Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Ο εκλεκτός του Θεού!



Αξιομακάριστος Γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης. Για όλους εμάς, την εκκλησιαστική του οικογένεια, ήταν ο «παππούλης» Ευτύχησα να τον γνωρίσω.
 Η αγιασμένη μορφή του έγινε γέφυρα παρηγοριάς σε δύσκολες ώρες. Ο πανάξιος λόγος του έγινε ο πνευματικός καθοδηγητής μου όταν με παρρησία μου έδειξε την δύναμη της αγάπης, της ελευθερίας, της συγνώμης και της επιλογής.
 Πέρασε την θύρα του παραδείσου στις 8 Φεβρουαρίου 2018

(Δανείζομαι τα λόγια του Μητροπολίτου Μεσογαίας Νικολάου, από τον επικήδειο κατά την εξόδιο ακολουθία του )

Απλός, σοφός, συναρπαστικός, αληθινός, ασθενικός στο σώμα και δυνατός στο πνεύμα. Δεν είχε μόνο ο λόγος του χάρη, ήταν ο ίδιος γεμάτος από την χάρι του Θεού. Η ζωή του, η πορεία του, όλη η ύπαρξή του ένα θαυμαστό σημείο. Σαν να αντλούσε την αναπνοή του απ’ τον κόσμο της επέκεινα πραγματικότητας, σαν να ρουφούσε τον αέρα απ’ τον παράδεισο του Θεού και να τον απέπνεε στην καθημερινότητα καθενός που τον πλησίαζε. 
Η ζωή του ταυτισμένη με τη βαθιά θλίψη, συνυφασμένη με την συνεχή θυσία, γεμάτη δάκρυα, κόπο και αναστεναγμό, πίστη και ελπίδα, ποταμός αγάπης και παρηγορίας, αείροη πηγή ζωής και καλοσύνης.
Το χαμόγελό του ένας ατέλειωτος παράδεισος,
Η καρδιά του μια τεράστια αγκαλιά
Η πίστη του ένας ακλόνητος βράχος
Πολυσέβαστος ο γέροντας Νεκτάριος. Άσημος ιερομόναχος, ολιγογράμματος, έγινε Μέγας Ηγούμενος που ο λόγος του «εν χάριτι, άλατι ηρτυμένος» συνήρπαζε τον λαό και έκλεβε τις καρδιές του και με εξαιρετική ευκολία κέρδιζε την εμπιστοσύνη και του πιο δύσπιστου και απαιτητικού.
Μας χάρισε την χαρά του μυστηρίου της ζωής του. Γόνυ κλείνουμε και ταπεινά ζητούμε απ’ τον Κύριο την ανάπαυσή του.
Αιωνία να είναι η μνήμη του!


Ζωγραφική με μολύβι   Αννίκας...δια χειρός  1/6/2020

41 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό έργο! Έχεις αποτυπώσει στο πρόσωπό του όλες τις αρετές που αναφέρεις πως είχε.
    Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελένη μου σ' ευχαριστώ πολύ!
    Καλό κι ευλογημένο μήνα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αννίκα μου, τί έκπληξη! Υπέροχο το πορτραίτο! Χρόνια ολόκληρα επισκεπτόμασταν τον γέροντα Νεκτάριο και παίρναμε την ευχή του και προ ημερών πάλι περάσαμε πάλι από το μνήμα του όπως έχουμε προγραμματίσει και για αύριο! Κοίτα σύμπτωση να κάνεις σήμερα αυτή την ανάρτηση!!!
    Αιωνία του η μνήμη!
    Καλό μήνα, σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαριάννα μου Καλό κι ευλογημένο μήνα!
      Έτσι ήταν ο "παππούλης" Το πέρασμά του απ' τον κόσμο αυτό ήταν μια διαρκείς ανάβαση προς το Θεό και μια Αγιοπνευματική εμπειρία που την μετέδιδε με μεγάλη ευκολία και χάρη.
      Να είσαι καλά Μαριάννα μου. Να έχουμε την ευχή του!

      Διαγραφή
  4. Την ευχή του να έχουμε...
    https://vassileia.blogspot.com/2020/06/gerontas-nektarios-vitalis-o-eklektos-tou-theou.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ευλογία να μπορείς να επισκέπτεσαι τον τάφο του, να μπορείς να προσκυνάς την αγιοσύνη του και να δέχεσαι τη χάρη του.
      Ας έχουμε την ευχή του!
      Καλό κι ευλογημένο μήνα!

      Διαγραφή
  5. Το πορτραίτο είναι φοβερό! Για όσους δεν τον γνωρίσαμε με το χέρι σου μας τον συστήνεις ξεκάθαρα. Είναι όπως λέει η Ελένη, διαβάζεις στο πρόσωπό του όλα αυτά που ο Μητροπολίτης ύμνησε σ'εκείνον.
    Να σαι καλά να έχεις την ευχή του
    Καλό μήνα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μορφές σαν τον Γέροντα Νεκτάριο μας δίνουν την δυνατότητα να ελπίζουμε.
      Άννα σ' ευχαριστώ! Να έχουμε την ευχή του!
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  6. Αν και δεν κατέχω από ζωγραφική, θεωρώ μπορώ να ξεχωρίσω κάτι το οποίο είναι εξαιρετικό, για παράδειγμα αυτό που ζωγράφισες.
    Όπως μπορώ να ξεχωρίσω ότι σε αυτό το έργο φαίνονται οι αρετές του Γέροντα.
    Και μετά από αυτά που διάβασα, να πω ότι μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι πολλοί σαν κι αυτόν. Πολλά θα ήταν διαφορετικά...
    Καλό μήνα Αννίκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρτίστα μου πολύ σ’ ευχαριστώ !
      Υπάρχουν μορφές σεβάσμιες που η σιωπή τους ακούγεται πιο πολύ κι απ’ τον πιο ηχηρό λόγο. Αρκεί να βρεις τα μονοπάτια που οδηγούν μακριά από τις τριβές της καθημερινότητας.
      Να είσαι καλά!
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  7. Είναι από τις λίγες φορές εκείνες που ένα πορτραίτο αναπαριστά την εικόνα στα βάθη της ψυχής ενός ανθρώπου. Αυτά τα μάτια του γέροντα που απεικονίζονται μέσα από το έργο σου Αννίκα μου, το βλέμμα του, η έκφραση του προσώπου, οι ρυτίδες στο πρόσωπο. Είναι συγκλονιστικά.
    Υπάρχουν εμπνευσμένοι άνθρωποι που μπορεί να σε στηρίξουν στη ζωή. Απλοί, ταπεινοί, μα το κυριότερο αληθινοί.
    Ας κρατήσετε τη μνήμη του και τις παρακαταθήκες του Αννίκα μου.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιες φορές αναρωτιέσαι, απορείς, αμφιβάλλεις. Σ’ αυτή τη φάση δικαιούσαι να ανακαλύψεις αλήθειες που πρεσβεύει ο λόγος μιας αγιασμένης μορφής. Αυστηρά αμερόληπτος και μακριά από επιρροές, με καλή προαίρεση σε βοηθά να βρεις τις ισορροπίες σου. Μετά από κάθε συζήτηση με τον γέροντα, έφευγες πιο ανάλαφρος, γεμάτος απ’ την απλότητα και την ταπεινότητά του.
      Ας έχουμε όλοι την ευχή του!
      Γιάννη μου σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ειλικρινά δεν έχω ιδέα από ζωγραφική, το συναίσθημα οδηγεί το χέρι μου.
      Χαίρομαι που αρέσει!
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  8. Ας σταθώ πρώτα στο πορτραίτο φίλη μου που είναι υπέροχο γιατί αποτυπώνει την μορφή και την αύρα που βγάζει ο γέροντας .Είχα κάποτε τη χάρη να γνωρίσω ένα μοναχό ιερωμένο στην ενορία μας. Αγαπήθηκε από όλο το κόσμο μας και ιδιαίτερα από τα νέα παιδιά. Δυστυχώς ο Κύριος τον θέλησε κοντά του και χάθηκε ένας που θα γινόταν κορυφή σίγουρα. Όταν τον φώναζες σπίτι για ευχέλαιο ή αγιασμό και πήγαινες να του δώσεις χρήματα σου χαμογελούσε και σου έλεγε: Δώσε τα σε ένα φτωχό και είναι σαν να τα δίνεις σε μένα! Όμως..να τα δώσεις..θα το δει ο Θεός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτίδα μου δεν είχα ποτέ την αξίωση να με κατατάξουν στους ζωγράφους. Αντίθετα νιώθω πολύ άβολα όταν μιλούν για τα έργα μου. Μια διαρκείς ανησυχία μέχρι να τελειώσω και ποτέ δεν είμαι ευχαριστημένη. Όχι δεν ψαρεύω φιλοφρονήσεις, αισθάνομαι όμως πολύ όμορφα όταν ακούω από μια δασκάλα πως η προσπάθειά μου...αρέσει. Σ’ ευχαριστώ πολύ γιαυτό, είναι τιμή για μένα.
      Υπάρχουν φωτισμένοι μοναχοί που δεν ζουν αποκλειστικά στο Όρος, αλλά ξέφυγαν απ’ τους προβολείς της κοσμικότητας και στέκουν σιωπηλοί και ειλικρινείς ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων. Μακάρι να παίρνουμε απ’ το φως τους.
      Καλό μήνα Αχτίδα μου!

      Διαγραφή
  9. Δεν ήξερα πως, εκτός όλων των άλλων, ζωγραφίζεις τόσο όμορφα. Θεωρώ πως το πορτρέτο θέλει ιδιαίτερες δεξιότητες και εμβάθυνση στο χαρακτήρα του ειδώλου που απεικονίζει. Διαβάζοντας το κείμενο του Μητροπολίτη, νομίζω πως δένει αρμονικά με το σκίτσο σου. Αγιογραφία θα το έλεγα καλύτερα, για τον γέροντα Νεκτάριο.
    Μακάρι να είχαμε πολλούς τέτοιους πνευματικούς καθοδηγητές στους κόλπους της εκκλησίας.
    Καλό κι ευλογημένο μήνα να έχεις Αννίκα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου σ’ ευχαριστώ, με τιμά ο λόγος σου, αλλά δεν έχω ιδέα από ζωγραφική, πολλώ δε μάλλον από αγιογραφία. Δεν έχω κάνει ποτέ μαθήματα ζωγραφικής, ούτε καν σεμινάρια και μεταξύ αστείου δηλώνω ανειδίκευτη ζωγράφος. Το συναίσθημα, έλεγα στην Αχτίδα, και η ψυχή οδηγεί το χέρι μου. (ε λίγο και το μεράκι)
      Χαίρομαι σαν μικρό παιδί όταν τα καταφέρνω, αισθάνομαι αμήχανα όταν τα σχόλια είναι ενθαρρυντικά.
      Η αγιασμένη μορφή του γέροντα πλημμύριζε από θλίψη αλλά και παρηγοριά, από συμπόνοια και κατανόηση. Μπορεί να πορεύτηκε στην μακαρία ζωή αλλά η φωνή του θα ακούγεται πάντα.
      Υπάρχουν πνευματικοί καθοδηγητές φτάνει να βρεθείς στο σωστό μονοπάτι.
      Να είσαι καλά Μαρία!
      Καλό κι ευλογημένο μήνα!

      Διαγραφή
  10. Αγία ασκητική μορφή και την απέδωσες πολύ ωραία.
    Την ευχή του να έχουμε.
    Αιώνια του η μνήμη.
    Καλό μήνα και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει βαρύνουσα σημασία η γνώμη σου Ρένα και σ'ευχαριστώ!
      Προσπάθησα να αποδώσω την μακαριότητα και την εσωτερική γαλήνη που απέπνεε και χαίρομαι αν στο ελάχιστο το κατάφερα.
      Να έχουμε την ευχή του
      Καλό κι ευλογημένο μήνα!

      Διαγραφή
  11. Αννίκα μου καλημέρα και καλο καλοκαίρι!
    Δεν ηξερα πως ζωγραφιζεις και μαλιστα τοσο ωραια!
    Αιωνια του η μνημη!

    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν στιγμές Κική μου που η διάθεση ξεχειλίζει και τότε πιάνω τα μολύβια μου κι άλλες που απλά μουτζουρώνω. Ότι έχω φτιάξει μάλλον από ένστικτο οδηγούμενη και με τον καιρό από πείρα. Η ζωγραφική είναι πολλά περισσότερα πράγματα κι εγώ δεν έχω ιδέα. Πάντως σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Ας έχουμε την ευχή του Γέροντα!
      Καλημέρα Κική μου και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  12. Αννίκα μου, η ζωγραφιά σου είναι πραγματικό έργο τέχνης. Μπράβο, φίλη μου. Να έχεις την ευχή του Γέροντα.
    Και επειδή διάβασα το σχόλιό σου στη Μαριάννα μας σχετικά με τα μαντάλα σου απαντώ: Τα μαντάλα είναι σχέδια που ξεκίνησαν από την Ινδία και έχουν φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν ξέρω αν υπάρχει ελληνική λέξη. Έχουν περίπου το σχήμα του κύκλου-του λουλουδιού (κάτι τέτοιο) και αποτελούνται από διάφορα επίπεδα γύρω από ένα σημείο. Αν ψάξεις στο ίντερνετ θα βρεις πολλά σχέδια. Αν θέλεις να δεις τα δικά σου μαντάλα όλα μαζί, δες στο μενού του μπλογκ μου στην καρτέλα Freebies. Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Μία με τον καλό της λόγο πάντα. Είχα την εντύπωση πως μάνταλα ήταν απλά ένα σπειροειδές σχέδιο σε μορφή κύκλου. Ψάχνοντας το διαδίκτυο βρήκα πως σημαίνει «ιερός κύκλος» και αντιπροσωπεύει το σύμπαν, την ενότητα και την αιώνια ζωή. Ο Γιούνγκ λέει πως είναι ένας τρόπος να ερχόμαστε σε επαφή με το ασυνείδητο και την έκφραση της ανθρώπινης ψυχής. Οφείλω να ομολογήσω πως δεν με συγκινεί ιδιαίτερα (ίσως λόγω γεωμετρικών σχεδίων-ποτέ δεν τα πήγαινα καλά) όμως σεβαστό από κάθε άποψη αυτό που εκφράζει. Και βέβαια θα συμφωνήσω πως χρειάζεται άπειρη υπομονή για να δημιουργήσεις ένα μάνταλα. Ίσως εκεί να οφείλετε και ο διαλογισμός κατά την δημιουργία του, όπως θα συμφωνήσω πως εσύ το κάνεις με επιτυχία.
      Να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια και να σου ευχηθώ καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Δεν έχω λόγια, υπέροχο εργο Αννίκα μου! Από τεχνική άψογο, αλλά αυτό που βλέπω πραγματικά είναι ένα έργο με ψυχή!!
    Φιλιά πολλά, καλό καλοκαιρι να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διάθεση είναι που ζωγραφίζει Νίκη μου παρά το χέρι. Είναι αυτό που λέω πάντα, όταν έχεις διάθεση φτιάχνεις αγγέλους. Κάποια πράγματα που σε εμπνέουν βγαίνουν λίγο καλύτερα προς τα έξω.
      Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια που αφήνουν μια άλλη οπτική και αισιοδοξία και δίνουν αφορμή για θετικές δημιουργικές δραστηριότητες.
      Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  14. είμαι πολύ συγκινημένη , θα περάσω πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα Αννικα μου .Ακόμα πολύ συγκινημενη θέλω να γράψω λίγα λόγιά για τον Γέροντα Νεκτάριο.Ειναι το στήριγμα μου σε όλες τις δύσκολες και χαρουμενες μέρες τηε ζωης μου .Η σκέψη μου φωτιστηκε από τα λόγια του και τα έργα του.Η πνευματική μου ισορροπία ανήκει στον προσηνη γεροντα .Είμαι τυχερή που τον γνώρισα όταν χρειαζόμουν μια πυξίδα προσανατολισμού.Η αναφορά σου και η αποτυπωμένη του μορφή με συγκινούν βαθειά. Την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοναχός με όλη τη σημασία της λέξης κι ας ήταν ανάμεσα σε πλήθος κόσμου. Για τον Γέροντα ο μοναχικός βίος είχε μια άλλη πραγματικότητα. Απλός, κατανοητός, αντλούσε δύναμη απ’ την αγάπη του κόσμου και την μετέδιδε πολλαπλάσια. Δεν ήταν υπέρ των αυστηρών κανόνων (ένας απ’ τους λόγους που αγαπήθηκε τόσο) προσπαθούσε να σε προσεγγίσει με λόγο απλό γι αυτό και οι σχέσεις αγάπης ήταν αμφίδρομες. Τυχεροί όσοι τον γνωρίσαμε. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.
      Να είσαι καλά Νικόλ μου, να έχετε (έχουμε) την ευχή του.
      Καλημέρα, καλό κι ευλογημένο μήνα!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  16. Θα ξεκινήσω από το τελευταίο που είπες στην Νικόλ Αννίκα μου πόσο τυχεροί όσοι τον γνωρίσατε..ναι υπάρχουν αγιασμένοι μοναχοί όπως ο γέροντας που μας περιγράφεις που μπορούν με την αγάπη τους και τον τρόπο ζωής τους..να γίνουν φωτεινά παραδείγματα και που έχουν την χάρη να φέρουν κοντά στο Θεό όσους έχουν ανοιχτά αυτιά να ακούσουν...
    Ας είναι αιωνία η μνήμη του και η ζωή του φωτεινό μονοπάτι για όλους... ας έχουμε την ευλογία του.
    Και τώρα θα αναφωνήσω!!!!!! τι τέλεια ζωγραφική!!!! με πόσες λεπτομέρειες και πόση γαλήνη έδωσες στο βλέμμα του γέροντα... αχ αυτό το μεράκι όταν το κάνεις και βλέπεις τα όμορφα αποτελέσματα του πόση χαρά σου δίνει φίλη μου!!!!! μόνο αυτοδίδακτη; αυτό το καταφέρνεις μόνο όταν αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις..και εσύ το έχεις Αννίκα μου..δεν το λέω κολακευτικά.. το πιστεύω απόλυτα βλέποντας αυτό που είναι μπροστά μου..με πολύ ευχάριστη έκπληξη..και ξέρω πόσο δύσκολο είναι όλες αυτές οι λεπτομέρειες με μολύβι ..επειδή ζωγραφίζει η κόρη μου...χαίρομαι που έχουμε το ίδιο χόμπι..
    Να περνάς όμορφα ότι και να κάνεις φίλη μου..την αγάπη μου ..φιλιααα!! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου καλημέρα!!
      Εγώ, να μου επιτρέψεις να ξεκινήσω απ' το τέλος αφού πρώτα σ' ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια. Ασφαλώς και οι οδηγίες και η βοήθεια σε ότι χρειάζεται παίζει ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο στην ζωγραφική, αλλά η κινητήρια δύναμη είναι η αγάπη, το μεράκι, το πείσμα,η υπομονή για να τα καταφέρεις. Έτσι με τον καιρό διδάσκεσαι, μαθαίνεις απ' τα λάθη σου κι αυτό είναι το σημαντικό να αποκτάς δημιουργική εμπειρία.
      Όσο για τον Γέροντα, είναι ευλογία όταν στο δρόμο σου συναντάς τέτοιους ανθρώπους. Ας έχουμε την ευλογία του!
      Ρούλα μου και πάλι σ' ευχαριστώ! Να είσαι καλά!
      Την αγάπη μου!

      Διαγραφή
  17. Υπέροχο το πορτρέτο που φιλοτέχνησες Αννίκα μου κι υπέροχη η μορφή του Γέροντα... Τί ευλογία να συναπαντάει κανείς στη ζωή του τέτοιους φωτισμένους ανθρώπους.... Σ'ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Όλγα μου!
      Ο Γέροντας! Ο λόγος του, η γαλήνια και ευγενική μορφή του, σ' έκανε να νιώθεις την κάθε στιγμή μαζί του αγιασμένη. Το πέρασμά του απ' αυτό τον κόσμο ήταν ευλογία. Στις συζητήσεις του δεν έψαχνε μια αναζήτηση του Θεού, με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά αναζητούσε την αλήθεια μέσα απ' την αγάπη! Υπέροχος!
      Όλγα μου σ' ευχαριστώ!
      Καλά να είσαι!

      Διαγραφή
  18. Υπέροχο Αννίκα μπράβο πολύ όμορφη δουλειά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία σ' ευχαριστώ!
      Μια κλεφτή ματιά έριξα και στο δικό σου blog. Αξιόλογο! Πολύ όμορφη η δουλειά σου, ιδιαίτερα τα σκουλαρίκια. Μπράβο!
      Με την πρώτη ευκαιρία θα δω περισσότερα.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου να είσαι καλά!!!Καλή σου μέρα!!!

      Διαγραφή
  19. Ω,τι χαρμόσυνο κι ευλογημένο το δόσιμο της ψυχής στην παρηγορητική προσφορά της αγάπης, στη δημιουργία, στον αγαθό κι εκλεκτό λόγο, στην ιερότητα της στιγμής πλάι σε φωτισμένες μορφές!
    Καλό καλοκαίρι, Αννίκα μου!
    Προκομμένα τα χεράκια σου και άξια τα έργα της ψυχής σου!Ο λόγος σου,βάλσαμο ανθολογημένο κλωνί κλωνί!
    Ο Θεός να σε έχει καλά μαζί με ό,τι αγαπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου!
      Με μια απλότητα συνδύαζε πάντα το γήινο με το ουράνιο. Έτσι όπως μιλούσε στον καθένα, μιλούσε και στον "Άγιό του" τον "παπουλάκο" όπως αποκαλούσε τον Άγιο Νεκτάριο. Είχε ένα φως το πρόσωπό του όταν με τον ίδιο τρόπο ταπείνωσης, ευπρέπειας, σεβασμού Τον ικέτευε να του δώσει δύναμη να απαλύνει τον πόνο, να σηκώσει τον σταυρό του καθενός και να τον βοηθήσει ν’ ανέβει τον Γολγοθά του. Μοναχός, μα δεν ήταν ποτέ μόνος. Η ζωή του δεν ήταν το εγώ, ήταν το εμείς, μια τεράστια αγκαλιά που έκλεινε όλους και έφτανε μέχρι το θρόνο του Θεού.
      Μαρία μου πώς να σ’ ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια, τα συναισθήματά σου, τις ευχές σου. Τι τεράστια ανταμοιβή η γνώμη σου.
      Να βρίσκω ανταπόκριση στα δικά μου ερωτηματικά, πως δηλ. σ’ ένα χαρτί, σ’ ένα καμβά, αποδίδω αυτό ακριβώς που η ψυχή βλέπει.
      Με πολύ συγκίνηση να σ’ευχαριστήσω και πάλι και να ευχηθώ και σε σένα ένα όμορφο καλοκαίρι. Να είσαι καλά!
      Να έχουμε την ευχή του Γέροντα.

      Διαγραφή
  20. αξιολογη δουλεια!!!!να χουμε παντα την ευχη του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αννικα κοριτσάκι μου πόσο υπέροχα φιλοτέχνησες τον γέροντα,,δεν σε γνωρίζω προσωπικά ίσως έχουμε συναντηθεί στο γέροντα ταπεινά σού λέω ότι τον έχω αγιογραφισει ίσως μας δίνει την ευχή Του....
    Είμαστε τυχεροί όσοι τον γνωρίσαμε σήκωσε το παιδί μου από το νεκροκρεββατο έτσι έλεγε και εμένα 20 μέρες μετά που κοιμήθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ’ αυτόν τον κόσμο τον γεμάτο φόβο και ανησυχία έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε την αλήθεια, έχουμε ανάγκη –περισσότερο από ποτέ-την ευχή και την προστασία του Γέροντα. Ναι είμαστε από τους τυχερούς που γνωρίσαμε την αγιοσύνη του. Ταπεινός υπηρέτης του Θεού με προσήλωση στον πόνο του πάσχοντος ανθρώπου.
      Άγνωστη σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Εύχομαι υγεία, προστασία και την βοήθεια του Γέροντα. Να είστε καλά!

      Διαγραφή