Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Μεγάλη Σαρακοστή

Μεγάλη Σαρακοστή, όχι για τη μεγάλη διάρκειά της, αλλά για τη σημασία της. Μια περίοδος πνευματικής ανασύνταξης, με πίστη, αγάπη και προσευχή, με ειλικρινή μετάνοια και εξομολόγηση. Αρχίζει με τον Κυριακάτικο εσπερινό της Τυρινής και κορυφώνεται με την πορεία προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Είναι μια μακρά κοπιαστική πορεία αλλά και μια δυνατότητα  συνομιλίας με τον Θεό.
Και βέβαια Σαρακοστή δεν νοείται χωρίς νηστεία. Αλλά και καμμιά νηστεία και κανείς πνευματικός αγώνας δεν έχουν αξία, αν δεν συνοδεύονται από ταπεινοφροσύνη, υπομονή, αγάπη και συγχώρηση. ( Οσιος Εφραίμ ο Σύρος) Με αγάπη και ταπείνωση συνθέτεις την πίστη, με πίστη και ταπείνωση αναπτύσεις την αγάπη. Στα χρόνια της πρώτης Εκκλησίας, νηστεία σημαίνει αποχή από την τροφή, ώθηση δηλαδή τού σώματος στα άκρα. Φυσικά καμμιά διαφορά δεν έχει από τη δίαιτα που επιβάλουν οι διατροφολόγοι στα πρωινάδικα των ΜΜΕ, όπως και καμμιά ομοιότητα με τη νηστεία της Σαρακοστής.
 Η πραγματική νηστεία- όχι η Φαρισαϊκή- πρέπει να μεταστραφεί στην καρδιά και στην θέληση. Και σαν σωματική προσπάθεια μόνο δεν έχει κανένα νόημα χωρίς το πνευματικό της συμπλήρωμα, χωρίς αγαθοεργία, χωρίς μακρυσμόν αμαρτίας και καθαρών λογισμών, χωρίς αλλότρια πάθη, χωρίς  συγχώρηση και συντριβή καρδίας. « Νηστεύσωμεν νηστείαν δεκτήν, ευάρεστον τώ Κυρίω, αληθής νηστεία, η τών κακών αλλοτρίωσις, εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους, καί επιορκίας, η τούτων ένδεια, νηστεία εστίν, αληθής καί ευπρόσδεκτος» ( Μεγάλου Βασιλείου: Περί νηστείας λόγος    Απόστιχα Ιδιόμελον  Ηχος γ')
Για το λόγο αυτό εκείνο που πρώτα απ' όλα χρειαζόμαστε για μια πραγματική νηστεία- και όχι από υποχρέωση ή συνήθεια- είναι να ζητήσουμε βοήθεια για τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τους πειρασμούς, γιατί χωρίς τη θέλησή Του είναι αδύνατον να τα καταφέρουμε. Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την αλήθεια, για κάθε σκαλοπάτι το αντίτιμο είναι βαρύ. Γιαυτό και ο Απόστολος Παύλος αναφέρει: " Ουκ άξια τα παθήματα του νυν καιρού προς την μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς." Όμως ο αγώνας της προσευχής, της νηστείας και της εγκράτειας, θα μας φέρει λαμπαδηφορούντες στην Αγία Ανάσταση.

Καλή   Σαρακοστή                                                        Αννίκα


πηγή: Από: Α. Σμέμαν, Μεγάλη Σαρακοστή - ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ
          από  ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΚΕΙΜΕΝΑ
          από  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ



2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές. Μας έλειψαν οι αναρτήσεις σας. Να είστε καλά και Καλή Σαρακοστή, Καλόν Αγώνα και Καλή Δύναμη.

      Διαγραφή