Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Υπάρχει ο Αι Βασίλης;


(Σημείωμα του εκδότη Francis P. Church, New York Sun, 1897)
Είμαι 8 χρόνων. Μερικοί από τους μικρούς μου φίλους λένε ότι δεν υπάρχει Αη-Βασίλης. Ο μπαμπάς μου λέει «Αν το βλέπεις στον ήλιο, υπάρχει». Παρακαλώ, πείτε μου την αλήθεια, υπάρχει ο άγιος Βασίλης;    Virginia O’Hanlon 

Βιρτζίνια, οι φίλοι σου κάνουν λάθος. Έχουν επηρεασθεί από τον σκεπτικισμό της εποχής μας. Δεν πιστεύουν παρά μόνο ότι βλέπουν.
Ναι, Βιρτζίνια, ο άγιος Βασίλης υπάρχει. Υπάρχει όπως σίγουρα υπάρχει η αγάπη,
 η γενναιοδωρία και η ευλάβεια και ξέρεις ότι σ΄αγκαλιάζουν και δίνουν στη ζωή σου ομορφιά και χαρά. Αλοίμονο! πόσο ζοφερός θα ήταν ο κόσμος μας αν δεν υπήρχε ο Αη-Βασίλης. Θα ήταν τόσο ζοφερός όσο αν δεν υπήρχαν Βιρτζίνιες. Δεν θα υπήρχε η αγνή πίστη των παιδιών, η ποίηση, η φαντασία που κάνει υποφερτή την ύπαρξή μας. Δε θα είχαμε χαρά παρά μόνο με τις αισθήσεις και την όραση. Το εξωτερικό φως με το οποίο η παιδικότητα γεμίζει τον κόσμο θα σβήσει.
Δεν πιστεύεις στον Αη-Βασίλη! Μπορεί επίσης να μη πιστεύεις τις νεράιδες.  Κανένας δεν βλέπει τον Αη-Βασίλη αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει; Τα πιο σπουδαία πράγματα στον κόσμο είναι εκείνα τα οποία ούτε οι μεγάλοι ούτε τα παιδιά μπορούν να δουν. Μόνο η πίστη, η ποίηση, η αγάπη, η φαντασία μπορούν να τραβήξουν αυτήν την κουρτίνα και να δει και να περιγράψει την υπερφυσική ομορφιά και δόξα πίσω της. Είναι όλα πραγματικά; Α, Βιρτζίνια, σ΄αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει τίποτα πραγματικό και μόνιμο.
Δεν υπάρχει Αη-Βασίλης; Δόξα το θεό ζει και θα ζει για πάντα. Μετά από χιλιάδες χρόνια από τώρα Βιρτζίνια, ίσως 10 φορές 10.000 χρόνια από τώρα, θα συνεχίσει να δίνει χαρά στην καρδιά των παιδιών.
Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος.

 απόσπασμα από το σημείωμα που πρωτοδημοσιεύθηκε στη New York Sun το 1897, σχεδόν πριν εκατό χρόνια, και ανατυπωνόταν κάθε χρόνο μέχρι το 1949 όταν σταμάτησε να εκδίδεται η εφημερίδα.

 αναρτήθηκε  Δεκέμβριος 30, 2005  από asxetos.gr
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου