Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Κατασκευές με χαρτοπολτό



Μπολ με χαρτοπολτό και decoupage 
 πουλάκι με χαρτοπολτό 

Είναι αλήθεια κάποιες φορές διστάζουμε να επιχειρήσουμε νέα πράγματα, να αλλάξουμε αυτά που μας γεμίζουν με αρνητική ενέργεια, να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που μας κάνουν χαρούμενους ακόμη κι αν δεν αρέσουν σε άλλους, ή δεν περνούν από την έγκρισή τους. 

Φρούτα με χαρτοπολτό (ζύμη από μαλακό χαρτί περιτυλίγματος)

Η φαντασία και το μεράκι είναι η πρόκληση να δημιουργήσουμε με την δική μας σφραγίδα και η προσπάθεια και η επιμονή είναι αυτή που θα δώσει αξία στις δημιουργίες. Αποφασιστικότητα και θέληση χρειάζεται.


H κα Μερόπη και η κα Αγλαΐα, φίλες αχώριστες-
κατασκευή από χαρτοπολτό και πηλό


            Για την καλοκαιρινή διακόσμηση της  βεράντας

Το καλοκαίρι αγαπά το χαρτοπολτό ή αν προτιμάται ο χαρτοπολτός αγαπά τη ζέστη. Όπως και να 'χει τώρα είναι η ιδανικότερη εποχή για κατασκευές-χειροτεχνίες, γιατί στεγνώνει πιο γρήγορα και κάνει τη διαδικασία ευκολότερη. Χαρτοπολτός είναι η νέα επεξεργασμένη μορφή χαρτιού, το γνωστό papier mache που θα λατρέψετε! Αν "πιάνουν" τα χέρια σας τολμήστε το. Θα ενθουσιαστείτε!
 Η κατασκευή είναι πανεύκολη, εξαρτάται από το είδος χαρτιού (πόσο λείο θέλουμε να  γίνει). Χρησιμοποιούμε κάθε είδος χαρτιού, από χαρτί τουαλέτας, εφημερίδες, θήκες χάρτινες αυγών μαλακά χαρτιά περιτυλίγματος,  εκτός από τα illustration




Eκτός από το χαρτί θα χρειαστείτε

ατλακόλ,κόλλα ταπετσαρίας (γλουτολίνη), ακρυλικό στόκο, baby oil (κάνει και σπορέλαιο), multi οπωσδήποτε. Η διαδικασία είναι απλή: Μουλιάστε το χαρτί (αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε χαρτί τουαλέτας, απλά ξετυλίξτε (δεν χρειάζεται να το κόψετε) και μουλιάστε σε νερό, όχι απαραίτητα ζεστό-το χαρτί θα λιώσει). Στίψτε καλά και βάλτε το στο multi,Θα γίνει σαν χοντροκομμένος τραχανάς.




 Για ένα ρολό υγείας προσθέστε 3 κουταλιές σούπας  κόλλα, atlacoll ή οποιαδήποτε κόλλα λευκή βινυλίου, ακρυλικό στόκο, 2-3 κουταλιές ειναι καλά. Στα υγρά λίγο προσοχή. Όχι πάνω από 2 κουταλιές λάδι και όχι πάνω από 2  κουταλιές  γλουτολίνη την οποία θα έχετε αραιώσει με λίιιγο νεράκι( θα πρέπει να γίνει σαν παχύρευστο ζελέ).  Ζυμώστε καλά. Όταν είναι έτοιμο τυλίξτε σε διάφανη μεμβράνη και φυλάξτε στο ψυγείο

                       Για κάτι απλό- όπως ένα βάζο, ένα μπωλ, μια μπάλα κλπ ..χρησιμοποιούμε καλούπι. (εννοώ ένα μπωλ απ' το σπίτι) Αν όμως θέλουμε να φτιάξουμε μια φιγούρα, το πράγμα ζορίζει κάπως, ειδικά στο πρόσωπο. Τεχνικές υπάρχουν πολλές. Η διαδικασία και τα στάδια λειτουργίας σε όλες τις τεχνικές είναι ίδιες. Αν πρόκειται για κούκλα- φιγούρα  μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε συρμάτινο σκελετό ντυμένο με χαρτοταινία ή αλουμινόχαρτο, για να συγκρατήσει το χαρτοπολτό. Αφού στεγνώσει καλά στοκάρουμε και βάφουμε με ακρυλικά χρώματα. Απαραίτητα περνάμε βερνίκι για να στεγανοποιήσουμε το έργο ,αλλά και για έξτρα ζωντάνια. 

Δύο από τα πρόσφατα έργα μου. Ξέρω υστερούν στις λεπτομέρειες (πρόσωπα ) αλλά πάντα ελπίζω για το καλύτερο. 
                             Άγγελος και κούκλα vintage (η κούκλα κάθεται)
                 
 Για το σώμα-καλούπι χρησιμοποίησα το ρολό από χαρτί κουζίνας. Το κεφάλι από αλουμινόχαρτο συγκολλημένο με χαρτοταινία. To ίδιο ισχύει και για την κούκλα.Το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια είναι από αλουμινόχαρτο, που ντύθηκε με χαρτοπολτό και συγκολλήθηκε στον κορμό επίσης με χαρτοπολτό. Για το ντύσιμο απέφυγα τη γυψόγαζα ( σαν υλικό είναι πιο βαρύ) και χρησιμοποίησα ύφασμα, ραμμένο στο χέρι.              

Για το παιδικό δωμάτιο......                          
                        Το φεγγαράκι είναι από χαρτοπολτό, το ποντικάκι από πολυμερικό πηλό
                                           
                                             

                                               


                       

                                                   Μπολ με χαρτοπολτό  και decoupage




                               Λεμόνια από χαρτοπολτό, με στοκάρισμα και ακρυλικά χρώματα
                 


Σύκο με χαρτοπολτό  (για την ακρίβεια για το σχήμα του σύκου χρησιμοποίησα κοτετσόσυρμα το οποίο καλύφθηκε με εφημερίδες, με στόκο ακρυλικό και βάφτηκε με ακρυλικά χρώματα. Ήταν η πρώτη μου κατασκευή papier-mache, αρκετά δύσκολη δεν ξαναδοκίμασα)

Ρόδια με μαλακό χαρτί  ( περιτυλίγματος χωρίς στοκάρισμα)
Mε εφημερίδα χωρίς στοκάρισμα
Με εφημερίδα , στοκάρισμα και ακρυλικά


Ο σκελετός(βάση) είναι από χαρτί (μπομπίνα),καλύφθηκε από χαρτοπολτό, το κεφάλι και τα χέρια είναι ξεχωριστά κομμάτια που κολλήθηκαν μετά

Ένας Αη-Βασίλης το κατακαλόκαιρο. Ο λόγος είναι προφανής, λόγω ζέστης ο χαρτοπολτός στεγνώνει γρήγορα, ε..... και τα Χριστούγεννα δεν είναι μακριά


5 σχόλια:

  1. Καταπληκτικές δημιουργίες.
    Θα κάνω τη συνταγή σου γιατί μπου αρέσει ο χαρτοπολτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγαλώνοντας αναγκαζόμαστε να αναστείλουμε ή και να εγκαταλείψουμε κάποιες δραστηριότητες (όταν τα δάχτυλα π.χ δεν βοηθάνε πια στο πλέξιμο ή το κέντημα)
      Η καρδιά όμως, όσων χρόνων κι αν είναι, δεν γερνάει και κάποιες φορές θέλοντας να βγεις από αδιέξοδα, αφήνεις τη φαντασία να σε οδηγήσει χρόνια πίσω. Τότε που παίζοντας με πλαστελίνες βάζαμε φτερά στο νου μας να πετάξει.
      Πιστεύω πως οτιδήποτε χειροποίητο είναι μεράκι. Υπομονή χρειάζεται (ποιός έχει;) και υπάρχουν κατασκευές που δεν κοστίζουν παρά μόνο το χρόνο σου.
      Χαίρομαι που σου αρέσει σαν κατασκευή ο χαρτοπολτός. Ενδιαφέρον έχουν και οι κατασκευές Diy και οι συνταγές που δεν τρώγονται (μια άλλη παραλλαγή του χαρτοπολτού)……. Είναι εύκολες κατασκευές και αν αποφασίσεις είμαι σίγουρη για την επιτυχία! Σ'ευχαριστώ Καλή Αυριανή!!

      Διαγραφή
  2. Καλημερα. Ειναι υπεροχα ολα συγχαρητηρια. Χωρις γλουρολινη μπορει να γινει; θα σκληρυνει; και ποση ωρα θελει για να στεγνωσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό Απόγευμα, ευχαριστώ για το σχόλιο, το εκτιμώ!
    Δεν έχω δοκιμάσει χωρίς γλουτολίνη, φαντάζομαι θα μπορεί, γιατί όχι; Η γλουτολίνη κάνει πιο ανθεκτική την κατασκευή καθώς η ατλακόλ από μόνη της είναι για πιο μικρές κατασκευές (εξαρτάται πάντα από το τι θέλουμε να φτιάξουμε).
    Το μέγεθος της κατασκευής παίζει πάντα ρόλο και για το στέγνωμα.Οι συνθήκες τώρα είναι ιδανικές για τέτοιου είδους κατασκευές. Καλύτερα στεγνώνει σε σκιερό μέρος γιατί ο ήλιος θα κάνει ρωγμές στην κατασκευή.
    Πάντως για τα φρούτα χρειάζεται σίγουρα ένα τρίωρο για να μπορείς να δουλέψεις το επόμενο χέρι.
    Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς θα το λατρέψεις κυριως λόγω των εφαρμογών.
    Καλή επιτυχία και σ' ευχαριστώ για την παρουσία σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήρθα να δω πάλι τον χαρτοπολτό σου και τις δημιουργίες σου.
    Είχα σκοπό να ασχοληθώ το καλοκαίρι αλλά δεν τα κατάφερα.
    Το χειμώνα δίπλα στο τζάκι.
    Για βα φτιάξουμε την ονειρούπολη μας.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή