Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Στο κατώφλι του καινούργιου χρόνου


Ένας χρόνος πέρασε. Τραβώντας μια ακόμη μολυβιά στα χρόνια που κουβαλάμε στην πλάτη ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τον καινούργιο χρόνο. Σαν το νερό κύλησε ο χρόνος και μαζί του
οι στιγμές που ζήσαμε ευχάριστες ή δυσάρεστες, μικρές ή μεγάλες, με  ένταση ή ηρεμία.
Λίγο πριν την ανατολή του καινούργιου χρόνου, υποσχόμαστε πως όλα θα πάνε καλά. Το ευχόμαστε και το ελπίζουμε.  Μήπως το ίδιο δεν ευχηθήκαμε και πέρσι; Τις ίδιες ευχές δεν δώσαμε και πήραμε; τις ίδιες σκέψεις δεν  κάναμε; τις ίδιες προσδοκίες δεν είχαμε; Κι όμως, τι δεν πήγε καλά; 
 Κάνοντας ο καθένας τον απολογισμό του ας ζυγίσουμε τα θετικά με τα αρνητικά, τα σωστά με τα λάθη, τις χαρές με τις πίκρες κι ας κρατήσουμε τα καλύτερα οριοθετώντας νέους στόχους, τολμώντας όσα δεν κάναμε μέχρι τώρα, όσα δεν είπαμε σ' αυτούς που αγαπάμε, όσα ονειρευτήκαμε και δεν τα διεκδικήσαμε δεν τολμήσαμε, από φόβο, για τα μήπως, τα δήθεν και τα αν. Ας στήσουμε μια κουβεντούλα με τον εαυτό μας για τα πρέπει και τα θέλω.
 Μεγαλώνουμε. Στην πορεία της ζωής μας ακολουθούμε ένα μονοπάτι που κανείς δεν ξέρει τι κρύβει στο τέρμα του. Γιαυτό ας αξιοποιήσουμε το χρόνο μας σωστά και ωφέλιμα. Νιώθοντας  ευγνωμοσύνη ας πούμε ένα ευχαριστώ για τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, ένα ευχαριστώ που δεν κοιμόμαστε σε χαρτόκουτο ή σε παγκάκι, ένα ευχαριστώ που δεν τρώμε απ’ τα σκουπίδια ή τα συσσίτια, ένα ευχαριστώ για  τα λιγοστά  που μας δόθηκαν, για την ελπίδα να ονειρευτούμε και μια "συγνώμη" για όσους βιώνουν την ανέχεια, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, εξ' αιτίας των λαθών μας. 
Ένας χρόνος φεύγει, ένας καινούργιος έρχεται. Αν έχουμε μια ζωή ισορροπημένη, αν για το ίδιο προσπαθήσουμε όλοι, αν αλλάξουμε τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής, τότε όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Γιατί η ζωή δεν είναι μόνο σκέψεις. Είναι και πράξεις και στόχοι και πνευματική ισορροπία και έμπνευση. Είναι δύναμη για όσους στέκονται με αξιοπρέπεια σημαιοφόροι στις δυσκολίες και παλεύουν καθημερινά.
Αξίζει να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο (καινούργιο) χρόνο, ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη κοινωνία με περισσότερη ανθρωπιά χωρίς αδυναμίες, χωρίς πάθη που σκοτώνουν τα όνειρα και ευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια οδηγώντας την στην απόγνωση. Μια κοινωνία που δεν θα σκοτώνει τα όνειρα των παιδιών πριν μεγαλώσουν, που δεν θα παγιδεύει τους ανθρώπους σε κοινωνικές ανισότητες, δεν θα λεηλατεί χωρίς συνείδηση τις ανθρώπινες αξίες.
Αν με όλα αυτά που μας στοιχειώνουν γίνεται να ξυπνήσει κι ένα μέρος της ανθρωπιάς μας, αν με ανοιχτό μυαλό, θετική σκέψη, και καθαρή ψυχή πορευτούμε, τότε όλα τα μπορούμε. Στις ανάγκες της ζωής όλοι είμαστε ίσοι, αλλάζουν ίσως λίγο τα όνειρα.
 Ότι σας εκφράζει, ότι σας συγκινεί, ότι σας λυτρώνει, κάντε το λάβαρο και προχωρήστε.

Καλή  Χρονιά και Ευλογημένη        
          
              Αννίκα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου