Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

"Πενία τέχνας κατεργάζεται"


Ανάμεσα στις καθημερινές υποχρεώσεις μια έξοδος στα αδιέξοδα είναι η δημιουργία. Υπάρχει μια μαγεία απ’ την στιγμή που θα συλλάβεις την ιδέα έως και την εκτέλεση

 Ας τα πάρουμε απ' την αρχή! Μια φορά και έναν καιρό το τραπεζάκι του καθιστικού κοσμούσε ένα γυάλινο κηροπήγιο. Καθώς το φως έπεφτε απ’ το μεγάλο παράθυρο, το ταγιάρισμά του έπαιρνε διάφορα χρώματα.

Είχε μια γοητεία αρμονίας και μια έκρηξη χρωμάτων που καμάρωνα. Στην πρώτη του ζωή είχαμε δεθεί συναισθηματικά. Ώσπου...

κάποιος ζήλεψε την τύχη του. Μια απροσεξία και βρέθηκε φαρδύ-πλατύ στο πάτωμα. Ευτυχώς το πάνω μέρος γλύτωσε χωρίς καμμιά αμυχή. Το ποδαράκι του όμως (η βάση) έγινε κομμάτια. 


Χρειάζεται να σας πω πως ένιωσα; Μπορεί να ήταν ένα απλό κρύσταλλο με ένα όμορφο ταγιάρισμα, όχι ιδιαίτερα ακριβό, ωστόσο ομόρφυνε την καθημερινή μου πεζότητα. Ξεροκατάπια, το θρήνησα δεόντως και άρχισα να ψάχνω επιλογές επούλωσης. Το δύσκολο ήταν να «δέσω» τη βάση με το γυαλί και φυσικά με ότι υλικά είχα. (για καινούργια αγορά ούτε συζήτηση) Ο μπρούτζος και το ξύλο απορρίφθηκαν εξ’ αρχής. Ο πηλός δεν θα κρατούσε το βάρος του κρύσταλλου. Και έτσι ψάχνοντας πέρασε καιρός.

 Μια μέρα τακτοποιώντας ένα ντουλάπι η λύση ήρθε μόνη της. Μα πως δεν το σκέφτηκα! Ένα σετ επάργυρα μπολ που έχασαν τη λάμψη τους και με το χρόνο η οξείδωση τους έδωσε ένα γκριζοπρασινόμαυρο χρώμα, μου ταίριαζε ακριβώς. « Άδραξε τη στιγμή» σκέφτηκα.



 Έτσι άρχισα να δουλεύω χτίζοντας με το νου. Και επειδή δημιούργημα και δημιουργός έχουν μια σχέση εξάρτησης δουλεύοντας με όλες τις αισθήσεις, μια υποψία ικανοποίησης μεσίστια στο βλέμμα την ένιωσα, ψέματα να πω; Η εύνοια της τύχης!

Ήθελα να δώσω λίγο όγκο στη βάση.

 Έντυσα λοιπόν με πηλό το κάτω μέρος και κόλλησα περιμετρικά ένα ξυλόγλυπτο. Με πηλό επίσης έφτιαξα το μοτίβο με τα λουλουδάκια. Έβαψα με ακρυλικά χρώματα, πέρασα ελαφρά με χρυσή πατίνα και κόλλησα το κρύσταλλο με κόλλα δύο συστατικών.



Και να το κηροπήγιό μου με ανανεωμένο στυλ vintage  ξαναπήρε τη θέση του. Κάπου διάβασα πως η τέχνη είναι αγάπη, έκφραση, ιδέα, επιμονή. Το σίγουρο είναι πως όταν θέλεις τίποτα δεν χάνεται. Φτάνει να μη μετράς το χρόνο. Φτάνει να έχεις υπομονετική προσήλωση.

Και επειδή η δημιουργία δεν τελειώνει ποτέ έφτιαξα άλλο ένα, να είναι ζευγάρι.





 

 


Αννίκας...δια χειρός - Κατασκευές

30 σχόλια:

  1. Ωω αξιοθαύμαστο δημιούργημα, αλλά και όλη η παρουσίαση σου, οι λέξεις που χρησιμοποιείς δείχνουν πόσο πολύ απόλαυσες την διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμα. Κι άλλα να φτιάξεις! Η τέχνη είναι εκτόνωση ψυχής, είναι μεράκι. Σου πάει!!!

    καλό βράδυ Αννίκα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αυτό που λέει η Κική Δημουλά «Ξορκίζει την φθορά, καλοπιάνοντάς την» Η δημιουργική έκφραση πέρα από την αισθητική, έχει τη δυνατότητα λύσεων και προτάσεων σε προβλήματα. Μια δραστηριότητα που ψυχαγωγεί και διδάσκει.
      Στέλλα σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Καλό ξημέρωμα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Τρελλαίνομαι όταν βλέπω τέτοιες μετατροπές, ανακυκλώσεις που δίνουν στον δημιουργό αυτή ακριβώς την ιδιότητα...δημιουργός! Το έκανες υπέροχο πραγματικά και ξέρω πως ένοιωσες την στιγμή που το είδες τότε κομμάτια! Όμως τώρα, σήκω την..μύτη και...περήφανη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αχτίδα μου!
      Έτσι ακριβώς είναι, το ξέρεις καλύτερα. Η πιο όμορφη στιγμή στη διαδικασία της δημιουργίας είναι όταν το τελικό αποτέλεσμα σε οδηγεί σ' αυτό που οραματίστηκες.
      Σ'ευχαριστώ πολύ! Να είσαι καλά!
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. Καταπληκτική η ιδέα που είχες Αννίκα μου και την υλοποίησες άριστα. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό! Η χαρά της δημιουργίας είναι που κάνει τα πολύτιμα για τον καθέναν αντικείμενα πολυτιμότερα. Κι εσύ, έχεις τώρα πια την ευκαιρία να χαίρεσαι αυτή τη γωνιά του σπιτικού σου με περισσή χαρά και υπερηφάνεια. Τα κατάφερες και μπράβο σου!!
    Καλό Σαββατοκύριακο και φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να χτίζει όνειρα, εκεί που οι ελπίδες τελειώνουν» Το είπε ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα και η επιθυμία να μη χαθεί κάτι όμορφο κι αφού υπήρχε η φαντασία, πρόσθεσα και την τόλμη με την ευχή να πετύχει.
      Σ’ ευχαριστώ Μαρία μου! Πραγματικά στάθηκα τυχερή που «έδεσε» η κατασκευή.
      Να είσαι καλά!
      Καλό Σαββατόβραδο!

      Διαγραφή
  4. Εδώ μιλάμε (και παραμιλάμε!) και λέμε ή το έχεις ή δεν το έχεις και εσύ Αννίκα μου, το έχεις όχι μόνο κατασκευαστικά αλλά και φιλοσοφικά!
    Τώρα θα μου πεις, θέλει φιλοσοφία η κατασκευή;
    Θέλει ψυχική διάθεση, να είσαι παρόν-ούσα, να μπορείς να εκφράσεις γραπτά τις σκέψεις σου και φυσικά και λεπτή ενέργεια που άπτονται της σοφίας γι αυτό και όλα στη ζωή είναι ένας συνδυασμός!
    ΑΦιλάκια λοιπόν με πολλά πολλά εύγε και με πολλά πολλά χαμόγελα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Στεφανία μου!
      Η έκφραση του εσωτερικού μας κόσμου είναι ο καθρέφτης όπου καθρεφτίζονται όλα τα συναισθήματα κυρίως η ψυχική διάθεση. Ψάχνοντας καινούργιους τρόπους να μεριμνήσουμε για τα παλιά αφήνουμε το συνειρμό να μας οδηγήσει και με πνευματική δύναμη και κυρίως υπομονή δημιουργούμε το ασήμαντο σε σημαντικό.
      Για τα καλά σου λόγια πολύ σ' ευχαριστώ!
      Καλό Σαββάτου βράδυ με χαμόγελα και γαλήνη!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  5. Πωπωπω αξιοζήλευτο!!!! Υπέροχο. Μπράβο στην ιδέα, στη δημιουργία και ξέρω πώς είναι να καταστρέφεται κάτι που αγαπάς!!!! Μάρεσει πολύ!!!!! Τώρα κάθεσαι και το καμαρώνεις ε;;; Πηγαινοέρχεσαι για να το θαυμάζεις.... δικαίως. Άξια!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Η δημιουργία μεταδίδει όμορφα συναισθήματα και εξιδανικεύει το δημιούργημα. Βέβαια ρόλο παίζει όχι μόνο η ύλη, αλλά και ο χρόνος, εννοώ δεν θέλει βιασύνη. Το αποτέλεσμα ωραίο ή άσχημο είναι υποκειμενικό.
      Χαίρομαι που σου αρέσει και σ' ευχαριστώ!
      Καλό ξημέρωμα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Πανέμορφη δημιουργία. Πολύ σικάτη.
    Μπράβο Αννίκα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν δεν το παρουσίαζες με όλες του τις λεπτομέρειες κανείς δεν θα καταλάβαινε οτι ειναι ανακατασκευή κι οχι έτσι αγορασμένο. Δεν είσαι μόνο μαστόρισσα στο λόγο αλλά και στα χέρια! Αλλά τί λέω; δεν το είπε πρωτος ο Αγιος Φραγκίσκος οτι οι δουλεύοντες με μυαλό και χέρια ειναι ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ;Κι εσυ δεν υστερείς σε τίποτα Αννίκα μου Το μυαλό γεννά και τα χέρια εκτελούν και πόσο ομορφα και καλόγουστα πράγματα αλήθεια! Συγχαρητηρια γι αυτη την άψογη επιδιορθωση και που δεν αφησες και το αλλο παραπονεμένο.Εισαι μεγαλη καρδιά και το ξερω εξ ιδίων. Φιλιά πολλά για μια ομορφη βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ¨Δάσκαλε που δίδασκες¨ Η τόλμη περισσότερο Χαρά μου να εκμεταλλευτείς το χρόνο σου για πρακτικούς σκοπούς κάποιες φορές λειτουργεί με μια παρόρμηση ψυχική. Είναι λάθος η αντίληψη πως η τέχνη-δημιουργία είναι προβολή του ωραίου. Άλλωστε το ωραίο είναι υποκειμενικό. Μια αρμονική αναλογία χρειάζεται ο νους και τρόπους διευκόλυνσης. Είναι λίγο πειραματισμός, λίγο φαντασία, λίγο παιχνίδι, αν λείπει όμως το πάθος και ο παλμός το έργο είναι καταδικασμένο. Ευτυχής όποιος αφήνει την τέχνη να γίνει μέρος της ύπαρξής του, και ΕΣΥ το ξέρεις καλύτερα απ’ τον καθένα. Εγώ απλά κοντά σας μαθαίνω.
      Σ’ ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια. Σαν να ψήλωσα λιγάκι.
      Καλημέρα! Καλή εβδομάδα με μια τεράστια αγκαλιά!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω πόσους πόντους πήρες εσυ ,για μένα πάντως είσαι πελώρια και σε κοιτάζω απο χαμηλά!Την αγάπη μου και το θαυμασμό μου ΠΑΝΤΑ σ ο,τι κι αν κάνεις

      Διαγραφή
    3. Θα μετρηθώ και θα σου πω! Δεν γίνεται, το νιώθω, αφού φτάνω στα πάνω ράφια των ντουλαπιών. (άλλες φορές έπαιρνα τη βοήθεια του κοινού)
      ♥♥♥

      Διαγραφή
    4. χαχαχχαχαχαααααααααα σε λατρεύω!!!!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραίο το χειροτέχνημά σου και είναι γεμάτο από πολλή προσωπική σου δουλειά συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σ' ευχαριστώ πολύ Νατάσα μου! Να είσαι καλά!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάθε εμπόδιο (σπάσιμο στη συγκεκριμένη περίπτωση) βγαίνει σε καλό. Φτάνει ο "μάστορας" βέβαια να είναι μερακλής και ευφάνταστος. Συγχαρητήρια κι από εμένα Αννίκα μου, κυρίως γιατί δεν το πέταξες αλλά του έδωσες ξανά ζωή. Φαίνεται η αισθητική και η δεξιότητά σου, χίλια μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πότε πότε χρειάζεται να δραστηριοποιούμε τις σκέψεις μας Μαρία μου. Έτσι για να ξυπνάει το πνεύμα και να ακολουθεί η ψυχή. Με όποια οφέλη βέβαια. Σ’ ευχαριστώ για την κριτική και τα καλά σου λόγια. Να είσαι πάντα καλά!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Από πάντα θαύμαζα και θαυμάζω όσους ασχολούνται με τον πηλό φτιάχνοντας τόσο ψιμιδευτές δημιουργίες όπως εσύ Αννίκα μου στην προκειμένη περίπτωση του ανακυκλώσιμου κηροπηγίου σου ...και όχι μόνο το έκανες πανέμορφο φίλη μου αλλά, έκανες και δεύτερο...
    Ναι... η δημιουργία είναι εκείνη που θα μας κάνει χαρούμενους από την μια μεριά και από την άλλη η φαντασία, κάνει την διαφορά στις λεπτομέρειες.
    Τον θαυμασμό μου για ότι κάνεις!!
    Πολύ ωραία και τα δωράκια σου για την γιορτή της μητέρας Αννίκα μου να είσαι καλά και να τα απολαμβάνεις την αγάπη μου φιλιαααα!!🌼❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα υπάρχει ο φόβος της απογοήτευσης Ρούλα μου αλλά όταν το μεράκι υπερισχύει χτίζοντας έρχεται και η αυτοπεποίθηση. Όρεξη για δουλειά και υπομονή χρειάζεται.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Ρούλα μου!
      Καλό ΣαββατοΚύριακο να έχετε!
      Την αγάπη μου !

      Διαγραφή
  12. Εντάξει Αννίκα μου, μόνο σε καλό βγήκε τελικά το ατύχημα!
    Έγινε πανέμορφο, απέκτησε και ταίρι, πράγμα που αποδεικνύει
    περίτρανα ότι όλοι/όλα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή! 😉
    Ήρθαν και τα χρυσά σου τα χεράκια και ευλόγησαν αυτό το ειδύλλιο!
    Με γεια λοιπόν και να τα χαίρεστε! Φιλιά και καλησπέρες 🌷🌸🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι μια αγχολυτική διαδικασία, θα έλεγα. Τώρα αν εξυπηρετεί και την αναγκαιότητα της δεύτερης ευκαιρίας, ακόμα καλύτερα. Να το χτίζεις σιγά σιγά και να διαπιστώνεις πως τελικά είναι όπως το ονειρεύτηκες.
      Πέτρα μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Καλά να είσαι με ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
      Φιλιά Πολλά!

      Διαγραφή
  13. Τέλειο έγινε!! και σαν σύλληψη, υπέροχη ιδέα, αλλά και η κατασκευή ....υπέροχη!! Μπράβο Αννίκα!! Μη στεναχωρηθείς ποτέ ξανά για κάτι που καταστράφηκε.... έχεις την μαγική ικανότητα να το αναγεννάς !! πόση ικανοποίηση !! φιλάκια, καλό καλοκαίρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Φανή! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Να είσαι καλά! Καλό καλοκαίρι να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή