Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Καλικαντζαράκια, Παγανά, Κωλοβελόνηδες, Καρκαντζέλια κ.α

                                                                     

Λοιπόν……. από τα πολύυυ παλιά χρόνια την παραμονή των Χριστουγέννων από όλες τις τρύπες της γης ξεπετάγονται κάτι μικρά βρώμικα, κακομούτσουνα, τριχωτά πλάσματα, με μεγάλα αυτιά, τραγίσια πόδια και βρώμικα νύχια, που παρατάνε το μεγάααλο πριόνι που μαυτό προσπαθούν να ροκανίσουν το δέντρο που βαστάει τη γη και έρχονται στον απάνω κόσμο να τα κάνουν όλα άνω-κάτω. Σκανταλιάρικα, λίγο αστεία, λίγο πονηρά, εντελώς χαζούλικα, ευκολόπιστα και κακοχρονισμένα αναστατώνουν τα σπίτια ψάχνοντας για λιχουδιές. ( με το δίκιο τους βέβαια αν σκεφτεί κανείς τις αηδίες που τρώνε εκεί κάτω)
 Κι αν δεν βρουν κάτι…εε τότε μαγαρίζουν τις κατσαρόλες, σκορπίζουν το αλεύρι, ξεσκονίζουν τους κουραμπιέδες, σκαρώνουν φάρσες και κάνουν χίλιες δυο ζημιές, κάνοντας τις νοικοκυρές έξαλλες. Αν τους συναντήσετε το βράδυ στο δρόμο, το καλό που σας θέλω αλλάξτε γωνία αλλιώς θα
πρέπει καλά και σώνει να χορέψετε μαζί τους, και επιπλέον να φάτε ότι "σκατα" σας ταΐσουν. 

"Βγαίνουν τη νύχτα και γυρνούν και κάνουν χίλιες τρέλες, στους δρόμους και στα μαγαζιά μπερδεύουν τις ταμπέλες. Γλιστράνε μες στα σπιτικά από τις καμινάδες, και μαγαρίζουν τα γλυκά που φτιάχνουν οι κυράδες. Μπαίνουν μες στα φουρνάρικα σαν ύπουλοι ψωμάδες και χώνουν τις χερούκλες τους μέσα στους λουκουμάδες. Μαγεύουνε τα ζωντανά και οι γάτες κελαηδούνε, οι κότες νιαουρίζουνε και οι γάιδαροι λαλούνε"

( από το παραμύθι: η Αγέλαστη πολιτεία, με  μελοποίηση των Κατσιμιχαίων. πηγή: Elniplex)

 Τρυπώνουν παντού. Συνήθως κατεβαίνουν απ’ την καμινάδα αλλά όταν το τζάκι είναι αναμμένο, εύκολα μπορούν να τρυπώσουν κι από την κλειδαρότρυπα ή κάτω από την πόρτα κυρίως ο κωλοβελόνης που είναι ψιλός και λεπτός σα μακαρόνι. Γι αυτό αφήστε έξω απ’ την πόρτα φαγητό, αν προλάβουν να το φάνε (και δεν το φάει κανένα αδέσποτο) δεν θα χωράει να περάσει απ΄τη χαραμάδα ή αφήστε ένα κόσκινο ή ένα σακούλι με φακές. Για ποιο λόγο; Χαζούτσικα όπως είναι θα αρχίσουν να μετράνε τις τρύπες  του κόσκινου ή τις φακές. Τσακώνονται στο μέτρημα  και φτου κι απ’ την αρχή και μέχρι να συμφωνήσουν, ξημέρωσε. Άσε, που δεν μπορούν να πούνε το τρία( είναι αριθμός απαγορευμένος γι αυτά) κι έτσι 1..2 και 1..2  και ξανά 1..2 μέχρι να λαλήσει ο άσπρος κόκκορας οπότε γίνονται καπνός.
Αν δεν έχετε κόσκινο, κάψτε λίγο λιβάνι ή κανένα παλιό παπούτσι. Δεν αντέχουν τη μυρωδιά ούτε του λιβανιού ούτε του καμένου δέρματος. Αν πάλι δεν έχετε τίποτε απ’ όλα αυτά….εε κάντε υπομονή  μέχρι την παραμονή των Φώτων. Με το πρώτο αγίασμα των νερών τα μαζεύουν κι εξαφανίζονται

«Φεύγετε να φεύγουμε, γιατί έρχεται ο τρελόπαπας με την αγιαστούρα του και με την βρεχτούρα του, μας άγιασε μας έβρεξε και θα μας μαγαρίσει»

Τώρα εδώ που τα λέμε! δεν είναι και όλοι σκανταλιάρηδες και κακοί. Μην ξεχνάμε τον τσαγκάρη. Αν δεν ήταν τα καλικαντζαράκια ακόμη θα πείναγε ο φτωχός. Και οι παρωρίτες έσωσαν τη νύφη απ' τη κακιά πεθερά που της έκανε τον βίο αβίωτο, αλλά και οι τεμπέλες νοικοκυρές, οι ακαμάτρες βρήκαν το μάστορή τους Και βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με τα ξωτικά του Αι-Βασίλη.
 Αν δεν τους συναντήσατε όλο το δωδεκαήμερο, ησυχάστε, παραμονή των Φώτων σήμερα με τον αγιασμό των σπιτιών.......φεύγουν κουτρουβαλώντας. Κι αν κάποιος ξέμεινε 'δω πάνω, μη φοβάστε δεν μπορεί να σας βλάψει. Θα τον βρείτε στις πλατείες, στο Μετρό, το ίδιο βρώμικο και σκελετωμένο με μια ξεχαρβαλωμένη κιθάρα να μαζεύει τα αναγκαία για να ζήσει. Μόνος του είναι εντελώς άκακος και φοβισμένος. Οι περισσότεροι πάντως είναι απασχολημένοι με το δέντρο της γης μέχρι του χρόνου τα Χριστούγεννα. Και μέχρι τότε.......Έχει ο Θεός!

Καλό βράδυ   Αννίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου