Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Στον απόηχο του καλοκαιριού...

…..και η ζέστη ακόμα αποπνικτική, θολώνει την ατμόσφαιρα, και κάνει τις ώρες να κυλούν αργά, ράθυμα. 
Από αύριο το καλοκαίρι θα είναι πια ανάμνηση. Ο Σεπτέμβρης άνοιξε κιόλας την ατζέντα του για τις απαραίτητες σημειώσεις. Τι γρήγορα που φεύγει ο καιρός αλήθεια! 
 Ένα φως διάφανο στις παραλίες καθώς ο ήλιος σιγά-σιγά πέφτει κι ο ουρανός παίρνει χίλια χρώματα, μέχρι τo βαθύ μπλε της θάλασσας και το χρυσοκόκκινο του ορίζοντα να γίνουν ένα.
 Ελάχιστοι κολυμβητές. Μόνο όσοι αποφάσισαν να φυλακίσουν στη καρδιά το ηλιοβασίλεμα, σαν πράξη τελευταία του καλοκαιριού πριν γίνει κιόλας νοσταλγία.
 Οι βροχούλες της περασμένης βδομάδας ούτε την αρμύρα της θάλασσας δεν πρόλαβαν να ξεπλύνουν. Λαμπυρίζουν ακόμα πάνω στα σώματα οι σταγόνες της σα διαμαντάκια.
 Από αύριο θα καθαρίσουμε τους τελευταίους κόκκους άμμου, θα φυλάξουμε δυο κοχύλια με τη μυρωδιά της θάλασσας και θα αναπολούμε του ήλιου την ανάσα απ’ τα λιοπύρια του καλοκαιριού και τη μουρμούρα απ’ το παφλασμό του κύματος. Από αύριο, όταν ο ουρανός αρχίσει τις ιδιοτροπίες του, θα κλείσουμε τα παράθυρα και θα φυλακίσουμε τον ήλιο μέσα μας, θα αφήσουμε τις  σκέψεις να γυρίζουν σε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές μέρες που έσβησαν σε κάποια παραλία μαζί με την παλίρροια και την άμπωτη. Και θα αισθανθούμε τυχεροί και ευλογημένοι γιατί κάποιοι άλλοι δεν είχαν αυτό το προνόμιο. Ας το εκτιμήσουμε κι ας έχει το καλοκαίρι μας ολοένα και μικρότερη διάρκεια, είναι αρκετό να έχει ποιότητα
Κι όσο κι αν ο Σεπτέμβρης προσποιείται καλοκαίρι θα 'χει πάντα αυτή τη γλυκιά μελαγχολία που καθρεφτίζει την ψυχή μας, τη γλυκιά προσμονή για νέους στόχους, για το καλύτερο!....Ίσως!
Από αύριο το ταξίδι της επιστροφής θα μας θυμίζει πόσο σύντομα είναι πια τα καλοκαίρια μας. Πικρό, γλυκό είναι το Φθινόπωρο!

Καλό κι ευλογημένο Σεπτέμβρη!!

8 σχόλια:

  1. Ο Σεπτέμβρης είναι ο αγαπημένος μου μήνας.
    Μου αρέσει η μυρωδιά του, τα χρώματα του, οι ήχοι του.
    Ένα ταξιδάκι, το απολαμβάνω περισσότερο αυτό τον μήνα.
    Εφέτος παντός τα χρώματα του δειλινού δεν πρόλαβα να τα προσέξω🤣
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν η ψυχή σου είναι γεμάτη από αγάπη, φως, χαμόγελα και δυο ζευγάρια χέρια με παιχνιδιάρικη διάθεση τυλίγονται γύρω απ' το λαιμό σου, η απώλεια ενός ηλιοβασιλέματος δεν είναι και τόσο σημαντική. Και πιστεύω πως είχες την καλύτερη παρέα για να νιώσεις γαλήνη και ηρεμία και να δεις στο βλέμμα τους το φως και τα χρώματα του δειλινού. Στην ηλικία (μου, μας) πράγματι ο Σεπτέμβρης είναι αγαπημένος μήνας. Εύχομαι να απολαύσεις αυτό το ταξιδάκι για να "γεμίσεις" αισιοδοξία, έμπνευση και ηρεμία. Καλό κι ευλογημένο μήνα Ρένα μου!!

      Διαγραφή
  2. Aπό αύριο, Αννίκα μου!Γιατί σήμερα, σ΄ένα από τα τελευταία για φέτος μπάνια μας, παρακολούθησα το πέταγμα ενός γλάρου στα ψηλά, χωρίς καμιά βουτιά στο νερό, όσο έπιανε το μάτι μου...Σαν ένα αποχαιρετιστήριο, πέταγμα, ίσα για να το ακολουθήσει το βλέμμα μου και τα συναισθήματά μου!
    Να είμαστε όλοι και όλες καλά και μακάρι να κρατήσουμε καλοκαίρι στην καρδιά μας!
    Καλό μήνα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζήλεψα τα μάτια σου Βαρβάρα μου! Τι όμορφη εικόνα! Τη φαντάζομαι αυτή την αρμονία απ’ το πέταγμά τους σε φόντο γαλάζιο, το παιχνίδισμα των φτερών τους στην απόλυτη ελευθερία. Μια εικόνα γεμάτη ομορφιά απ’ αυτές που κλείνεις μέσα σου για να σε γαληνεύει. Καλό μήνα κι ένα ακόμα καλύτερο φθινόπωρο γεμάτο όμορφες εικόνες απ' το καλοκαίρι σου! Να είσαι πάντα καλά!

      Διαγραφή
  3. Καλό Σεπτέμβρη Αννίκα μου. Ας είναι ευλογημένο το φθινόπωρο και χωρίς δυσκολίες και απρόοπτα όπως του καλοκαιριού.
    Τελειώνει το καλοκαίρι και για τους περισσότερους τελείωσαν και οι διακοπές αλλά να εξομολογηθώ ότι αυτές τις ημέρες οταν μπορώ κολυμπώ στη θάλασσα που είναι πιο όμορφη από την καλοκαιρινή. Και τα χρώματα της φύσης!!! Παλέτα του καλύτερου ζωγράφου...
    Να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι ένα όμορφο ευλογημένο φθινόπωρο με φως, χρώματα, αισιοδοξία και όνειρα. Στον απολογισμό του φετινού καλοκαιριού ας κρατήσουμε (χωρίς να ξεχνούμε) μόνο τα θετικά κι ας ευχηθούμε τα καλύτερα.
      Αυτό το χάλκινο του φθινοπώρου, το φως, την αρμονία των χρωμάτων και τις μυρωδιές της φύσης, πράγματι θα ζήλευε κι ο πιο έμπειρος ζωγράφος.
      Γλυκές μέρες του Σεπτέμβρη για να φυλακίσουμε τις τελευταίες σταγόνες της θάλασσας. Άννα μου να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Τι όμορφο κείμενο! Μου γλύκανε την ψυχή Αννίκα μου, που έτσι κι αλλιώς αυτη την εποχή έχει ακομα τη ζέστη και το φως του καλοκαιρινού ήλιου αλλά και τα χρώματα και τις μυρωδιές του φθινοπώρου που σιγά σιγα φτάνουν.
    Φιλιά! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nίκη Καλή μου!!Το φθινόπωρο πάντα θα έχει τη μελαγχολία της ωριμότητας μπροστά σ’ αυτή την ομορφιά του καλοκαιριού που σβήνει. Η αρμονία των χρωμάτων, η ομορφιά της δημιουργίας, η εναλλαγή του καιρού απ’ το γκρίζο στο φωτεινό, θα έχει πάντα την αίσθηση της πληρότητας, της ανάτασης, της ζωτικότητας, τη νοσταλγία γι’ αυτό που έφυγε και τη προσμονή γι’ αυτό που θα έρθει. Εύχομαι η καθημερινότητά σου να είναι γεμάτη φως και αισιοδοξία κάνοντας το φθινόπωρο πιο δημιουργικό. Σ'ευχαριστώ για το σχόλιο. Να είσαι πάντα καλά!

      Διαγραφή