Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα


Με ανοιξιάτικες λιακάδες μας έκανε ποδαρικό ο Δεκέμβρης. Παρ΄ όλα αυτά οι στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων, τα πολύχρωμα λαμπάκια στα μπαλκόνια κάποιων ανυπόμονων,
οι διαφημίσεις των ταξιδιωτικών γραφείων με δελεαστικές προσφορές για τις γιορτές, μας θυμίζουν πως έρχονται Χριστούγεννα.
Όμως, πόσοι από μας περιμένουν να γιορτάσουν, με εκείνη των παιδιών την λαχτάρα, την ανυπομονησία, την μαγεία που χαρακτηρίζει τα Χριστούγεννα, ανάμεσα σε μυρωδιές και γεύσεις, ανάμεσα σε εικόνες που γλυκαίνουν την ψυχή και γαληνεύουν το πνεύμα όπως τα παραμύθια της γιαγιάς για τούτες τις μέρες.
Πόσοι από μας ζουν με την ψευδαίσθηση που μας επιβάλλουν τα Μ.Μ.Ε με την εμπορευματοποίηση και τις ψεύτικες, διαστρεβλωμένες εικόνες της δήθεν τέλειας οικογένειας που αποτυπώνεται μόνο στην τηλεόραση και που στην πραγματικότητα μόνο τέλεια δεν είναι.
Σε μια εποχή που –δυστυχώς- κυριαρχεί η σκοτεινή εικόνα της εκμετάλλευσης, της αβεβαιότητας για το αύριο, της οικονομικής κρίσης, των αξιών που χάνονται, σε ένα κόσμο σκληρό, φιλόδοξο, φιλάργυρο, ο θόρυβος της ψυχής μας έγινε τρόπος ζωής, έγινε νοοτροπία υλιστική, έγινε στείρο επιφανειακό συναίσθημα για την καταναλωτική μανία των ημερών, που αμαυρώνει το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.
Ας ψάξουμε να βρούμε αυτό το νόημα μέσα από την καθημερινότητά μας, κι ας μην αφήσουμε το οποιοδήποτε δυσάρεστο συναίσθημα να επισκιάσει την λαμπρότητά του.
Μέγα και παράδοξον το μυστήριον που συντελείται στη γαλήνη της νύχτας. "Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός" Ας κάνουμε φάτνη την ψυχή μας, όπου θα γεννηθεί ο Θεός, για να γίνει ο άνθρωπος Θεός κατά Χάρη…όπως λέει ο Μέγας Αθανάσιος. " Ο λόγος σαρξ εγένετο, ίνα τον άνθρωπον δεκτικόν θεότητος ποιήση" Ας πορευθούμε μαζί με τους Μάγους, τους ταπεινούς βοσκούς κι ας αφήσουμε να γεννηθεί η αγάπη, η ελπίδα, η ευγνωμοσύνη για ότι μας δόθηκε, η αλληλεγγύη και η προσφορά για τον συνάνθρωπό μας.
Ας βάλουμε στην άκρη μικρότητες και υπολογισμούς κι ας βρούμε τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων, τότε που το κάθε τι  είχε ξεχωριστό ρόλο στην καρδιά μας.
Το μήνυμα των Χριστουγέννων  είναι το πιο χαρμόσυνο, το πιο ελπιδοφόρο, το φωτεινότερο άστρο που θα φωτίσει και θα ζεστάνει την παγωνιά της καρδιάς μας.
Οι αληθινές στιγμές ευτυχίας δεν πωλούνται ούτε εξαγοράζονται με δώρα με χρυσό περιτύλιγμα και ψεύτικη προσποιητή ευδαιμονία.
"Θα τιμήσω τα Χριστούγεννα στην καρδιά μου, και θα προσπαθήσω να τα κρατήσω όλο το χρόνο"  είπε ο Τσαρλς  Ντίκενς
Τα φετινά Χριστούγεννα ας είναι πιο αληθινά, πιο χαρούμενα, όπως  αξίζει στον καθένα, γεμάτα από τη Χάρη και την Ευλογία του Θεού.
   
   Καλά Χριστούγεννα      Αννίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου