Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Φεβρουάριος

Όταν γεννήθηκε ο Φλεβάρης, ο αδερφός του ο Γενάρης του έκανε δώρο ένα μπαλάκι από χιόνι.
-Τρώγε να μεγαλώσεις, για να μπορείς να παίξεις με τον αδερφό σου, του έλεγε κάθε τόσο η μαμά του. Μόλις μάθεις να τρέχεις, θα παίξετε χιονοπόλεμο, κυνηγητό και κρυφτό.
Ο Φλεβάρης, ωστόσο, αργούσε να μάθει να τρέχει.  Ούτε να περπατήσει καλά καλά δεν μπορούσε. Το γιατί δεν το είχε προσέξει κανείς στην αρχή. Έπειτα, πρώτος το παρατήρησε ο πατέρας του, ο Χειμώνας.
-Γυναίκα, είπε στην Παγωνιά. Το παιδί μας το δεύτερο θαρρώ πως γεννήθηκε λίγο κουτσό. Να δεις που δε θα μπορέσει να τρέξει ένας μήνας κανονικός…
-Να φωνάξουμε γρήγορα ένα γιατρό!, ανησύχησε η Παγωνιά. Να φέρουμε τον καλύτερο!
Έτσι, ο Χειμώνας φώναξε τον πατέρα του, γιατί όλος ο κόσμος ξέρει πως ο πιο καλός γιατρός είν΄ ο Χρόνος.
-Μην ανησυχείτε, είπε ο παππούς Χρόνος, σαν είδε

του Φλεβάρη τα πόδια. Ο Φλεβάρης μπορεί να είναι λίγο κουτσός, αλλά δε θ΄  αργήσει να μάθει να περπατάει. Κι αν δεν μπορέσει να τρέξει όσο οι άλλοι, ε, δεν πειράζει… Έχει άλλα χαρίσματα.  Γεννήθηκε για να κάνει τον κόσμο να χαίρεται και να ναι κι ο ίδιος ευτυχισμένος!
-Κυνηγητό και κρυφτό θα μπορεί να παίξει;, ρώτησε ανήσυχος ο Γενάρης.
-Θα μπορεί!, βεβαίωσε ο Χρόνος. Μόνο που θα παίζει αλλιώτικα όλα τα παιχνίδια.
Ο Φλεβάρης δε γινόταν, βέβαια, να τρέξει, έτρεχε όμως η σκέψη του. Κατάλαβε, λοιπόν, τι συλλογιζόταν ο αδερφός του και είπε:
-Θέλεις να παίξουμε χαρτοπόλεμο αντί χιονοπόλεμο;
-Δηλαδή;, δεν κατάλαβε ο Γενάρης.
-Θα δεις, έκανε κείνος όλο μυστήριο. Και φώναξε τον Άνεμο που περνούσε απέξω.
-Ε, φίλε, του είπε. Μπορείς να μας κάνεις μια χάρη;
-Ουουουου!, σφύριξε ο Άνεμος με χαρά.
-Μας χρειάζονται χρωματιστά χαρτιά, εξήγησε ο Φλεβάρης.
Σε λίγη ώρα το σπίτι του Χειμώνα και της Παγωνιάς είχε γεμίσει με λογής λογής πολύχρωμα χαρτιά.
Ο Φλεβάρης δεν μπορούσε, βέβαια, να παίξει όσα παιχνίδια χρειάζονταν τρέξιμο, μπορούσε όμως να σκαρώσει εύκολα παιχνίδια που χρειάζονται φαντασία. Πήρε, λοιπόν, ένα ψαλίδι με μύτες στρογγυλεμένες, για να μην τρυπηθεί, κι έκοψε από τα χαρτιά ένα σωρό χάρτινες κορδέλες. Ύστερα, βάλθηκε να κόβει μια μια τις κορδέλες σε μικρά μικρά κομματάκια. Όταν γέμισε με τα χαρτάκια δυο μεγάλες σακούλες, άφησε στην άκρη όσες κορδέλες περίσσεψαν και είπε στον αδερφό του:
-Έτοιμοι για χαρτοπόλεμο!
Ο Γενάρης κατάλαβε στη στιγμή πως παίζεται αυτό το παιχνίδι.
Πήρε, λοιπόν, τη μια σακούλα, έδωσε στον αδερφό του την άλλη κι άρχισαν να ρίχνουν ο ένας στον άλλο χούφτες χούφτες χαρτάκια πολύχρωμα. Κι έγινε ένα παιχνίδι τόσο τρελό, με τόσα γέλια και τέτοιες φωνές, που ξεσηκώθηκε ο κόσμος στο πόδι.
-Τι φασαρία είν΄ αυτή;, παραξενεύτηκε ο Χειμώνας, που ήταν με την Παγωνιά στο εργαστήρι τους κι έφτιαχναν κρύσταλλα για την πλάση.
-Πάω στο σπίτι να δω τι τρέχει, σηκώθηκε η γυναίκα του ανήσυχη.
Όταν αντίκρισε το σπιτικό της η Παγωνιά, παραλίγο να λιποθυμήσει.
-Εγώ φταίω!, φώναξε ο Φλεβάρης. Δική μου ιδέα ήταν ο χαρτοπόλεμος!
-Όποιος και να το σκέφτηκε, απάντησε η Παγωνιά, εγώ ένα ξέρω: πως πρέπει να καθαρίσετε αμέσως το σπίτι, για να μη σας τις βρέξω. Όταν γυρίσω από τη δουλειά μου, θέλω να λάμπει ο τόπος.
Ο Φλεβάρης φώναξε πάλι τον Άνεμο, που περνούσε απ΄ έξω.
-Ε, φίλε! Μήπως μπορείς να ρθεις να μαζέψεις τις κορδέλες και το χαρτοπόλεμο που έχουμε σκορπίσει στο σπίτι;
-Ουουου!, έκανε ο Άνεμος πρόθυμα.
Τέντωσε, λοιπόν, ο Φλεβάρης την πόρτα και τα παράθυρα, για να μπει ο Άνεμος απ΄
όπου τον βόλευε περισσότερο. Έτσι, ο Άνεμος μπήκε από τα παράθυρα, στέγνωσε τις κορδέλες και το χαρτοπόλεμο, τα μάζεψε όλα καλά καλά και τα έβαλε στις μεγάλες του τσέπες. Ύστερα βγήκε από την πόρτα σφυρίζοντας ευχαριστημένος, που είχε βοηθήσει τους φίλους του. Μόνο που ξέχασε πως οι τσέπες του ήταν αέρινες. Έτσι,  μόλις βγήκε στο δρόμο, ξαμολήθηκαν οι κορδέλες και ξεχύθηκε ο χαρτοπόλεμος κάτω στη γη!...

-Πάει, τρελάθηκε ο κόσμος, γυναίκα!, είπε στην Παγωνιά ο Χειμώνας, που είδε από το εργαστήρι τους τι γινόταν. Οι άνθρωποι, κάτω στη γη, στολίζουν τους δρόμους και τις πλατείες τους με κορδέλες και γεμίζουν τον κόσμο με χαρτοπόλεμο!...
-Θα πεταχτώ ξανά μια στιγμή ως το σπίτι, μουρμούρισε εκείνη, σίγουρη πως οι γιοί της κάτι πάλι θα είχαν σκαρώσει.
Τα δυο αδέρφια, που χάζευαν από το μπαλκόνι του κρυστάλλινου σπιτιού τους τα κατορθώματα του Ανέμου, όταν είδαν την Παγωνιά να έρχεται αγριεμένη, κοκάλωσαν!
-Τώρα θα μας τις βρέξει, φοβήθηκε ο Γενάρης. Πρέπει να τρέξουμε να κρυφτούμε…
Ο Φλεβάρης, βέβαια, δε γινόταν να τρέξει για να κρυφτεί, ο νους του όμως έτρεχε διαρκώς στο παιχνίδι. Είπε λοιπόν:
-Εγώ λέω καλύτερα να παίξουμε ένα κρυφτό αλλιώτικο, που το σκέφτηκα τώρα δα.
-Τι σόι κρυφτό;, ρώτησε δύσπιστα ο Γενάρης.
-Έλα μαζί μου και μη ρωτάς, είπε ο Φλεβάρης όλο μυστήριο.
Βγήκαν λοιπόν, από την πίσω πόρτα και μια και δυό πήγαν στο σπίτι του παππού τους, του Χρόνου.
-Μπα! Καλώς τα εγγόνια μου, ξαφνιάστηκε ο Χρόνος. Πως από δω;
-Παππού, μας αφήνεις να μπούμε στην αποθήκη σου;, ρώτησε ο Φλεβάρης.
-Τι να κάνετε στην αποθήκη μου;, έσμιξε τα φρύδια ο παππούς.
-Θέλουμε να βρούμε παλιές φορεσιές, από εποχές περασμένες, να παίξουμε ένα κρυφτό διαφορετικό, του εξήγησε γελαστός ο Φλεβάρης.
«Καλά το έλεγα εγώ πως αυτό το παιδί θα παίζει αλλιώτικα όλα τα παιχνίδια και θα ναι πάντα χαρούμενο», συλλογίστηκε ο παππούς. Ξέσμιξε, λοιπόν, τα φρύδια και είπε:
-Σας αφήνω. Ορίστε και τα κλειδιά.
Σε λίγη ώρα ο Φλεβάρης βγήκε από την αποθήκη μασκαρεμένος με τα ρούχα του Καλοκαιριού. Κι ο Γενάρης με τα ρούχα του Φθινοπώρου!
-Τι σας έπιασε και μασκαρευτήκατε;, παραξενεύτηκε ο παππούς.
Όταν του είπαν τι έγινε με τα χαρτιά και πως γέμισε ο κόσμος κορδέλες και χαρτοπόλεμο, γέλασε ο Χρόνος και είπε:
-Έγιναν όλα όπως έπρεπε! Το έλεγα εγώ πως ο Φλεβάρης θα κάνει τον κόσμο χαρούμενο. Πάμε τώρα στη μάνα σας, και μη φοβάστε! Δεν πρόκειται να σας τις βρέξει, έτσι το λέει… Η Παγωνιά, άλλωστε, δεν είναι η Βροχή…
Ξεκίνησαν λοιπόν κι οι τρεις, χωρίς να θυμηθούν να κλείσουν την πόρτα της αποθήκης.
Ο Άνεμος, που έψαχνε από ώρα να ξαναβρεί τους φίλους του, σαν είδε την αποθήκη του Χρόνου ανοιχτή, μπήκε να ρίξει κι εκεί μια ματιά.
-Ουουουου!, έκανε σαν είδε τις παλιές φορεσιές. Τι πολλά και παράξενα ρούχα! Σίγουρα δεν τα χρειάζεται κανείς πια, για να είναι εδώ πεταμένα. Ας τα πάω στους φίλους μου να παίξουμε.
Σήκωσε, λοιπόν, όλες τις παλιές φορεσιές, τις έβαλε στις θεόρατες τσέπες του κι έφυγε σφυρίζοντας ικανοποιημένος. Μόνο που ξέχασε πάλι πως οι τσέπες του ήταν αέρινες και, μόλις βγήκε στο δρόμο, του έπεσαν όλες οι φορεσιές κάτω στη γη.
Όταν τις βρήκαν οι άνθρωποι, σάστισαν στην αρχή. Έπειτα, όμως, φόρεσαν ο καθένας από μία κι άρχισαν να χορεύουν και να γλεντούν.
Ο Χρόνος σταμάτησε κι άρχισε να χαζεύει κι εκείνος το πανηγύρι στη γη. Τόσο, λοιπόν, του άρεσε, που πήρε τα εγγόνια του, μασκαρεμένα όπως ήταν, και κατέβηκαν στη γη, για να γλεντήσουν παρέα με τους ανθρώπους. Και θα έμεναν στο γλέντι ως το βράδυ, αν ξάφνου δε θυμόταν ο παππούς Χρόνος πως περίμενε από ώρα σε ώρα τη θυγατέρα του.
-Ποπό!, έκανε. Πρέπει ν΄ ανέβουμε στη χώρα μας γρήγορα! Όπου να ναι θα έρθει να μου κάνει επίσκεψη και θα τα βάλει πάλι μαζί μας. Πρέπει να της μηνύσουμε πως το σπίτι θέλει σιγύρισμα! Πρέπει να τρέξουμε!
Ο Φλεβάρης δε γινόταν, βέβαια, να τρέξει. Δεν ξεχνούσε, ωστόσο, πως είχε ένα φίλο που μπορούσε να τους συντρέξει σε δύσκολη ώρα. Έτσι, φώναξε πάλι τον Άνεμο, του σφύριξε στ΄ αυτί τι ζητούσε, κι εκείνος του έφερε γρήγορα χαρτιά, κορδέλες, σπάγκο κι ένα ψαλίδι. Και τότε ο Φλεβάρης έφτιαξε στη στιγμή ένα μεγάλο χαρταετό με ουρά φουντωτή κι έγραψε πάνω ένα μήνυμα για τους γονείς του.
-Μπορείς τώρα να τον σηκώσεις ψηλά τον χαρταετό μου;, είπε στον Άνεμο.
-Ουουουου!, έκανε ο Άνεμος και πήρε μαζί του το χαρταετό στον αιθέρα.
Έτσι η Παγωνιά, που έψαχνε ακόμα για τα παιδιά της, είδε το χαρταετό, διάβασε το μήνυμα και κατάλαβε πως οι γιοί της ήταν καλά. Σκέφτηκε ακόμα πως ο Φλεβάρης της, που δε γινόταν να τρέξει, σίγουρα εκείνος είχε φτιάξει κάτι που να πετάει. Φόρεσε ύστερα τα γυαλιά τα κρυστάλλινα που είχε για μακριά και ξαναδιάβασε προσεχτικά το μήνυμα που ήταν γραμμένο στο χαρταετό, για να βεβαιωθεί πως δεν έκανε λάθος.
Το μήνυμα του Φλεβάρη έλεγε:
«Ο Γενάρης κι ο Φλεβάρης πέρασαν καλά.
Ο Χρόνος γυρίζει.
Ετοιμαστείτε! Έρχεται η Άνοιξη!»


ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αναρτήθηκε από   librofan  
Ετικέτες 
http://paramithi-paramithi.blogspot.com/2017/02/blog-post_7.html


                                                                 ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ

23 σχόλια:

  1. Καλή μέρα! Καλό κεφάτο μήνα! Πήρα το ποπκορν που άφησες στο σπιτικό μου απογοητευμένη που δεν διάβασες παραμύθια για πρίγκιπες και ήλθα και σε απόλαυσα. Υπέροχο παραμύθι και ευχαριστώ για το όμορφο ξεκίνημα του μήνα
    Να σαι καλά Αννίκα μου
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Άννα μου! Καλό Μήνα και σε σένα. Χαρά Θεού σήμερα. Μακάρι να πάει έτσι!
      Δεν ξέρω τι μ' έπιασε (αν κρίνεις και την προηγούμενη ανάρτηση, μαύρη καταθλιψάρα) και ήθελα καλά και σώνει ένα παραμύθι.
      Σκάλισα τα τευτέρια μου και να το! Να πω την αλήθεια αυτή την εκδοχή του Φλεβάρη δεν την είχα ξανακούσει. Μου άρεσε και είπα να την μοιραστώ.
      Εύχομαι να είναι ακριβώς έτσι. Γελαστός, κεφάτος και παιχνιδιάρης..... Να είσαι καλά....Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφο!!! Αχ, μακάρι να'ναι κεφάτος, γιατί περσι ήταν σκέτη πίκρα για μένα! Καλό μήνα, Αννικα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσε αυτή η εκδοχή του Φλεβάρη και η Πέτροβιτς έχει γράψει καταπληκτικά παραμύθια και να ο λόγος που έκανα την ανάρτηση.
      Δυστυχώς τα παιδιά δεν διαβάζουν παραμύθια με την ίδια ευχαρίστηση που διαβάζαμε εμείς, ίσως γιατί τα λαϊκά παραμύθια άλλαξαν μορφή.
      Ιδιαίτερα τα παιδιά της πόλης είναι τελείως αποκομμένα από τη φύση και το περιβάλλον και είναι πραγματικά κρίμα.
      Άντε, όπως λένε και οι γεροντότεροι, το βγάλαμε και φέτος το χειμώνα. Ένας έμεινε. Ευχομαι στ' αλήθεια κεφάτος και υγιής ας είναι και κουτσός.
      Καλό απόγευμα Όλγα μου!

      Διαγραφή
  3. Καλέ τι όμορφο παραμύθι είναι αυτό! Ευχαριστούμε, Αννίκα μου. Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μια μου!! Να είσαι καλά. Καλό, χαρούμενο κι ευλογημένο μήνα!!

      Διαγραφή
  4. Aννίκα μου, το παραμύθι που μας παρουσίασες, είναι πολύ όμορφο!
    Πόσα όμορφα μηνύματα!Και φυσικά ο πιο καλός γιατρός είναι ο Χρόνος...
    Να είσαι καλά, χρόνια πολλά, ΚΑΛΌ ΜΉΝΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Της Υπαπαντής αύριο, Χρόνια Πολλά και ευλογημένα.
      Ο Κ. Παλαμάς λέει: Μακάριοι οι επιστήμονες που μέσα στων μύθων τον λαβύρινθο αγωνίζονται να κρατήσουν ασφαλώς τον μίτον τον οδηγούντα προς το φως.
      Το λαϊκό παραμύθι μπορεί να μας διδάξει όσο και να μας γοητεύσει.
      Καλό ξημέρωμα Βαρβάρα μου και Καλό Μήνα

      Διαγραφή
  5. Καλό μήνα Αννίκα μου !!! Πραγματικά ένα παραμύθι που δεν το γνώριζα πολύ ωραίο και ταυτόχρονα τόσο διδακτικό !!
    Σε φιλώ με την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλός και ευλογημένος ο Φλεβάρης Νικόλ μου!
      Και στους μεγάλους τα παραμύθια δημιουργούν μια ευχάριστη ψυχική διάθεση αφού για τους ειδικούς πρόκειται για ένα ψέμα που λέει την αλήθεια. Καμιά φορά τα προτιμώ από κάποια ανούσια μυθιστορήματα γραμμένα στο γόνατο.
      Φιλιά..Καλό ξημέρωμα και καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνήσω μαζί σου για τα μυθιστορήματα γραμμένα στο γόνατο
      Σε ματαφιλώ

      Διαγραφή
    3. Νικόλ μου, οι σύγχρονοι μοντέρνοι συγγραφείς παρουσιάζουν ένα καινούργιο βιβλίο με την συχνότητα που κάνουν τα ψώνια τους στο σούπερ-μάρκετ. Ε δεν μπορώ να πω ότι αυτό είναι λογοτεχνία. Επίσης αντιπαθώ όσους στο βωμό της ελευθερίας της γλώσσας ελεεινολογούν και ακόμη χειρότερα υποστηρίζονται από τους αυλικούς τους. Δεν ξέρω, μπορεί να γέρασα και να παραξένεψα...καλό απόγευμα Νικόλ μου....την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  6. Καλώς σε βρίσκω λοιπόν κι εγώ Άννα!
    Αν κι από το μπλόκινγκ έχω αποσυρθεί τον τελευταίο χρόνο, κάνω σποραδικές εμφανίσεις για τα δρώμενα της γειτονιάς ....
    Σε φιλώ και θα τα λέμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό να έχεις Αριστέα!
      Χαίρομαι για τη δυνατότητα να συνομιλούμε έστω και στις....σποραδικές εμφανίσεις. Εγώ θα είμαι εδώ.
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες. Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Α, τι ωραία ιστορία!
    Την χάρηκα σαν μικρό παιδί,
    μιας και μου αρέσει -ακόμα-
    η παιδική λογοτεχνία!🎈🎈🎈
    Καλό σ/κ και καλό Φλεβάρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλώς τη! Στην εποχή της απόλυτης απλούστευσης (ιντερνέτια κλπ) τα παραμύθια ευτυχώς ακόμη μας συναρπάζουν. Μια γοητευτική διάσταση που ομολογώ με προκαλεί. Χαίρομαι που βρίσκω οπαδούς στο είδος.
    Πέτρα μου φιλιά...καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια στη ροή του λόγου, ξέχασα η ημιόνα να ευχηθώ καλό Σ/Κ και καλό Φλεβάρη και σε σένα...σε ματαφιλώ!

      Διαγραφή
  9. Καλή σου μέρα Αννίκα μου.
    Με το παραμύθι σου ξεκίνησα τη μέρα μου και χαμογελώ. Ο καθένας από εμάς εχει τα δικά του χαρίσματα και με αυτά πορεύεται στη ζωή. Και ποιος είναι αυτός που τολμά να ζυγίσει ποιο βαραίνει πιο πολύ....
    Με πολλή πολλή χαρά σε αντάμωσα
    Σε φιλώ, καλή σου εβδομάδα 🌷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταυρούλα καλώς όρισες.
      Μέσα από συνεχείς εναλλαγές αστείου και σοβαρού γράφονται και οι πιο σημαντικές αλήθειες και στα παραμύθια βρίσκω αληθινά ψέματα με θετικά συναισθήματα και βαθύτερα νοήματα.
      Χρήσιμη θα ήταν μια εξισορρόπηση της φαντασίας με την πραγματικότητα με κριτήριο την κατανόηση στο διαφορετικό.
      Χαίρομαι και εγώ που "συναντηθήκαμε"
      Να είσαι καλά...καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  10. Αγαπημένος μήνας ο Φεβρουάριος με τις γιορτές του που όλοι αγαπάμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Νατάσσα! Αγαπημένος πράγματι και εύχομαι και ευλογημένος Να είσαι καλά Νατάσσα μου...καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  11. Χαίρομαι που πηρα με την σειρα τις αναρτησεις που δεν μπορεσα να δω νωριτερα Αννικα μου εγινα το μικρο παιδι που δεν ειχε ακουσει παραμυθια αφου ουτε γιαγια ειχα...οποτε στα εγγονακια μου οταν ηταν μικρα εβγαζα τα δικα μου και τους ελεγα.. και εννοειτε και το αχτι μου χα..χα.. το ομορφο παραμυθι αυτό μου θυμησε εκεινα τα χρονια..
    Να είσαι καλα φιλη μου και να περνας ομορφα οτι και να κανεις.. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κοινωνίες μεταβάλλονται και καλό είναι να διατηρήσουμε το ελληνικό λαϊκό παραμύθι, όταν μάλιστα αφήνουν ξεκάθαρα μηνύματα για άτομα με σωματικές αναπηρίες θέλοντας να δείξουν πως μπορεί να υστερούν σε σωματική δύναμη αλλά η εξυπνάδα τους κάνει εξίσου χρήσιμους.
      Ούτε και γω την ήξερα αυτήν την εκδοχή του Φλεβάρη και μου άρεσε. Εξάλλου ποιος είπε ότι τα παραμύθια είναι μόνο για παιδιά;
      Σε φιλώ καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή