και στο χώρο σου κυρά μου!Υπέροχη υποδοχή της άνοιξης. ''Πήρε φωτιά''και το μπλογκάκι σου και με παρέσυρε στις άνοιξης τις ομορφιές
    Καλώς τη δεχτήκαμε Αννίκα μου
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άνοιξη Άννα μου μα φοβάμαι πως στους νάρκισσους ξέμεινε ο χρόνος. Ο Μάρτης δεν το βάζει εύκολα κάτω. Εδώ στους πρόποδες της Πάρνηθας η ψύχρα καλά κρατεί. Τουλάχιστον έχουμε Άνοιξη στις καρδιές μας.
      Σ' ευχαριστώ θερμά!
      Καλό μεσημέρι...Φιλιά!!

      Διαγραφή
  4. Πανω που το ειπαμε Αννικα μου πως εξω συμβαίνει Ανοιξη και τι ομορφο εγκώμιο που της έπλεξες φιλη μου!!! ομως ο χειμώνας είχε αντιθετη αποψη χι..χι.. και μας θυμησε πως ακομα ειναι εδώ... αλλά η Ανοιξη θα ξαναρθει οσο και αν ο χειμωνας μας εδειξε ακομα μια φορα τα δόντια του..ξεψυχά.. και το ξερει..οσονουπω θα την χαρούμε και την Ανοιξη μας..
    Να περνας ομορφα την αγαπη μου φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πράγματι άστατος ο Μάρτης μια γελάει και μια κλαίει. Ας πάει στο καλό. Εύχομαι ο Απρίλης να έχει άλλη γνώμη. Με τέτοια ομορφιά της φύσης δεν μπορεί να εμποδίσει την άνοιξη να έρθει.
    Έναν όμορφο ανοιξιάτικο Απρίλη σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή