Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Αγκαλιά παραμυθίας...

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό…….

  Παραμύθι είχα στο νου να γράψω, μα αλλιώς προέκυψαν τα πράγματα και δεν ευθύνομαι εγώ. Κανονικά η ιστορία μου θα έπρεπε να έχει τον τίτλο: " Σε όσους έμειναν παιδιά"  Ίσως γιατί κάποιοι έχουν ακόμα εκείνη τη λάμψη των παιδικών χρόνων, τη γεμάτη τρυφερότητα και φαντασία. Διάβασα κάπου " το όνειρο κρατάει όσο το αγαπάμε" Φυλακίζεται άραγε το όνειρο;

   Ακόμα καταφεύγω σ’ αυτή την ονειροφαντασία κι ας πέρασα τα τελευταία …ηντα της ζωής μου. Δεν ξέρω τι λένε οι ψυχολόγοι γι αυτό, αλλά, να πω την αλήθεια, καθόλου δεν με νοιάζει. Προσπαθώ να κρατήσω μακριά κάποιους χειμώνες σκοτεινούς, χωρίς λέξεις, χωρίς τίποτα. Γι αυτό νοιάζομαι! Την κλεψύδρα της ζωής που όλο μικραίνει, φοβάμαι. Τέλος πάντων….ας πάρουμε την ιστορία απ’ την αρχή.

  Έχω μια αδυναμία στα ξωτικά! Τι να λέμε τώρα; Αυτά τα μικρούλικα, τα λίγο κακομούτσουνα, λίγο στραβοκάνικα, λίγο σκανταλιάρικα μου φτιάχνουν τη διάθεση. Κάποιοι πιστεύουν πως τις μέρες των Χριστουγέννων τριγυρνούν πέρα-δώθε σκαρώνοντας ό,τι σκανταλιά και με τον αγιασμό των νερών εξαφανίζονται. Ναι, καλά! Μισή αλήθεια, μισό ψέμα. Τα χρόνια και η πείρα μου έμαθαν πως ανάμεσά μας ζουν, όλο το χρόνο. Γιατί τι άλλο θα μπορούσαν να είναι αυτά τα δυστυχισμένα πλάσματα που ζουν σε βρώμικα πεζοδρόμια με μάτια λυπημένα και απλωμένο το σκελετωμένο χέρι τους στα βήματα που ξεμακραίνουν. Κάποια, τα πιο τυχερά, καλά κρυμμένα στις φυλλωσιές των μεγάλων κήπων, προσπαθούν να μείνουν μακριά από μπελάδες και κυρίως απ’ τις γάτες.


  Να σαν αυτά που βρήκα προχθές πίσω απ' την μεγάλη γλάστρα με τον ιβίσκο, χωμένα στις σκιές, γυμνά κι ανυπόδητα. Φτεροκοπώντας τα γυρόφερναν μικροί σπουργίτες. Ήταν στα μισά ο Γενάρης κι 
έκανε κρύο κείνο το πρωί. Έτρεμαν και με λόγια ακατάληπτα, μέσα απ' το παραμιλητό του αγέρα, τους ψίθυρους της γης και τη δροσιά των δροσοσταλίδων, μ' άφησαν να καταλάβω πως ξεχάστηκαν με το παιχνίδι κι έχασαν το τρένο για το μεγάλο δάσος. Τα καημενούλια, ήταν τόσο γλυκά και τόσο τρομαγμένα.

Δεύτερη σκέψη δεν χρειάστηκα…τα μάζεψα, τα ζέστανα κι ύστερα τα τύλιξα με παραμυθοκλωστή να μην κρυώνουν. Και σιγά-σιγά άρχισαν να ροδίζουν τα μάγουλά τους και το χαμόγελο φώτισε το προσωπάκι τους. 

Κι έτσι άρχισε μια μαγική μεταξύ μας επικοινωνία. Αλήθεια! Εύπλαστη ύλη γίνεται η γλώσσα της καρδιάς, η γλώσσα της αγάπης και κάνει θαύματα κι ούτε που νιώθεις πως γίνεται ξαφνικά να χωράει ο κόσμος σου, μέσα στον κόσμο κάποιου άλλου. Κι ούτε σε νοιάζει. Μόνο αφήνεσαι να το ζήσεις.

Με ελάχιστες λέξεις, σχεδόν σιωπηλά, συμφωνήσαμε πως αφού δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, τον υπόλοιπο χρόνο θα ζουν στο ντουλάπι, ανάμεσα σε κάθε λογής παράταιρα δημιουργήματα, φθαρμένα λίγο, ίσως και βαρετά, προφυλαγμένα όμως απ’ τη φθορά του χρόνου και τη σκόνη. 


Μακρύς ο χρόνος. Πιο εύκολα περνά μ' ένα βιβλίο. Υπάρχουν ιστορίες καλές, να διηγηθεί κανείς για τους ανθρώπους

Και κάπως έτσι βήμα - βήμα, στήθηκε καινούργιο σκηνικό. Ξαναβρήκα τα πατήματα των παιδικών χρόνων, μέσα από κείνο το παλιό τετράδιο το γεμάτο από μικρά γαλάζια σύννεφα-όνειρα και λέξεις-καλλικατζούρες στο περιθώριο. Μέσα από κείνο το μακρύ διάδρομο της μνήμης που πάντα καταλήγει σ’ ένα τζάκι αναμμένο στις κρύες νύχτες του χειμώνα, στα πυρωμένα μαγουλάκια των παιδιών, στη θράκα που σιγόψηνε κάστανα, στα παραμύθια της γιαγιάς, στα μάτια τα γεμάτα θαυμασμό και απορίες. Και τότε όλα γίνονται διαυγή και φωτεινά………….Μέσα στην ένταση και τη βία της καθημερινότητας όλα γίνονται μια αγκαλιά παραμυθίας.

.......και ζήσανε αυτά καλά κι εμείς (ελπίζω) καλύτερα!

Καληνύχτα σας!

Αννίκα



18 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφα τα ξωτικούλια σου, και εξίσου όμορφη η ιστορία με την οποία τα συνόδευσες! Γεια στα χέρια σου!
    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ’ ευχαριστώ Πίπη μου! Έχει ιδιαίτερη αξία η γνώμη σου, μια και έχεις το χάρισμα να μας οδηγείς στον κόσμο των παραμυθιών. Μπορεί οι ιστορίες να γεννιούνται στη φαντασία, αλλά θέλω να έχουν και κάτι απ’ την πραγματικότητα. Να είσαι καλά!
      Καλή Κυριακή να έχεις!

      Διαγραφή
  2. Κουκλιά!!! Και φατσούλες και ποδαράκια και χεράκια αλλά και ρουχαλάκια. Κομψότατα και μας διηγούνται τα πιο όμορφα παραμύθια.
    καλό απόγευμα Αννίκα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό ξημέρωμα Στέλλα μου! Οι δημιουργικές ιδέες γεννιούνται μέσα απ’ την αγάπη για το λαϊκό παραμύθι ψάχνοντας μια ευκαιρία να γίνουν ιστορίες. Να είσαι καλά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Όταν η συγγραφή συναντά τη χειροτεχνία, μέσα στην αγκαλιά της καρδιάς σου, τότε αυτό που γεννιέται, έρχεται από τη χώρα του παραμυθιού και των ονείρων να πάρει μορφή και να ζεστάνει τα συναισθήματά μας.
    Πανέμορφα τα μικρά σου Ξωτικά, Αννίκα μου. Η γέννησή του, η δημιουργία τους επίσης. Κα να τώρα που τα απολαμβάνουμε να στρογγυλοκάθονται, χαμογελαστά στα ξύλινα ράφια σου, νιώθοντας σιγουριά στη φωλιά που τούς σκάρωσες.
    Φιλιά πολλά, Αννίκα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το υλικό των παραμυθιών Γιάννη μου παραμένει ζωντανό (ακόμα) στη δική μας γενιά και χρέος μας είναι να παραδίδεται στα παιδιά και στα εγγόνια, έστω και με άλλες μορφές. Ίσως έτσι καλύψουμε τη ζημιά της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Καμμιά φορά βοηθά και η τέχνη που ενσωματώνεται με τη μυθοπλασία.
      Σ’ ευχαριστώ πολύ Γιάννη για τα καλά σου λόγια!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Τούτα τα χαριτωμένα ξωτικούλια με πήραν από το χέρι και με οδήγησαν στην χώρα του παραμυθιού και μ' έκαναν και πάλι παιδί.
    Να είσαι καλά Αννίκα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν η φαντασία βουτάει σε μια ανεξάντλητη δεξαμενή γνώσης. Αλλάζουν λίγο οι οπτικές αλλά η ουσία μένει η ίδια, προσκολλημένη στη νοσταλγία των παλιών καλών χρόνων.
      Να είσαι καλά Ελένη μου!
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  5. Τι ωραία Αννίκα μου. Κι αυτό το ράφι στο ντουλάπι το χάζεψα με τους θησαυρούς που φυλάει. Ωραίο το παραμύθι που γεννιέται από όνειρα που μπορεί να μη φυλακίζονται αλλά φιλοξενούνται στην καρδιά.
    Τα χεράκια σου κάνουν μικρά θαύματα και το μυαλό σου επίσης δημιουργεί μεγάλα θαύματα. Ετσι είναι για μένα η γραφή σου
    Καλή σου μέρα
    Καλή Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια τρυφερή ματιά Άννα μου, γιατί, μεταξύ μας, ο κόσμος των παραμυθιών, μαγνητίζει τη σκέψη και μας παρασύρει και σαν ενήλικες. Οι χαρακτήρες είναι σύμβολα απ’ τον παραμυθόκοσμο, η πλοκή ξεφεύγει λίγο απ’ τη φυσική διάσταση στη μεταφυσική. Αλλά έτσι δεν είναι τα παραμύθια; Μια απατηλή εντύπωση που ωστόσο αφήνει ένα όμορφο συναίσθημα.
      Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Να είσαι καλά!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Το ντουλάπι με τα ξωτικά σου που είμαι σίγουρη πως ζωντανεύουν το βράδι που κοιμάσαι, μου έφερε στο νου τον Καρυοθραύστη. Προσπάθησα μάλιστα να φανταστώ τη μουσική που ντύνει τον κόσμο που έφτιαξες Αννίκα μου, τον πανέμορφο ξωτικό κόσμο σου που σε βοηθάει να βλέπεις τη ζωή αλλιώς, με την καρδιά ενός παιδιού. Θαυμάζω πάντα τα χειροποιήματά σου όχι μόνον ως τελικό αποτέλεσμα αλλά και και ως σύλληψη. Θαυμάζω ακόμα και την αγάπη σου για αυτά τα μικρά ξωτικά, παρείσακτα πλασματάκια που βλέπουμε παντού γύρω μας και στην πραγματική και στην φανταστική ζωή μας. Μια βόλτα να κάνεις στην πόλη και θα τα δεις να ξετρυπώνουν από παντού.
    Με γέμισες μαγεία! Σ' ευχαριστώ πολύ Αννίκα μου. Συνέχισε να δημιουργείς.
    Πολλά φιλιά με πολλή αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ’ ευχαριστώ για τα καλά λόγια Μαρία μου! Ξαφνικά προέκυψαν όλα από κάτι ξεχασμένα υλικά και μια ιδέα από τις γάτες που νιαούριζαν κοντά στη γλάστρα «Κύριος οίδε» με τι. Μια εικόνα και όλα έγιναν διαδρομές νοσταλγικές και λέξεις και συναίσθημα, αρκεί κάποιες φορές να είμαστε ανοιχτοί στο απρόσμενο κι ας μην έχει λογική.
      Να είσαι καλά Μαρία μου!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Με τύλιξες κι εμένα με παραμυθοκλωστή, και με γύρισες πολλά χρόνια πίσω, κι όπως λες, σκέφτηκα ότι μπροστά μου είναι τα λιγότερα πια, και μελαγχόλησα.. Οι δημιουργίες σου όμως, με έκαναν και πάλι μικρό παιδάκι που 'χει το χρόνο με το μέρος του.. Τα τοσοδούλικα ρουχαλάκια με ξετρέλαναν! Φιλάκια κι αγκαλίτσες, Αννίκα μου! 😘🧡🎁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιες φορές Πέτρα μου δημιουργείς για να κρατήσεις έξω το φόβο. Ίσως και για να αποδείξεις πως ακόμα μπορείς να θυμάσαι, να νοσταλγείς την ομορφιά της αθωότητας και να την μεταμορφώνεις, να την μεταποιείς σε μια άλλη πλευρά της δημιουργίας.
      Να είσαι καλά!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Μα, τι όμορφα μας παρουσίασες τα αγαπημένα σου ξωτικούλια, Αννίκα μου! Υπέροχες και παραμυθένιες οι δημιουργίες σου, που μας κάνουν να νοσταλγούμε όλοι τα παιδικά μας χρόνια! Και πόσο καλοδουλεμένα και τα τέσσερα, όπως όλα όσα φτιάχνουν τα χεράκια σου και θα περιμένουν υπομονετικά μέσα στο ντουλάπι μέχρι να ξαναβγούν στον έξω κόσμο!
    Καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη και χαρές στην οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ομορφιά του κόσμου στα παραμύθια κρύβεται (ακόμα) Μαριάννα μου. Σ’αυτό που σε γαληνεύει και αφήνει εκείνη τη γλύκα απ’ τα παραμύθια της γιαγιάς. Και τότε γίνονται εικόνες και οι εικόνες δημιουργίες που γεμίζουν την καρδιά.
      Για τα καλά σου λόγια σ' ευχαριστώ πολύ και εύχομαι υγεία και χαρές και στη δική σου οικογένεια.

      Διαγραφή
  9. "....Προσπαθώ να κρατήσω μακριά κάποιους χειμώνες σκοτεινούς, χωρίς λέξεις, χωρίς τίποτα. Γι αυτό νοιάζομαι! Την κλεψύδρα της ζωής που όλο μικραίνει, φοβάμαι...."
    Όταν ο άνθρωπος διακατέχεται από οίστρο δημιουργικότητας γεμίζουν οι μέρες με το φως που νικά τα παγερά βράδια της μοναξιάς και του χειμώνα !
    Η δημιουργική διάθεση και η καλλιτεχνική έκφραση σπάει την μονότονη κλεψύδρα που μετράει το χρόνο !
    Με την ποίηση χάνεται η αίσθηση του χρόνου και το μυαλό τροχίζεται!
    Όμορφες οι δημιουργίες σου Αννίκα μου!
    Πολλά συγχαρητήρια!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η έμπνευση που απορρέει από αναμνήσεις και εμπειρίες είναι η γαλήνη της ψυχής που εκφράζεται με δημιουργία Μαρία μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ! Να είσαι καλά!

      Διαγραφή